Belföld

Ellenzéki álhírek a sürgősségi ellátórendszerről

A bérszint a társadalmi rangsor végére csúszott, és továbbra sem kap az egészségügyi ágazat költségvetési forrást a hálapénz megszüntetéséhez – fogalmazta meg az orvosi kamara

Zökkenőmentes volt a fővárosban a mentésirányítás azon a hétvégén, amikor az ellenzéki sajtó szerint a rendszer összeomlott – közölte a humántárca parlamenti államtitkára.

Ellenzéki álhírek a sürgősségi ellátórendszerről
A sürgősségi beutalási rend a nagytérségi sürgősségi ellátás filozófiájára épül
Fotó: Ficsor Márton

Az említett cikkek megjelenésekor a mentőszolgálat 5656 feladatot látott el, aminek csak kis része volt baleseti ellátás. Eközben a tisztújítás előtt álló Magyar Orvosi Kamara (MOK) ismét erős bírálatokat fogalmazott meg az egészségügy helyzetéről.

Álhírek jelentek meg a fővárosi sürgősségi ellátásról, a rendszer ugyanis tökéletesen működött – szögezte le Mesterházy Attila szocialista képviselő sajtóértesülésekkel kapcsolatban feltett írásbeli kérdéseire válaszolva Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára. Közölte, a Honvédkórház a sokszorosan sérült, illetve gerincsérült betegek ellátásában kért segítséget még a május 11–12-ihétvégén, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ több helyettesítő intézményt jelölt ki. Az ilyen esetekben, amennyiben a kijelölt intézmények bármelyike átmenetileg mégsem tudja fogadni a betegeket – például azért, mert időközben több sürgősségi esetük lett –, akkor sem adódhat ellátási probléma, mert a kórházak közötti azonnali koordinációról az Országos Mentőszolgálat mentésirányításiés szuperügyeleti osztálya köteles gondoskodni – mutatott rá az államtitkár. Amint tudatta, azon a hétvégén, amikor az ellenzéki sajtó a fővárosi sürgősségi rendszer összeomlásáról cikkezett, a mentőszolgálat 5656 feladatot látott el, ám ezeknek csak kis része volt baleseti ellátás, és minden súlyosan sérült beteg átadása zökkenőmentes volt. A sürgősségi beutalási rend a nagytérségi sürgősségi ellátás filozófiájára épül, a kapacitások kiegyenlített rendszerbe állításával garantálja a biztonságos betegellátást és a területi lefedettséget – írta Rétvári Bence.

A Magyar Orvosi Kamara – amelyben a négyévenként kötelező teljes tisztújítás folyamata zajlik – tegnapi közleményében keményen bírálta az egészségügy helyzetét. A MOK Területi Szervezetek Tanácsának ülésén elfogadott dokumentum szerint a kiszámíthatóság, a tervezhető jövőkép továbbra is hiánycikk az ágazatukban. A gyógyítók tényeken alapuló költségvetést és pénzügyi fedezetet várnak el az ország választott felelős vezetőitől – közölték, hozzáfűzve, ismét a társadalmi rangsor végére csúszott az ágazati bérszint: a szakorvosi nettó órabér 1800-2300, a szakdolgozói nettó 750-1050 forint között alakul, egy szakorvosi vizsgálat hivatalosan folyósított ára 1485 forint. A paraszolvencia megszüntetéséhez költségvetési forrást, érdemi bérrendezést továbbra sem kap az ágazat – folytatták –, szakorvosképzésünk minőségének hanyatlásáért, a betegellátás minőségének fokozódó bizonytalanságáért nem kis mértékben a rendszert torzító paraszolvenciarendszer a felelős.

Kapcsolódó írásaink