Belföld

XXI. Század Intézet: Karácsony Gergely saját magának árt

Karácsony Gergely múlt héten kiszivárgott hangfelvétele súlyos politikai következményekkel járt, jelentősen rontott az ellenzéki főpolgármester-jelölt választási esélyein - állapította meg legfrissebb elemzésében a XXI. Század Intézet.

XXI. Század Intézet: Karácsony Gergely saját magának árt
Karácsony Gergely
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„Jól mutatja a Párbeszéd politikusainak alkalmatlanságát, hogy ahelyett, hogy megpróbálnák a témát levenni a politikai napirendről, több sajtótájékoztatót is tartottak az ügyben, ráadásul számos ellentmondásba keveredtek” - mutat rá elemzésében az intézet, amelynek munkatársai arra is emlékeztettek: múlt csütörtökön szivárgott ki az a hangfelvétel, amelyen „Karácsony Gergely kendőzetlenül beszél a zuglói politikai helyzetről, az ellenzéki együttműködés problémáiról, illetve az MSZP sötét ügyeiről”. A kiszivárgott beszélgetés „Karácsony Gergely őszödi beszédeként” jelent meg a nyilvánosságban, amelyben - mint írták - gyakorlatilag egyértelművé teszi, hogy „a baloldal maffiamódszereket alkalmaz a fővárosban”.

A hangfelvétel napvilágra kerülését követően az ellenzéki oldalon azonnal titkosszolgálati módszerekről beszéltek és a kormánypártokat vádolták meg annak elkészítésével. Miközben a hírt elsőként ellenzéki sajtótermékek tálalták, ráadásul - mint megjegyezték - ez már a sokadik olyan felvétel, amelyen ellenzéki politikusok „kellemetlenebbnél kellemetlenebb kijelentései” hallhatóak. Példaként említették Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét is, amit a volt miniszterelnök szerint MSZP-s politikusok hoztak napvilágra.

A XXI. Század Intézet szerint Karácsony Gergely feltehetően egy „újabb balliberális belső leszámolás áldozata” lett, amelynek egyik legnagyobb haszonélvezője a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) lehet. Ennek kapcsán felidézték, hogy a DK-vezér 2014-ben egyértelművé tette: „Demokrata Párt” név alatt szeretné egyesíteni az ellenzéki oldalt, amelynek vezetője vélhetően saját maga lenne.
Az elemzők hozzátették: mostanra már csak az MSZP és főként Karácsony Gergely áll Gyurcsány Ferencék útjában. Úgy vélik, emiatt is indították el a baloldali előválasztáson Karácsonnyal szemben Kálmán Olgát. Ekkor azonban nem sikerült áttörést elérniük, így csak akkor van esélyük, ha Karácsony Gergely nem győz október 13-án, hiszen ezután a zuglói polgármester a politika margójára szorul. Ebben az esetben egyenes az út Gyurcsányné Dobrev Klára előtt, akit vélhetően azért épített fel az EP-választás kampányában Gyurcsány Ferenc, hogy 2022-re az ellenzék miniszterelnök-jelöltje lehessen, egy DK vezette új formáció élén - fejtette ki az intézet.

A XXI. Század Intézet elemzésében azt írta: Karácsony Gergely és párttársai azzal, hogy napirenden tartják a hangfelvétel ügyét, újabbnál újabb nyilatkozatot adnak a témában, saját választási esélyeiket rontják, „hiszen a téma rendkívül kellemetlen számukra”, ráadásul a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint jelentősen rontott Karácsony népszerűségén.
 

Kapcsolódó írásaink

Kiszivárgott Karácsony őszödi beszéde

ĀAz ellenzéki jelölt arról beszélt, hogy az MSZP-sek szétlophatják Zuglót, és őt elássák, ha oda visszatér - Utána egy sajtótájékoztatón próbált magyarázkodni - MH-VIDEÓ