Belföld

Csúsztatások a köznevelésről

Sajátos nevelési igényű tanulóknál a szakértői bizottság véleményét, tartósan betegdiákoknál pedig a szakorvosi igazolást veszi figyelembe a szeptembertől illetékes hivatal

Hamisak azok a hangok, amelyek a magántanulói státusz megszüntetését a szülői jogok csorbításaként értékelik, a szigor csupán az indokolatlan esetek kiszűrésére vonatkozik. Idén szeptembertől az Oktatási Hivatal dönt az egyéni munkarend megadásáról, az eddigi magántanulóknak a felülvizsgálat lezárultáig nincs a tanulói jogviszonyukkal kapcsolatos teendője.

Csúsztatások a köznevelésről
Egységes eljárásrend lépett az eltérő gyakorlatok helyébe
Fotó: MH

A módosított köznevelési törvény értelmében szeptember elsejétől az eddigi magántanulói jogviszonyt felváltotta az úgynevezett egyéni munkarend. A kérelmeket az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani, ennek módjáról részletes tájékoztatót tett közzé honlapján az OH, felidézve: a változtatásra azért volt szükség, hogy a korábbi, rendkívül eltérő intézményi gyakorlatok helyett országosan egységes eljárásrend szerint, csak indokolt esetben kerüljön megállapításra az egyéni munkarend. A dokumentum szerint az, aki határozatlan időre, azaz a 2019/2020-as, vagy az azt követő tanévre már megkapta a magántanulói jogviszonyt, annak jelenleg nincs teendője. Az OH a 2020. szeptember elsejéig lefolytatandó felülvizsgálat során minden érintettet megkeres, és dönt arról, hogy a tanuló számára a 2020/2021-es tanévre engedélyezi-e az egyéni munkarendet. A 2019. szeptember 1. előtt – a korábbi szabályozás szerint az iskola igazgatójához benyújtott – kérelmekről még az intézményvezető hoz döntést. Azonban, mivel ezen kérelmek felülvizsgálata is megtörténik a következő tanév során, nem indokolt, hogy az iskolaigazgatók a 2019/2020-as tanéven túlnyúló engedélyt adjanak ki – figyelmeztet a hivatal.

A már korábban magántanulóvá nyilvánított diákok jogviszonyának felülvizsgálatáig a magántanulói státusz az egyéni munkarendnek felel meg, így ezen diákoknak nem kötelessége, hogy az általános munkarend szerinti tanórákat és egyéb foglalkozásokat látogassák. Természetesen bármikor dönthetnek úgy, hogy mégis inkább iskolába járással teljesítik tankötelezettségüket, erre az intézményvezető engedélyével van lehetőségük. Azok, akik szep­tember elsejétől első ízben kérik az egyéni munkarendet, a döntésig kötelesek a tanórákat és egyéb foglalkozásokat látogatni.

Az egyéni munkarend megadásáról az OH a törvényben szereplő feltételek alapján dönt, azaz figyelembe veszi az egyéni adottságot, a sajátos helyzetet, illetve azt, hogy a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából előnyös-e a tanulmányok egyéni munkarendben történő folytatása. A már magántanulói jogviszonyban lévő, külföldön élő tanulókra is vonatkozik, hogy státuszuk nem változik a felülvizsgálat lezárultáig, tehát nem kell kérelmet benyújtaniuk sehova. Emellett továbbra is van lehetőség arra, hogy külföldi tanulmányai alatt a diák magyarországi tanulói jogviszonya szüneteljen, vagy tanulmányait ezzel párhuzamosan, egyéni munkarenddel rendelkezőként itthon is folytassa.

A tanulói jogviszony szüneteltetése akkor lehet kedvezőbb, ha az adott ország oktatási rendszere nem tér el gyökeresen a magyartól, ilyenkor a szüneteltetés alatt nem kell osztályozó vizsgákat tenni, és a diák hazatérte után az iskolaigazgató dönt tanulmányai beszámításáról, adott esetben különbözeti vizsgákat írhat elő. Amennyiben az érintett ország oktatási rendszere érdemben eltérő, kedvezőbb lehet az egyéni munkarend, amikor a diák a külföldi intézményben is folytatja tanulmányait, idehaza pedig osztályozó vizsgákkal halad előre. Ilyenkor a félévi minősítés az igazgató döntése alapján mellőzhető, ez esetben a diák csak az év végén ad számot tudásáról.

A sajátos nevelési igényű tanulók esetén az OH a szakértői bizottság szakvéleménye, tartósan beteg tanulók esetén a szakorvosi igazolás alapján hoz döntést. Mivel az ilyen esetekben eddig is alapos vizsgálatok történtek, ezért ezeket a hivatal nem fogja felülbírálni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom