Belföld

A vizitdíj atyja lesz Éger István kihívója

A liberális reform fizetős egészségügyét a 2008-as referendumon elsöpörte a népharag, kidolgozóját most a Magyar Orvosi Kamara belső ellenzéke indítja a tisztújításon

Az Újratervezés csoport Kincses Gyulát jelöli az orvoskamara elnöki posztjára. A „pártonkívüli szakértő” adott már tanácsokat az SZDSZ-nek és a Jobbiknak is, igaz, előbbi belebukott a vizitdíjba, utóbbin pedig mit sem segített a „szakmaiság”.

A vizitdíj atyja lesz Éger István kihívója
Kincses 2007-ben Csizmár Gábor MSZP-s szociális és munkaügyi államtitkárral
Fotó: MH

Ma tartja nagygyűlését a Magyar Orvosi Kamara (MOK). Éger István, a köztestület elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, céljuk a félbeszakadt tárgyalások folytatása a kormánnyal, az évek óta megoldásra váró ügyeket szeretnék most a nyilvánosság elé vinni, mert eddig a tárgyalóasztalnál nem sikerült eredményeket elérniük. A MOK követelései között szerepel, hogy 2022. január 1-jétől kilencszázezer forint legyen egységesen a kötelező kezdő minimális alapbére a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül. A nagygyűlésre már több mint ezer orvos jelezte részvételét.

Az eseményen indul az orvoskamara novemberi tisztújításának kampánya. A MOK belső ellenzékének számító Újratervezés nevű csoport már bejelentette, Kincses Gyulát jelöli elnöknek, illetve a teljes elnökséget leváltanák. A kamarát tizenhat éve vezető Éger kihívója az MDF színeiben tagja volt az első szabadon választott Országgyűlésnek, 1997 óta „pártonkívüli egészségpolitikus, szakértő”.

Folyamatosan hangoztatott pártonkívülisége mellett azonban 2007 szeptemberében – az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet főigazgatójaként – elvállalta az SZDSZ felkérését az Egészségügyi Minisztérium államtitkári posztjára. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője a bejelentéskor elmondta, Kincses „már másfél éve részt vesz a liberális egészségügyi reform kidolgozásában, személyéről konzultáltak Gyurcsány Ferenc kormányfővel, aki támogatta a jelölést”.

A „liberális egészségügyi reform”, amely gyakorlatilag az ellátások fizetőssé tételét jelentette, a 2008. március 9-én tartott „szociális népszavazáson” bukott el. A szavazás magas részvétellel és a vizitdíj, a képzési hozzájárulás és a kórházi napidíj eltörlését támogató igen szavazatok 82 százalékos győzelmével zárult. Kincses egy 2008 februárjában – az emlékezetes „Ki törődik Kovács Pistivel? Mi igen.” szlogenű SZDSZ-plakát előtt – tartott sajtótájékoztatón ecsetelte a vizitdíj előnyeit. Arról beszélt, a bevezetett díjak egy év alatt már bizonyították létjogosultságukat. Bár „a betegforgalom nagyságrendje tizenöt százalékkal mérséklődött, ám nem kevesebb ember fordult orvoshoz mint korábban, hanem a betegkörbe tartozók jelentek meg ritkábban a rendeléseken, szó nincs ellátatlanságról, a rendszerből való kiszorulásról.” A társadalom azonban a referendum tanúsága szerint nem osztotta lelkesedését.

Kincses nemrég a Jobbik közelében bukkant fel. Tapolcán, 2017 decemberében tartotta első konferenciáját a Szövetség az Innovatív Alapellátásért (SzIA) nevű szervezet, Dobó Zoltán jobbikos polgármesterrel és Rig Lajos jobbikos ország­gyűlési képviselővel. Kincses a szervezet képviseletében a szerinte fenntarthatatlan alapellátás problémáit ecsetelte. Ezután – tavaly februárban – Vona Gáborral írt alá megállapodást az alapellátás megmentéséről. Akkori közleményük szerint „a Jobbik és a SzIA együttműködése jelzi, a kormányváltó erő nem politikai lózungokkal, hanem a legmagasabb szintű szakmaisággal készül az ágazat rendbetételére”. A Kekesonline.hu azonban feltárta, hogy a „legmagasabb szintű szakmaiság” mögött egy be sem jegyzett szervezet volt, jobbikos politikus tagokkal, miskolci címükön pedig még kapucsengő-felirat sem utalt a SzIA létezésére. Honlapjuk nem volt, Facebook-oldalukon a legutóbbi bejegyzés tavaly áprilisban született.

Idén januárban a HVG-nek Kincses Gyula azt mondta, a vizitdíjat ma is vállalja, hiszen „akkor egy komplex reform kidolgozásának volt a részese, melynek sok más mellett a vizitdíj is fontos eleme volt”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom