Belföld

Európában is példaértékű a magyar klinikai kutatás

 A klinikai vizsgálatoknak köszönhetően ma Magyarországon évente mintegy 14-15 ezer ember kap kezelést, és ezzel reményt arra, hogy meggyógyuljon egy olyan betegségből, aminek gyógyításában a korábban alkalmazott eljárások eredménytelennek bizonyultak. A jól szervezett, szigorúan szabályozott magyar rendszer Európában is példaértékű. A hazai centralizált egészségügy és az egyetlen központi etikai bizottsági vélemény jelenléte mind-mind hozzájárul a klinikai vizsgálatok hazai sikeréhez.

Európában is példaértékű a magyar klinikai kutatás
Európában is példaértékű a magyar klinikai kutatás
Fotó: MH

Jelenleg Magyarország Európában első helyen áll a klinikai kutatások arányát tekintve a lakosság számához viszonyítva. Ezért is meglepő, hogy egyes ellenzéki sajtóorgánumok kibékíthetetlen ellentétet vizionálnak az EMMI és az ITM között - írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A valóság az, hogy nincs ellentét a két minisztérium között a klinikai kutatások jövőjét illetően. Mindkét tárca letette a javaslatát, és a betegek, az emberek érdekében keressük a leghatékonyabb megoldást. Szerte a világon ez az egészségügynek egy nagyon precízen szabályozott, szigorú hatósági funkcióval biztosított és világosan szervezett tevékenysége - hangsúlyozzák.

Ma Magyarországon a klinikai vizsgálatok az onkológia, az immunológiai gyulladásos betegségek és a degeneratív neurológiai betegségek területén a legjelentősebbek - derül ki a közleményből.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom