Belföld

Teljes a káosz Ferencvárosban

Hiába van elvileg kényelmes többsége a IX. kerület új, ellenzéki polgármesterének, Baranyi Krisztina egyáltalán nem törekszik együttműködésre a balliberális képviselőkkel

Már a jelöltállításnál komoly feszültségek alakultak ki Ferencvárosban, most, hogy működtetni kellene a kerületet, beigazolódni látszik, amitől az ellenzék jelentős része tartott: az új polgármester összeférhetetlen.

Teljes a káosz Ferencvárosban
Baranyi nem akar frakciókról hallani
Fotó: MH/Purger Tamás

„Darabra tudom, hogy ki az, akivel nem lehet együttműködni” – jelentette ki két nappal választási győzelme után Baranyi Krisztina a 24.hu-nak adott interjúban. Akkor a Fideszhez lojális önkormányzati emberekről beszélt, ám információink szerint egyelőre szinte senkivel nem törekszik együttműködésre az újdonsült polgármester, a képviselő-testület ellenzéki tagjaival sem. Már az ellenzéki jelöltállítást is komoly feszültségek kísérték a IX. kerületben.

Végül augusztusban, előválasztáson dőlt el, hogy nem az MSZP, a Momentum és a Jobbik által támogatott Jancsó Andrea, hanem a Kétfarkú Kutya párt, az LMP, a Párbeszéd és a Kulcs Egyesület közös jelöltje, Baranyi Krisztina mérkőzhet meg októberben a kormánypárti Bácskai Jánossal. Baranyi aztán összellenzéki indulóként 57,53 százalékot szerzett, a polgármesterrel együtt tizennyolc tagú képviselő-testületnek pedig mindössze öt Fidesz–KDNP-s tagja van.

Kérdés azonban, mennyire tudja kamatoztani elvileg kényelmes többségét Baranyi Krisztina, aki mögé korábban éppen azért nem akart beállni az ellenzék jelentős része, mert összeférhetetlen személyiségnek tartották.

Bár a már említett interjúban a polgármester azt mondta: „a kampányban a személyes ellentétek csitultak, nagyon komoly együttműködés jött létre közöttünk (…), sokkal jobb a helyzet, mint amilyen másfél-két hónappal ezelőtt volt”, beszédes, hogy a megbízólevelek átadásakor a többi képviselőt megtapsolták, őt viszont nem, és nem is gratuláltak neki.

A jelek szerint ő sem igyekszik különösebben elfogadtatni magát képviselőtársaival, úgy viselkedik, mintha egyedül nyerte volna meg a választást, az „én képviselő-testületemről” és az „én Ferencvárosomról” beszél.

Tehát úgy tűnik, a népképviseleti demokrácia helyett inkább az egyszemélyes vezetést preferálná, természetesen „a civilek bevonásával”. Sem bizottságokról, sem frakciókról nem akar hallani.

Informátoraink szerint folyamatosan fenyegetőzik, és továbbra is látványpolitizálást folytat a közösségi médiában, azt viszont egyelőre nem tudni, mikor lesz a képviselő-testület alkuló ülése. Előbb-utóbb bizonyára megunják a káoszt a Baranyi Krisztinát hatalomba segítő ellenzéki pártok.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom