Belföld

Jövőre újabb 40 milliárd forint jut egészségügyi fejlesztésekre

Jövőre újabb 40 milliárd forint jut a budapesti egészségügyi fejlesztésekre - olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében. 

Jövőre újabb 40 milliárd forint jut egészségügyi fejlesztésekre
A fejlesztések célja az egészségben eltöltött évek számának növelése, az egészségkultúra javítása és a betegek magas színvonalú ellátásának biztosítása
Fotó: MH

Csaknem 20 budapesti és Pest megyei kórház, valamint szakrendelő esetében kezdődött meg a közelmúltban a kivitelezéshez szükséges tervdokumentáció elkészítése az Egészséges Budapest Program (EBP) infrastrukturális fejlesztéseinek keretében. A több mint 700 milliárd forint értékű egészségügyi fejlesztési programban eddig csaknem 5000 sebészeti, anesztéziás, képalkotó, valamint kardiológiai, nőgyógyászati, rehabilitációs-terápiás, szemészeti és laboreszközt vehettek birtokba az intézmények.

Budapest és Pest megye történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programjában folytatódik az érintett 4 centrumkórház, 11 országos gyógyintézet, 13 társkórház és 32 szakrendelő infrastrukturális, orvostechnológiai és informatikai fejlesztése. A kilenc évig tartó korszerűsítési programra a Kormány 2017-ben 40 milliárd forintot, 2018-ban 30 milliárd forintot biztosított. Az idei büdzsében 41,9 milliárd forintt jut az EBP-re, 2020-ban pedig 40 milliárd forintból folytatódik majd a Program. Eddig összesen mintegy 245 milliárd forint hazai és uniós forrásról született döntés.
Az Egészséges Budapest Program a kórházak, országos intézetek és szakrendelők diagnosztikai és terápiás műszerparkjának, valamint informatikai eszközparkjának megújítását is zászlajára tűzte 2026-ig.

Az orvostechnológiai fejlesztések keretében az elmúlt időszakban több mint 4200 sebészeti eszközzel (műtőasztalok, nagyfrekvenciás sebészeti vágókészülékek, C-íves sebészeti röntgen képerősítők, szemészeti operációs mikroszkópok, defibrillátor készülékek, betegőrző monitorok); 337 db anesztéziai géppel (159 darab lélegeztető gép és 178 darabb altatógép) és 20 képalkotó berendezéssel (DSA, CT, MRI, röntgen;) gazdagodtak az intézmények.
Mindezeken felül több mint 600 traumatológiai ágy, több száz endoszkóp, EKG, Holter, kardiológiai, nőgyógyászati, rehabilitációs-terápiás, szemészeti és laboreszköz, valamint ultrahang készülék került a budapesti és a Pest megyei kórházakba.

Az elmúlt hónapokban eddig nem látott hardverfejlesztés is zajlott: eddig több mint 12 000 informatikai eszköz (szerver, PC, laptop, tablet és nyomtató) beszerzése valósult meg, biztosítva, hogy a régió teljes kórházi informatikai parkja lecserélődjön az év végére -olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.

Az infrastrukturális fejlesztések keretében a közelmúltban 17 kórház és szakrendelő esetében - köztük az Országos Onkológiai Intézetben, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban, az Uzsoki Utcai Kórházban és Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban - kezdődött meg a kivitelezéshez szükséges tervdokumentáció elkészítése. Mindezeken túl tavaly év végén lezajlott két centrumkórház tervpályázatának eredményhirdetése, az Észak-Közép-budai Centrumkórház tervezésről szóló közbeszerzési eljárás pedig még idén novemberben megjelenik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom