Belföld

Komoly visszaéléseket idézhet elő Karácsony isztambuli applikációja

A baloldali főpolgármester-jelölt egy olyan alkalmazást venne át, amellyel folyamatosan tartani lehet a kapcsolatot a pártokhoz tartozó önkéntesekkel

Annak a török informatikai rendszernek az átvétele, amelyről Karácsony Gergely beszélt egy interjúban, súlyos adatvédelmi aggályokat vet fel a budapesti választók személyes adatainak feldolgozásával kapcsolatban, és akár visszaélésekhez is vezethet – mondta lapunknak Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója.

Komoly visszaéléseket idézhet elő Karácsony isztambuli applikációja
Karácsony biztosan nem egy alkalmazás miatt utazott el a kampány kezdete előtt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Karácsony Gergely az Azonnali.hu-nak szombaton adott interjúban arra utalt, hogy a napokban azért utazott Isztambulba, hogy arról tárgyaljon az ott nemrég választást nyerő Imamoğlu főpolgármesterrel, milyen kampányeszközöket vehet át tőle.
Az erre érdemes eszközök között került szóba egy olyan, közelebbről nem részletezett mobilapplikáció is, amellyel úgymond folyamatosan tartani lehet a pártokhoz tartozó önkéntesekkel a kapcsolatot. Nagyon komoly adatvédelmi kérdéseket vet fel, hogy Karácsony Gergely milyen adatokkal és hogyan fogja használni az általa említett applikációt – mondta el lapunknak Farkas Örs politikai elemző, aki szerint az is biztos, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje nem egy mobilalkalmazás miatt utazott el egy-két nappal a hivatalos kampánya kezdete előtt Törökországba.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója szerint számos olyan eszköz van ugyanis, amivel az aktivisták tudják tartani egymással a kapcsolatot, tehát erre nincs valójában szükség. Éppen ezért nyilvánvaló, hogy sokkal inkább egy olyan választói kapcsolattartást szolgáló rendszer átvételéről lehet szó, amely a mozgósításban segítheti az ellenzéki összefogást
a fővárosban.

Ez viszont számos kérdést vet fel, mivel Karácsony Gergelyék nem folytatnak egyik párt részére sem aláírásgyűjtést, ők jelenleg csak a hivatalos ajánlásgyűjtő íveken kérik a választók támogatását. A hivatalos ajánlásgyűjtő ívekre megadott adatokat pedig nem lehet pártcélokra felhasználni.

Farkas Örs úgy látja, hogy önmagában nem tiltott egy-egy ilyen rendszer használata, a probléma ott van, hogy nem lehet tudni, milyen szempontok szerint, mi alapján osztják el a pártok egymás között
a választói adatokat.

Ez volt a gond az ellenzéki előválasztásnál is, ahol nem lehetett tudni, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom milyen alapon továbbíthatta azok felé a pártok felé a választói adatokat, amelyeknek a továbbadásához a polgárok nem járultak hozzá – mondta el az elemző, aki szerint most pedig a hírekben említésre került török alkalmazás használatával már nemcsak eljuttathatják a szavazói adatokat a pártokhoz, de akár már el is kezdhetik felhasználni azokat a választási kampányban is. Hozzátette, ha ez megtörténik, súlyos visszaélésnek számít.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom