Belföld

Szijjártó Péter: Bátorságra van szükség

A magyar kormány visszautasítja azt a nemzetközi közösség részéről sokszor jelentkező megközelítést, miszerint a keresztényfóbia, a kereszténygyűlölet bármely formája elfogadható - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a keresztényüldözésről szóló második nemzetközi konferencián kedden, Budapesten.

Szijjártó Péter: Bátorságra van szükség
Szijjártó: A keresztényüldözés minden formája elfogadhatatlan
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Szijjártó Péter rámutatott: a jelenlegi nemzetközi politikai keretek között bátorságra van szükség ahhoz, hogy a keresztények sorsáról nyíltan beszéljenek, és azok is rendkívüli bátorságról tettek tanúbizonyságot, akik a mostani tanácskozásra elfogadták a meghívást.

Ez annak ellenére van így, hogy a tények „mellettünk állnak” - mondta a miniszter, és kitért arra, hogy az elmúlt évben 2625 keresztényt tartóztattak le mindenféle jogalap nélkül és több mint 1200 keresztény templomot támadtak meg világszerte.

Értékelése szerint a nemzetközi közösség nem képes a kérdés megfelelő kezelésére, sokszor képmutató módon viselkedik.

A miniszter rámutatott: sokszor azt sugallják, mintha keresztény közösségekről beszélni egyfajta diszkrimináció, megkülönböztetés lenne. Kijelentette: visszautasították eddig is és a jövőben is visszautasítják a nemzetközi közösség részéről azt a megközelítést, miszerint a keresztényfóbia, a kereszténygyűlölet bármely formája elfogadható.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy nem maradhatnak büntetlenül azok a bűncselekmények, amelyeket a keresztények, vagy más közösségek ellen elkövetnek.

Ez ugyanis ösztönzés és bátorítás lenne további bűncselekmények, támadások elkövetésére - hangsúlyozta a miniszter, aki bírálta az ENSZ migrációs csomagját is.

Csupán három választási lehetőséget sugall az egyes országoknak, azt dönthetnék el, hogy eredet-, tranzit- vagy célországok akarnak lenni. Semmit nem mondanak azokról az országokról, akik ezek egyikét sem akarják - mutatott rá a miniszter angol nyelvű beszédében.

Kiemelte: minden országnak joga van úgy dönteni, hogy ezek egyike sem akar lenni.

Ahogy mindenkinek joga van arra is, hogy szülőföldjén éljen, és ott biztonságos életet folytasson saját hazájában - hangsúlyozta a tárcavezető. Ez az alap, amire a magyar kormány politikáját építi, amikor támogatja a keresztény közösségeket.

Jelezte: egyre több ország közelít úgy ehhez a kérdéshez, mint Magyarország. Megköszönte, hogy az Egyesült Államokból magas rangú delegáció érkezett a tanácskozásra.

Gebran Bassil libanoni külügyminiszter arról beszélt, hogy a Közel-keleten élő keresztények száma mára jelentősen csökkent, nagyrészük elhagyta szülőföldjét, Libanonban egyharmadára esett vissza a számuk.

Ha a keresztények eltűnnek Krisztus hazájából, nem lesz értelme a védelmüknek - mutatott rá. A politikus Kelet és Nyugat együttműködését sürgette a terrorizmus kiirtása érdekében.

Joe Grogan, az Amerikai Egyesült Államok elnökének belpolitikai tanácsadója Donald Trump levelét olvasta fel, amelyben üdvözölte a konferencia résztvevőit.

Az amerikai elnök - a levél szerint - kiemelte, hogy az Egyesült Államok mindig is „vehemensen” védelmezte a vallásszabadságot az emberek hitével összhangban. Méltatta a Hungary Helps erőfeszítéseit, és háláját fejezte ki a külügyi tárcának, hogy osztozik a vallásszabadság elmozdításáért tett amerikai kormányzati erőfeszítésekben. Donald Trump hangsúlyozta: mindannyiunknak felelőssége van ezen jogok védelmében.

Samuel D. Brownback, az Amerikai Egyesült Államok vallásszabadságért felelős utazó nagykövete videoüzenetében szintén elismerését fejezte ki a magyar kormány számára az elkötelezett munkáért, amelyet az üldözött keresztények megsegítése érdekében fejt ki.

Jan Fiegel, az Európai Unión kívüli vallásszabadságért felelős különleges megbízott azt hangoztatta, hogy a lelkiismereti, szólás- és vallásszabadság civilizációs vívmányokat fenn kell tartani, meg kell őrizni. Vallási és nem vallási szereplők párbeszédének erősítését szorgalmazta, és kitért arra is, hogy az erőszak és intolerancia gyökerét kell kezelni az érintett országokban.

Bonnie Glick, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának igazgatóhelyettese a keresztény közösségek megerősítésének fontosságát hangsúlyozta. Kitért a magyar kormánnyal kötendő megállapodásra is a rehabilitációs projektek összehangolásáról.

Hölvényi György EP-képviselő arról beszélt, hogy a kormányoknak együtt kell működniük az egyházakkal, nélkülük nem lehet lépéseket tenni a Közel-Keleten.

Libanon stabilitása elemi érdek

Libanon térségének eseményei közvetlen hatással vannak az Európai Unió (EU) biztonsági helyzetére, ezért az uniónak és benne Magyarországnak elemi érdeke, hogy béke és stabilitás legyen az államban - jelentette ki Szijjártó Péter sajtótájékoztatón Budapesten kedden, miután megbeszélést folytatott Gibran Bászil libanoni külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában és Gibran Baszil libanoni külügyminisztert
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában és Gibran Baszil libanoni külügyminisztert
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A magyar tárcavezető azt mondta: Libanon minden nagyrabecsülést megérdemel, mert kétmillió, Szíriából menekült ember ellátásáról gondoskodik, miközben az ország népessége mindössze hatmillió.

Éppen ezért az EU-nak támogatnia kell Libanont, a nemzetközi közösségnek arra kellene összpontosítania, hogy a menekültek hazajuthassanak - hangoztatta.

Tartózkodni kell minden olyan folyamat „inspirálásától”, amely újabb migrációs hullámot indítana meg Libanon felé, és minden olyan döntéstől, amely azt eredményezné, hogy a kétmillió menekült hosszú távon vagy véglegesen a közel-keleti államban akarjon maradni - jelentette ki Szijjártó Péter.

A kormány alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol baj van, és nem a bajt oda, ahol nincsen - jegyezte meg. Ezért arra törekszenek, hogy támogassák a kétmillió, Libanonban tartózkodó menekült hazatérését, amihez az kell, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek Szíriában - tette hozzá.

A magyar miniszter közölte, hogy Gibran Bászil a II. Nemzetközi konferencia a keresztényüldözésről című rendezvény miatt érkezett Budapestre.

Magyarország többféleképpen is támogatja Libanont. Nemsokára ötven katonát küld az országba az ENSZ békefenntartó missziójába, így a már ott tartózkodó négy tiszttel együtt ötvennégy fős kontingens teljesít majd szolgálatot Libanonban.

Szijjártó Péter úgy folytatta: a magyar kormány 1,5 millió dollárból már felújított harminchárom keresztény templomot Libanonban. A keddi találkozón abban állapodott meg partnerével, hogy újabb harminc keresztény templom rekonstrukciós költségeit vállalják át, 2 millió dollárt biztosítanak.

Mivel Libanonnak óriási a szerepe a terrorizmus elleni küzdelemben, ezért folyamatban van egy együttműködési megállapodás megkötése a két ország terrorelhárítással foglalkozó hatóságai között - mondta a magyar tárcavezető.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy évente ötven ösztöndíjat biztosítanak libanoni hallgatóknak magyar egyetemeken.

Gibran Bászil szintén kiemelte, hogy mennyire fontos Libanon stabilitása. Ha ez nem valósul meg, akkor olyan „szélsőséges hullámok” keletkezhetnek, amelyek Európába is eljuthatnak. Holott nem szabadna még több migránst engedni a kontinensre, a menekülteknek vissza kellene térniük a hazájukba - vélekedett a libanoni külügyminiszter.

Annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy senki ne üldözzön senkit, mert az instabilitáshoz vezet. Libanon nagyon sokszínű, és ennek a mintának a megőrzése lényeges - fűzte hozzá.

A közel-keleti államnak reformokra van szüksége, és Magyarország megérti ezt - mondta Gibran Bászil.

Úgy vélekedett, hogy folyamatosan fejlődik a két ország viszonya.

Az eseményen a két külügyminiszter egyetértési megállapodást írt alá a tárcáik közötti diplomáciai csereprogramról.

Gibran Bászilt Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta a Karmelita kolostorban.

Kapcsolódó írásaink