Belföld

Láncszavazás történhetett egy rákospalotai körzetben

Feljelentést tett a kormánypárti jelölt, mert Gyurcsány volt minisztere, Lamperth Mónika jegyző szavazóköri elnöke nem engedte a vizsgálatot a „vándorló” pecsét ügyében

A láncszavazás gyanúját is felvetheti az önkormányzati választáson egy, Budapest XV. kerületében leadott voks, amelyet a helyi szavazókörben érvénytelenítettek. Ám arra nincs válasz, miért nincs egyezőség a szavazólapok száma és a szavazókörben megjelent választók között Rákospalota 3-as számú választókörzetében, ahol a kormánypárti jelölt tizenegy vokssal maradt alul.

Láncszavazás történhetett egy rákospalotai körzetben
A választás tisztaságának őrangyala, Lamperth Mónika távozik a XV. kerületből
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Különös eset történt az önkormányzati választáson Budapest XV. kerület 3-as számú egyéni választókörzetének 13-as számú szavazókörében. A szavazatok számolásakor ugyanis kiderült, hogy az urnában eggyel több szavazólap volt, mint ahány választópolgár a szavazáson részt vett. Hosszas keresgélés után találták meg a kakukktojást: a 13-as körzet egyik szavazólapján nem a 13-as számú, hanem a 10-es számú szavazókör bélyegzője volt fellelhető, ami viszont egy másik, a 2-es számú egyéni választókörzethez tartozott. Tegyük mindjárt hozzá, a 2-es választókörzetben értelemszerűen a jelöltek is mások voltak. A két érintett szavazókör egymástól másfél kilométerre található.

A rejtélynek két megoldása lehet. Az egyik – miután a bélyegzőt a szavazókörből kivinni sem lehet – az, hogy a szavazólap hitelesítésére szolgáló bélyegzőt elhozták a 10-es szavazókörből, és lepecsételték vele a 13-as szavazóköri lapot. Ez súlyos törvénysértés, ám arra nem magyarázat, mi volt az oka annak, hogy az urnában több szavazólap volt, mint ahányan aláírásukkal igazoltan a szavazatukat leadták a 13-as szavazókörben. A másik lehetőség, hogy a 13-as szavazókör szavazólapját vitték ki a szavazóhelyiségből, és vitték át a 10-es szavazókörbe – vagy máshová – , ahol aztán a 10-es szavazókör bélyegzőjével lepecsételték.

„Bármelyik eset is valósult meg, mindkettő választási csalás, s felveti azt a gyanút, hogy láncszavazás történhetett” – mondta lapunknak Mihály Zoltánné, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje, aki tizenegy szavazattal veszített a 3-as számú egyéni választókerületben, s a rendkívüli esemény után választási kifogással élt. Mihályné lapunknak elmondta – és a rendőrségen tett feljelentése is tartalmazza ezt –, hogy a szavazóköri delegáltak közül többen is jelezték, az érvénytelenített szavazólap tapintásra is eltért a többitől, ami másolásra utalhat. Azt is több delegált állította – sőt írásos nyilatkozatban is rögzítette – , hogy több szavazólapon is olvashatatlan volt a bélyegzés, emiatt a Fidesz–KDNP-s delegáltak a szavazólapok teljes körű megvizsgálását kérték, ám a szavazatszámláló bizottság elnöke utasítására a pecsétek ellenőrzése nem folytatódott – olvasható a helyi választási bizottság kifogást elutasító határozatában. Az érvénytelen szavazólapot elkülönítették, ám a Lamperth Mónika jegyző, a helyi választási bizottság elnöke által kinevezett szavazóköri elnök a további vizsgálatot nem engedte. A jegyzőkönyvben csak a hibás, idegen bélyegző tényét rögzítették, azt már nem, hogy a szavazólap melyik választókörzethez tartozik, ezzel Mihály Zoltánné szerint megtévesztették a választási bizottságokat is. A XV. kerületi választási bizottság ugyanis ezt követően a jelölt kifogását elutasította, majd ugyanezt tette a fővárosi választási bizottság is. Mihály Zoltánné a XV. kerületi rendőrkapitányságon és az ügyészségen választási csalás gyanújával tett feljelentést. Ha a nyomozás alapos lesz, és a bizonyítékokat keresendő felbontják az urnákat, minden rejtély megoldódhat.

Kapcsolódó írásaink