Belföld

A fővárosiak évi egymilliárd forintjába kerül a balliberálisok városvezetése

Az önkormányzati választások után a budapesti ellenzéki összefogásból osztozkodás lett, ami még a jobboldali elfogultsággal egyáltalán nem vádolható 24.hu számításai szerint is évente legalább egy milliárd forintjában kerül a fővárosiaknak.

A fővárosiak évi egymilliárd forintjába kerül a balliberálisok városvezetése
Karácsony Gergely főpolgármester (középen) és az alakuló ülésen megválasztott helyettesek: Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata, Kiss Ambrus, Dorosz Dávid és Kerpel-Fronius Gábor
Fotó: MH / Hegedűs Róbert

Míg Tarlós Istvánnak csupán három helyettese volt, addig Karácsony Gergely alpolgármestereinek száma ötre emelkedett, ami már önmagában véve kétszázmillió forinttal megduzzasztotta a kiadásokat, ugyanakkor az új balliberális városvezetés számos kerületben szintén bővítette létszámát a 2014-ben indult ciklushoz képest. 

A fizetéseket nézve mindez annyit jelent, hogy Karácsony Gergely főpolgármesterként bruttó 1 490 745 forintot vihet haza költségtérítéssel együtt havonta, helyettesei - Gy. Németh Erzsébet (DK), Tüttő Kata (MSZP), Kiss Ambrus, Dorosz Dávid (Párbeszéd), Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) - pedig bruttó 1 341 705 forinttal gyarapodnak minden hónapban.

Emellett a kerületi polgármesterek fizetése bruttó 997 170 forint, amihez még 149 575 forint költségtérítés jár, azok alpolgármesterei pedig a polgármester fizetésének 70-90 százalékát kaphatják meg, ami azt eredményezi, hogy az idén megválasztott tisztségviselők díjai együtt több mint egymilliárd forintjába kerül a fővárosiaknak évente.

Szembetűnő lehet, hogy az ellenzéki összefogásból az MSZP és DK kerültek ki győztesen, azok ugyanis összesen kilenc polgármestert és harminc alpolgármestert adtak Budapestnek. Addig a Momentumnak és Párbeszédnek kevésbe sikerült pozíciókat szereznie az alkudozások során, mellettük a Jobbik és az LMP pedig szinte teljesen eltűnt a fővárosból.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom