Belföld

Nézőpont: Továbbra is őrzi előnyét a Fidesz

Az önkormányzati választás után is őrzi jelentős előnyét a Fidesz-KDNP, melynek politikáját a választási részvételüket biztosra ígérő szavazók 52 százaléka támogatja.

Nézőpont: Továbbra is őrzi előnyét a Fidesz
Őrzi előnyét a kormánypárt
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Az ellenzéki pártok szoros háziversenyét ezúttal a Momentum Mozgalom vezeti, ők 13 százalékot érnének el egy most vasárnap esedékes választáson listán, de a Demokratikus Koalíció (11 százalék) és a Jobbik (9 százalék) is szorosan ott áll mögöttük - derül ki a Nézőpont Intézet októberi közvélemény-kutatásából.

Így alakult a pártok támogatottsága
Így alakult a pártok támogatottsága
Fotó: Nézőpont Intézet

A legvalószínűbb listás eredményeket tekintve a Fidesz-KDNP a leadott szavazatok 52 százalékát szerezné meg egy most vasárnapi választáson.

A kormánypártok támogatottsága az EP-választás óta változatlanul magas: minden második aktív szavazó szimpatizál velük.

Az ellenzéki pártokat támogatók köre kisebb változásokon ment át, az elmozdulások mindegyike hibahatáron belüli mértékű volt, mutatnak rá a Nézőpont kutatói, hozzátéve, hogy a Momentum Mozgalom és a Demokratikus Koalíció rivalizálásából ezúttal az előbbi párt tudott profitálni: ők 13, míg a Gyurcsány Ferenc vezette, most már Kálmán Olgát is soraiban tudó DK 11 százalékon áll a biztos szavazók körében.

A jelenleg pártelnököt kereső Jobbik politikáját az augusztusi adatokhoz képest egy százalékponttal többen, 9 százaléknyian támogatják, vagyis továbbra is egyszámjegyű a párt népszerűségi mutatója.

Nem változott az MSZP-P szövetség (6 százalék) szavazóköre, ami azt is jelenti, hogy a baloldali koalíció egy most vasárnap esedékes országgyűlési választáson sem tudná átlépni a közös listaállítás esetén bejutást jelentő 10 százalékos küszöböt - emeli ki a Nézőpont.

 Hasonló gondokkal küzd a többi ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és az LMP 3 százalékos támogatottsággal bírnak, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 2 százalékon áll, tehát önerőből nem jutnának parlamenti képviselethez.

Az önkormányzati választás utáni időszakban készült felmérésből az is kiderült, hogy Budapesten – az európai parlamenti választás eredményhez hasonlóan – a Fidesz-KDNP a legnépszerűbb párt továbbra is, 39 százalékos támogatottsággal a biztos szavazók körében mérve. A legerősebb ellenzéki erő a Momentum Mozgalom lett, amely 20 százalékon áll a fővárosban, őket a DK követi 15 százalékos eredménnyel. Az MSZP-P országos eredményéhez képest itt jobban szerepel és 9 százalékon áll. Budapesten kívül a kormánypártok eredménye és ellenzéki pártokkal szemben meglévő előnye nagyobb. A fővároson kívül 55 százalékon áll jobboldali koalíció.

Vidéken – csakúgy, mint Budapesten – a Momentum volt a legerősebb ellenzéki párt (12 százalék), mögöttük ismét a DK végzett (10 százalék). Amíg a fővárosban az összevont ellenzék pártjait 60 százalék támogatja, addig a lakosság többségét adó vidéken 44 százalék. 

Fidesz
KDNP
 Momentum  Mozgalom DK   Jobbik  MSZP  MKKP  LMP   Mi  Hazánk
Teljes
népesség
42 7 7 6 5 3 2 2
Aktív
szavazók
52 11 10 7 5 2 2 2
Legvalószínűbb listás eredmény 52 13 11 9 6 3 3 2

Ahogy az önkormányzati választást megelőzően, úgy most is magas volt a politikailag aktív, de pártpreferenciával nem rendelkezők aránya országosan. A Nézőpont Intézet legutóbbi felmérésében a teljes népességen belül 17 százalék volt az aktívak aránya, 9 százalék pedig az inaktív megkérdezetteké, derül ki az október 14-e és 27-e között készült felmérésből, melynek elkészítéséhez 2300 főt kérdeztek a kutatók.