Belföld

Nézőpont: Tarlós tovább erősödik

Az önkormányzati választásokon biztos részvételt ígérő budapestiek 56 százaléka szavazna Tarlós Istvánra. Karácsony Gergely népszerűsége tovább csökkent, már csak 38 százalékot érne el egy most vasárnap tartandó választáson – derül ki a Nézőpont Intézet budapesti, reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Nézőpont: Tarlós tovább erősödik
Tarlós István
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Tovább nőtt Tarlós István előnye Karácsony Gergellyel szemben: egyfelől a főpolgármester tábora is bővült 3 százalékponttal, másfelől Karácsony Gergely szavazótábora is csökkent (40-ről 38 százalékra). Ennek hátterében az áll, hogy a kormányellenes szavazók egyre kisebb része szavazna Karácsony Gergelyre, szeptember elejéhez képest 68 helyett 63 százalékuk.

Ezer fő megkérdezésével készült a felmérés
Ezer fő megkérdezésével készült a felmérés
Fotó: Nézőpont Intézet

A változások hátterében vélhetően az a hangfelvétel állhat, amely a múlt héten került nyilvánosságra, s amelyet Karácsony Gergely őszödi beszédeként emleget a nyilvánosság. A kormányt korrupcióval vádoló ellenzékiek számára különösen kellemetlen, hogy az általuk támogatott Karácsony Gergelyre vetül a korrupció árnya.

Ugyanis a budapestiek relatív többsége szerint (46 százalék) a zuglói szocialistáknak köze lehetett a Karácsony Gergely vezette kerület korrupciógyanús ügyeihez. Szintén többen gondolják azt, hogy Karácsony Gergely is felelős ezekért az ügyekért (33 százalék), mint amennyien az ellenkezőjét állítják (25 százalék).

Még az ellenzéki szavazók körében is hasonló arányban vannak, akik szerint a zuglói szocialistáknak (47 százalék) és Karácsony Gergelynek is köze van korrupciós ügyekhez Zuglóban (34 százalék). A csütörtökön kirobbant botrány és annak fenti hatása a közvéleményre, veszélyeztetheti az ellenzéki összefogást is.

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy nőtt azok aránya is, akik úgy látják, Tarlós István fogja nyerni a választásokat: az összes budapesti választó kétharmada, 67 százaléka így gondolja.

Kapcsolódó írásaink

Kiszivárgott Karácsony őszödi beszéde

ĀAz ellenzéki jelölt arról beszélt, hogy az MSZP-sek szétlophatják Zuglót, és őt elássák, ha oda visszatér - Utána egy sajtótájékoztatón próbált magyarázkodni - MH-VIDEÓ