Belföld

Kiszivárgott Karácsony őszödi beszéde

Súlyos állításokat tartalmazó felvétel jelent meg szerdán a Herbal Reality YouTube-csatornáján, amelyben Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt beszél a választásról, és az azon induló MSZP-s polgármester-jelöltről, meglehetősen negatív színben tüntetve fel koalíciós partnereit. Az ellenzéki politikus csütörtök délután tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy feljelentést tesz a hangfelvétel készítője és kiszivárogtatója ellen.

Kiszivárgott Karácsony őszödi beszéde
Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tartott a hangfelvétel kiszivárgása után
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Herbal Reality YouTube-csatornájára feltöltött hanganyagot a 444.hu vette észre és dolgozta fel. A portál szerint nem sokkal később a hanganyag már nem volt elérhető a videómegosztón, de az interneten más helyeken felbukkant. A portál összefoglalójában megállapítja: a beszélgetések nem hivatalos, inkább privátnak tűnő környezetben zajlottak, Karácsony pedig hallhatóan kötetlenül beszélt.

A hanganyag szerint Karácsony kijelentései meglehetősen negatív színben tüntetik fel MSZP-s kollégáit és az elhangzottakból ítélve a közös ellenzéki főpolgármester-jelöltnek a legkevésbé sincs jó véleménye saját szövetségeseiről.

Az a veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben Gy. Németh Erzsébet megnyeri a választást” - mondta például Karácsony, aki egy hosszabb beszélgetésrészletben arról beszél: „Egy csomó minden rám van bízva, program, tehát ezekkel ők nem foglalkoznak, vagy legalábbis ott, én soha nem egyeztettem senkivel, amik hatalmi kérdéseken túl vannak, ott azt csinálok, amit akarok. Ezekben persze nem. Én úgy működök, hogy viszonylag ritkán csapok az asztalra, és ezt be akarom osztani. Nem egy autoriter ember vagyok, és eddig egyszer volt olyan, hogy azt mondtam, hogy ez így lesz, és akkor az úgy lett.”

A portál kiemeli, hogy ugyan konkrétan nem hangzik el, de a szövegkörnyezetből könnyen kikövetkeztethető, hogy Karácsony végig az MSZP meghatározó figuráival folytatott alkudozásokról beszél. Ilyen kontextusban került elő a jelenleg közös zuglói ellenzéki polgármester-jelölt, Horváth Csaba neve is: „A Horváth Csaba egyébként egy kurva nehéz falat, mert a Horváth Csaba sajnos egy szikla ebben a konstrukcióban, jobban mint a Tüttő Kata, vagy bárki. Az egész az, hogy őt kiszereljük ebből a dologból, és rábeszéljük az előválasztásra, ez volt a vigaszág.”

Karácsony ráadásul ennek ellenére hiszi, hogy van olyan forgatókönyv, amiben Zugló jól járna Horváth Csabával, mert ott a helyi szocialisták feletti kontrollt csak egy szocalista tudja megvalósítani. És ekkor teszi a főpolgármesterjelölt az egyik legdurvább állítást partnereivel kapcsolatban: „Ennek az alternatívája pedig egy sokkal jobb renoméjú, volt iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van, és szétlopnak mögötte mindent. Csabának legalább annyi esze van, hogy mi az, amiért börtönbe lehet menni. Ez nyilván kifelé nagyon ciki, meg tartalmiakban is sok szempontból ciki." Tehát Karácsony szerint a zuglói szocialisták fölé kell egy olyan vezető, aki képes legalább megfékezni a közvagyon eltékozolását.

Karácsony a felvételek egyikén arról beszél, hogy rendelkezik bizonyos zsarolási potenciállal, de az sem elég, hogy „bizonyos dolgok megmozduljanak”.

Az ugyancsak MSZP-s Tüttő Katáról is megjegyzi, nem tudta, hogy politikustársának „ügyei vannak” a Belvárosban.

„Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak (...) tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni” - mondja egy pillanatban a felvételeken, ahol Tóth Csabáról, az MSZP zuglói elnökéről, a kerület egyik legbefolyásosabb politikusáról szólva elmondta: vele mindig rossz kapcsolatban állt, de ez a kapcsolat politikailag le volt dugózva”. Ebben a részben Karácsony megerősítette, hogy családját is többször megfenyegett Tóth.

A portál a hanganyagok kapcsán kérdéseket tett fel Karácsony Gergelynek, aki írásban válaszolva megerősítette, hogy „alighanem”az ő hangja hallatszik, de azt állítja, lehallgatott és összevágott anyagról van szó, s hogy a főpolgármester-jelölti vitára való kihívására adott válaszként értelmezi a kiszivárgást, amely szerinte Tarlós István és a Fidesz érdekeit szolgálja.

Objektum doboz
Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink