Belföld

Tárgyal a kormány az orvoskamarával

Éger István: A felek kölcsönösen biztosították egymást igyekezetükről, és tekintettel arra, hogy százszorosan lerágott csontról van szó, akár pár héten belül egyezség születhet

Csaknem egy hónappal ezelőtt tartotta meg Elhalt ígéretek nyomában – párbeszéd a döntéshozókkal című nagygyűlését a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Tárgyal a kormány az orvoskamarával
Szorít az idő, a kiszámíthatóság kulcskérdés – mondta a kamara elnöke
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A rendezvényen dühös bekiabálásokkal, fütyüléssel és pfujolással zavarták meg Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár és Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára beszédét. A MOK célkitűzése, hogy 2022. január 1-jétől kilencszázezer forint legyen a kötelező kezdő minimális alapbére a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának, a munkaviszony típusától függetlenül. Kérik továbbá, hogy a kormány szüntesse meg a nyugdíjas korú egészségügyi dolgozókat sújtó diszkriminációt, és foglalkozzon a paraszolvencia megszüntetésével. A kamara értékeli a 2016–2017-es béremelést, a szakdolgozói béremelést és a kollektív szerződés megszületését, de türelmetlenül várja a bérfelzárkóztatás folytatását.

Lapunk megkeresésére Éger István tegnap közölte, folynak a tárgyalások a kormánnyal, a múlt héten is volt, és ma is lesz egyeztetés. A felek biztosították egymást igyekezetükről – fogalmazott Éger. Hozzátette, a nyugdíjas korú orvosok továbbfoglalkoztatására is körvonalazódik a megoldás. Abban bízik, hogy most, az önkormányzati választások után „belendülnek az ügyek”, és a kamara kérésének megfelelően a tárgyalásokba bevonják a Pénzügyminisztérium vezetését is. Szorít az idő, a kiszámíthatóság kulcskérdés – hangsúlyozta az elnök. Megjegyezte: „tekintettel arra, hogy százszorosan lerágott csontról van szó, a részleteket már kora tavasszal végigtárgyaltuk, akár pár héten belül egyezség születhet”.

Eközben folyik a kamarai tisztújítás. Amint megírtuk, a MOK elnöki posztjára az Újratervezés csoport Kincses Gyulát, a vizitdíj „atyját” jelöli Éger kihívójaként. A Facebookon a nemrég „Az Újratervezés Ördöge” néven létrehozott oldal névtelen szerzője azt állítja, a budapesti területi szervezet október 5-i tisztújító ülésén súlyos szabálytalanságok történtek, nem volt sem mandátumvizsgáló, sem szavazatszámláló bizottság.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom