Belföld

Soltész Miklós: Fontos az óvodapedagógusok munkája

Az óvodapedagógusok elhivatott munkájáért mondott köszönetet a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Szekszárdon, a megújult német nemzetiségi óvoda átadásán.

Soltész Miklós: Fontos az óvodapedagógusok munkája
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára
Fotó: MH

Soltész Miklós hangsúlyozta, fontos, hogy a gyermekeket sokan segítsék abban, hogy a legteljesebb módon fejlődhessenek, és megkapják a szeretetet felnőtt korukra.

A kormány, a nemzetiségi önkormányzat, a város nem tett mást, mint az eszközöket, a lehetőséget adta meg ahhoz, hogy a gyerekek egyre jobb körülmények között legyenek. Ez a támogatás nem érne semmit az óvodapedagógusok munkája nélkül, amit szeretettel és hivatástudattal végeznek - fogalmazott.

Az államtitkár azt mondta, az októberi német nemzetiségi választás után folytatni kell a nyugodt, békés munkát, amit eddig végeztek.

Ritter Imre, az Országgyűlés nemzetiségi bizottságának elnöke arról beszélt, hogy ma nyolcszor annyi intézményt tartanak fenn nemzetiségi önkormányzatok, mint 2010-ben. A német nemzetiségi önkormányzatok 75 óvoda, általános és középiskola fenntartói, azokban szeptember 1-jén több mint 15 ezer gyermek kezdte meg az évet.

Elmondta: a nemzetiségi pedagógusok bérpótléka 2019-ben 15-ről 30 százalékra nőtt, 2020-ban pedig 40 százalékra emelkedik. Megemlítette azt is, hogy a nemzetiségi ösztöndíjprogram keretében 84 elsőéves nemzetiségi óvodapedagógus hallgatóval kötöttek szerződést, a 2019/2020-as programban 350-400, jövőre pedig csaknem ezer nemzetiségi szakos hallgató kaphat ösztöndíjat.

Az ünnepségen Ács Rezső (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere példaértékűnek nevezte az intézményben folyó munkát.

A Wunderland óvodában az Emberi Erőforrások Minisztériumának 10 millió forintos támogatásával és a szekszárdi német önkormányzat 600 ezer forintos hozzájárulásával gyepszőnyeget cseréltek, udvari játékot újítottak fel és sófalakat helyeztek el a csoportszobákban. Az óvodában 2016-tól 41 millió forint értékben végeztek felújításokat, 30 millió forint minisztériumi támogatással.

A 249 gyermeket nevelő intézményt 2005 óta tartja fenn a szekszárdi német nemzetiségi önkormányzat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom