Belföld

Soros embere tartott eligazítást a szocialista polgármesterjelölteknek Brüsszelben

Több szocialista polgármesterjelöltet is kirendeltek Brüsszelbe, ahol Soros György egyik legfontosabb szövetségese, a Juncker-féle Európai Bizottság alelnöke és Gyurcsányné Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője tartott nekik eligazítást.

Soros embere tartott eligazítást a szocialista polgármesterjelölteknek Brüsszelben
Frans Timmermans (balra) és Csige Tamás, az MSZP hajdúdorogi polgármesterjelöltje
Fotó: Facebook/Ujhelyi István

Tegnap kora este több kép is felkerült a brüsszeli látogatásról az MSZP-s Ujhelyi István Facebook-oldalára. Ezeken látható, hogy a megbeszéléseken Ujhelyi mellett részt vett Csige Tamás, hajdúdorogi; Radócz Zoltán, szolnoki; Fekete Zsolt, salgótarjáni; Márton Roland, székesfehérvári és Tüttő Kata V. kerületi polgármesterjelölt is.

A jelöltek mellett látható a fotókon a DK EP-képviselője, Gyurcsányné Dobrev Klára, és a Soros egyik legközelebbi szövetségesének számító Frans Timmermans, aki a bukott Juncker-féle Európai Bizottság alelnöke volt.

Objektum doboz

Az Euronews szerint az egyeztetéseken „közvetlen uniós forrásokért lobbiztak ellenzéki vezetők Brüsszelben.”

Az Origo szerint azonban a portál állítása több sebből vérzik. Egyrészt nemcsak polgármesterek, hanem jelöltek is megjelentek az eseményen, másrészt egy olyan politikus is felbukkant, akinek nem sok köze van az Euronews által ismertetett témához.

Timmermans – aki több fotón is látható, amint a baloldali politikusokkal kezet fog – Soros bizalmasaként többször megpróbált már beleszólni a magyar politikába, így erős a gyanú, hogy a spekuláns embere ismét eligazítást tartott az ellenzéki jelölteknek – mutatott rá az Origo.

Mint ismeretes, Timmermans az európai parlamenti választások előtt Budapestre látogatott, ahol részt vett az MSZP kongresszusán. A holland politikus és a magyar kormány kapcsolata korábban sem volt felhőtlen, ez mostanában különösen igaz, hiszen a Fidesz-KDNP képviselőinek nagy szerepük volt abban, hogy Soros embere helyett Ursula von der Leyen választották meg az Európai Bizottság új elnökének, ezzel pedig a spekuláns befolyását sikerült csökkenteni Európában.

Az Origo cikke emlékeztet, hogy Frans Timmermans volt az egyik olyan EU-s vezető, aki a legtöbbször találkozott az amerikai spekulánssal az előző uniós ciklusban, és számos alkalommal kifejtette, nagyra tartja őt.

Az Origo szerint a találkozónak van egy másik nagyon fontos üzenete is. Egyre inkább látható, hogy Gyurcsányék dominálnak a népszerűségüket és szavazóikat egyre inkább elveszítő szocialisták fölött. Jó ideje lehet arról hallani, főleg az MSZP szempontjából csúfos kudarccal végződő EP-választások óta, hogy a párt beolvadhat a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióba.

Gyurcsányné beszél, a szocialisták hallgatják
Gyurcsányné beszél, a szocialisták hallgatják
Fotó: Facebook/Ujhelyi István

Szanyi Tibor, az MSZP volt EP-képviselője például egy a Tóth Bertalan nevével fémjelzett pártvezetést kritizáló levelében hogy pártja a DK-t fogja gazdagítani mandátumával az Európai Parlamentben. Szanyi azt is furcsállotta, hogy az MSZP EP-frakciójának magyar delegációját a DK-s Molnár Csaba vezeti.

Az Ujhelyi István Facebook-oldalára feltöltött fotók közt is akad egy, amely igencsak árulkodó. Ezen Gyurcsányné Dobrev Klára az asztalfőnél ülve beszél, a többi jelenlévő pedig feszült figyelemmel hallgatja a bukott miniszterelnök feleségét.

Kapcsolódó írásaink