Belföld

Áder helyretette Karácsony Gergelyt

Az Országgyűlés egy héttel ezelőtt, december 11-én fogadta el a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvényt. Az elmúlt napokban élénk vita alakult ki az új rendelkezések társadalmi hatásáról, többek között Karácsony Gergely főpolgármester fordult azzal a kéréssel az államfőhöz, hogy ne írja alá a jogszabályt.

Áder helyretette Karácsony Gergelyt
Áder János köztársasági elnök
Fotó: MH/Katona László

Áder János szerdán a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján megjelent közleményben válaszolta meg a főpolgármesteri felvetéseket.

A kommüniké emlékeztet: néhányan azt vizionálták, hogy 700 000 ember „eshet ki” az egészségügyi ellátó rendszerből.

„Mi az igazság? Az új szabályozás alapján - úgy, mint eddig - teljes körű természetbeni egészségügyi ellátásra jogosult minden kiskorú, minden tanuló, minden nyugdíjas és minden biztosított munkavállaló” - írta az államfő. A hatályos törvények ma is biztosítják a szociálisan rászorultak, hajléktalanok egészségügyi ellátását. Ezen a most elfogadott törvény nem változtatott, szögezte le Áder, hozzátéve: a törvénymódosítás nem érinti a sürgősségi ellátást és a mentést. Erre továbbra is - úgy, mint eddig - mindenki jogosult marad.

Miért indokolt a törvénymódosítás? - teszi fel a kérdést Áder János. Az elmúlt időben jelentősen nőtt azoknak a száma, akik - közülük nem kevesen szándékosan - nem fizettek egészségügyi szolgáltatási járulékot. De az egészségügyi szolgáltatást igénybe vették. Ez igazságtalan és méltatlan a járulékot becsületesen fizető honfitársainkkal szemben - fogalmazott.

Ezért az új törvény úgy rendelkezik, hogy azok a személyek - és csak azok -, akik a jövőben szándékosan nem fizetnek egészségügyi szolgáltatási járulékot, az egészségügyi szolgáltatást csak akkor vehetik igénybe, ha tartozásukat rendezték. Ugyanakkor a sürgősségi ellátásra a tartozásukat még ki nem fizető polgárok is jogosultak.

„Néhányan azt mondták a törvényről, hogy szégyenteljes. A törvény alapos áttanulmányozása után kijelenthetem, hogy nem a törvény szégyenteljes, hanem azok magatartása, akik - különösen advent idején - indokolatlanul keltenek félelmet az emberekben” - fogalmaz az államfő, aki közleményét úgy zárta: „Mindezekre tekintettel a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését”.

Kapcsolódó írásaink