Belföld

Ferencvárosban a kisebbség diktál

Szégyen a kerületre nézve, hogy a választás után egy hónappal kerül sor az alakuló ülésre, és azon sem állhatnak fel a bizottságok, hogy megkezdődhessen végre az érdemi munka – jelentette ki Gyurákovics Andrea (Fidesz-KDNP) csütörtökön, a ferencvárosi képviselő-testületben.

Ferencvárosban a kisebbség diktál
A ferencvárosi alakuló ülés
Fotó: MH/Katona László

Gyurákovics felhívta a figyelmet arra is, hogy Baranyi Krisztina polgármester ismert életrajza 2014-től kezdődik, s ez nem szolgálja az átláthatóságot. „Várjuk a kiegészítést a Facebookon, ami az ő játszótere” – mondta Gyurákovics Andrea.

A polgármester programismertető beszédében leszögezte: semmiféle pártérdek nem írhatja felül a közérdeket. Újfajta politikai cselekvést ígért, civilekkel együttműködve. „A ferencvárosi levegő ma valóban szabaddá tesz” – fogalmazott patetikusan. Ezután bejelentette: Reiner Roland LMP-s képviselőt jelöli alpolgármesternek, valamint kutyapárti Döme Zsuzsannát, aki külsősként töltené be ezt a pozíciót.

A momentumos Takács Krisztián közölte, támogatják a jelölteket, de csak azért, mert már az egy hónap is sérti a kerületiek érdekeit, el kell kezdeni a munkát. „Ferencvároson az ország szeme, mintakerületnek kell lennie, ezért túl kell lépni a sérelmeinken” – hangsúlyozta.

Az MSZP-DK képviseletében Torzsa Sándor közölte: meghallgatták és alkalmasnak tartják a jelölteket.

Bácskai János (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a tizennyolc tagú testületből így csak az LMP-nek lesz képviselete az alpolgármesteri pozícióban, tizenhatnak pedig nem, így rendhagyó módon a kisebbség fog diktálni a többségnek. Ez nem illik a többségi demokráciához – vélekedett. Feltette a kérdés a polgármesternek, miért pont ezeket a személyeket jelölte, Baranyi pedig azt mondta, ők kezdettől támogatták, pénzzel és emberrel is segítették az előválasztási kampányát is.

Gyurákovics erre úgy reagált, ez szembe megy azzal a korábbi ígérettel, mi szerint „nem haveri alapon történik majd a tisztségek osztása”.

Végül mindkét jelöltet megválasztották. Kérdés, mit kértek cserébe szavazataikért a Baranyit támogató pártok, és hogyan működik majd ez a fajta „pártok nélküli politizálás”. A polgármester mindenesetre a szünetekben sem a képviselőkkel, hanem az ülésen megjelent civil rajongóival társalgott.

Kapcsolódó írásaink