Belföld

Sokféle ösztöndíjprogram az egészségügyben

Rétvári Bence: A hálapénz vonatkozásában csak valamennyi társadalmi, politikai és szakmai szereplő hathatós közreműködésével érhető el eredmény

A kormány elkötelezett az orvosbérek emelése iránt a 2022-ig futó ciklusban, ez a tárgyalópartnerekkel – így a Magyar Orvosi Kamarával is – egyeztetés alatt áll – közölte Rétvári Bence államtitkár.

Sokféle ösztöndíjprogram az egészségügyben
Rétvári: Folytatódik a béremelés
Fotó: MH/Purger Tamás

A balliberális kormányok legnagyobb bűne, hogy elűztek több ezer egészségügyi dolgozót a pályáról, nem gondoskodtak a szakemberek utánpótlásáról, megalázóan alacsony bérért dolgoztatták az orvosokat, ápolókat – hangsúlyozta a minap egy írásbeli kérdésre adott válaszában Rétvári Bence, a humán tárca parlamenti államtitkára. Közölte: a baloldali kormányzás utolsó évében egy hét-kilenc éves jogviszonnyal rendelkező, I3 fizetési osztályba besorolt szakorvos átlagkeresete 280 796 forint volt, ezzel szemben 2018-ban 764 132 forint, egy tizenkilenc-huszonegy éves jogviszonnyal rendelkező, I7 fizetési osztályba besorolt szakorvos átlagkeresete a 2010-es 364 744 forinthoz képest 2018-ra 853 500 forintra emelkedett.

A béremelés folytatásaként a kormány célul tűzte ki, hogy 2019 júliusa és 2022 januárja között a szakdolgozói bérek lépcsőzetesen tovább emelkedjenek, összesen 72 százalékkal, s a védőnők is az ágazati bértábla hatálya alá kerültek. Az alapbéremeléssel az egyes mozgóbér-elemek (ügyeleti díj, készenléti díj, rendkívüli munkavégzés bérpótléka, műszakpótlékok) is növekedtek – jegyezte meg az államtitkár. Hozzáfűzte: a kormány elkötelezett az orvosbérek emelése iránt a 2022-ig futó ciklusban, ez a tárgyalópartnerekkel – így a Magyar Orvosi Kamarával is – egyeztetés alatt áll.

A hálapénzzel kapcsolatban Rétvári leszögezte: olyan komplex jelenségről van szó, amelyet egyik pillanatról a másikra nem lehet megoldani. Eredmény csak abban az esetben érhető el, ha egyes kiváltó tényezők vonatkozásában történik beavatkozás, ez pedig valamennyi társadalmi, politikai és szakmai szereplő hathatós közreműködését igényli. A paraszolvencia megszüntetését szolgálja, hogy a rezidens ösztöndíjprogramban résztvevők a szerződéskötéskor vállalják azt is, hogy hálapénzt semmilyen formában nem fogadnak el – mutatott rá az államtitkár. Kitért arra is, hogy továbbfoglalkoztatási lehetőséget biztosítanak a nyugdíjas korú munkavállalóknak, jövedelemkiegészítésükre az idei költségvetésben csaknem kilencmilliárd forint áll rendelkezésre. Egyébként a 2020-as büdzsé összesen közel kétezermilliárd forintot tartalmaz egészségügyi célokra, ez 770 milliárddal több, mint a 2010-es forrás.

Rétvári hosszan részletezte a különböző ösztöndíjakat is. Az Ápoló leszek programban eddig már 2457 szerződést kötöttek és 777 millió forintot folyósítottak. A Széchenyi 2020 programban várhatóan 3200 diák részesülhet majd ösztöndíjban. A Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj tíz-ötvenezer forint közötti összeget biztosít havonta. A Mihalicza-ösztöndíj mértéke félévente 320 ezer vagy 640 ezer forint. A támogatott rezidensképzésben 2010 óta nyolcezer-hatszázan vettek részt. A Rezidens Támogatási Programban jelenleg hatféle ösztöndíjtípus van: a szakorvosjelöltek Markusovszky ösztöndíja havi nettó százezer forint lehet, a kórházi szakgyógyszerészjelöltek számára a Than Károly ösztöndíj szintén ekkora összeget jelent, a házi gyermekorvosi körzetek betöltését szolgáló Méhes Károly Ösztöndíj havi kétszázezer forint a gyermekszakorvos-jelöltek számára, a sürgősségi szakorvosjelöltek Gábor Aurél ösztöndíja szintén havi kétszázezer forint, a Hiányszakmás Ösztöndíj havi százötvenezer forint, a honvéd-, katasztrófa, rendvédelmi és repülőorvostan szakképesítésben résztvevőket pedig havi kétszázezer forinttal támogatja a Flór Ferenc Ösztöndíj.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom