Belföld

A tervek szerint halad a dél-budai szuperkórház beruházása

Az ütemtervnek megfelelően halad a Dél-budai Centrumkórház-projekt, a háttérben jelenleg folyó szakértői munka elengedhetetlen fontosságú, hiszen enélkül a később felmerülő problémák nagymértékben lelassíthatják a kórház közellátásba való bekapcsolását – mondta el Bedros J. Róbert. A dél-pesti szuperkórház építéséért és működtetéséért felelős miniszterelnöki megbízott arra is rámutatott, egyelőre felelőtlenség volna a konkrét eszközbeszerzésről beszélni, mivel a jövő eszközparkját tervezik az intézménybe.

Az elmúlt 100 év legjelentősebb egészségügyi beruházásában jelenleg lezárás előtt áll a közbeszerzési eljárás. Ennek keretében kiválasztják a két nyertes pályázatot leadott tervezőiroda közül azt, amelyik majd elkészítheti a végleges terveket - írja csütörtökön megjelent cikkében az Origo.

A körülbelül egy éve átadott bécsi szuperkórház kapcsán több műszaki hibáról is lehet olvasni az osztrák újságokban. Az intézménye megnyitása óta több olyan, komoly probléma is adódott, amely az ellátást is akadályozza. Bedros J. Róbert egy olyan szakértői csoporttal dolgozik együtt, amelynek szakvéleményei, elemzései a bécsihez hasonló műszaki vis maior helyzetek kialakulását hivatottak megelőzni.

A miniszterelnöki megbízott az Origónak nyilatkozva hangsúlyozta, minden a terv szerint halad, az előzetes szakértői munka pedig a fentebb említett, esetlegesen felmerülő problémák kiküszöbölése miatt fontos. Hozzátette, konkrét eszközbeszerzésekről még felelőtlenség volna beszélni, hiszen a jövő eszközparkját tervezik az intézménybe. Ugyanakkor azt is leszögezte, az eszközigényeket természetesen már a tervezés során meghatározták, az eszközök beszerzéséről és telepítéséről közvetlenül az átadás előtti periódusban kell majd végleges döntést hozni.

Jelenleg is komoly fejlesztések zajlanak az egészségügyben

Az Origo úgy értesült, az Egészséges Budapest Program keretein belül jelenleg is igen komoly fejlesztések zajlanak az erre előirányzott kormányzati forrásokból a már meglévő kórházakban és rendelőintézetekben. Milliárdos orvostechnológiai eszközöket vásárolnak, épületeket újítanak fel, hiszen a centrumkórházak felépítéséig is a lehető legmagasabb színvonalú ellátást kell biztosítania az egészségügyi ágazatnak. Ezen fejlesztések kapcsán azonban fontos hangsúlyozni, hogy nem a dél-budai szuperkórház beruházásához kapcsolódnak.

A sajtóban – valószínűleg a szuperkórház-projekt lejáratásának szándékával - olyan valótlan információk jelentek meg, amelyek az EBP program keretében az elmúlt években megvalósult sokmilliárdos orvostechnológiai fejlesztés költségeit úgy tüntetik fel, mintha azok a Dél-budai Centrumkórház-beruházáshoz kapcsolódó költségek lennének.

Informatikai eszközbeszerzés keretében szinte minden fővárosi egészségügyi intézmény, kórházak és szakrendelők számítógép parkja újult meg 6 milliárd forintból, s több nagy értékű képalkotó eszközzel is gyarapodtak az intézmények egy másik 9,7 milliárd forintos EBP-beruházásban – mutat rá az Origo cikke.

Négy centrumkórházat alakítanak ki a fővárosban

Bedros J. Róbert, azt is elmondta, hogy a tervezett négy szuperkórház lényegében a teljes budapesti betegellátást lefedi majd. A jelenleg zajló közbeszerzési eljárás időtartama alatt nem áll, és nem is állhat meg a munka, hiszen a centrumkórház projekteken dolgozó szakemberek megfeszített tempóban dolgoznak.

Az ellátórendszer adatait elemzik, esetszámokat, a populáció ellátási területenkénti alakulását mérik fel. Mindezt azért teszik, hogy a leendő centrumokban a legmagasabb színvonalú és minőségű betegellátást tudjuk nyújtani az állampolgárainknak – tette hozzá a miniszterelnöki megbízott.

Zárásként a cikk szerzője emlékeztet, hogy a Dél-budai Centrumkórház zöldmezős beruházásként 1,2 millió ember ellátásért lesz felelős.

Az elmúlt száz év legjelentősebb egészségügyi beruházásában egy olyan kórház épül, amelyben az épület üzemeltetéséért bonyolult algoritmusokkal működő informatikai rendszer felel. Robotok végzik a szállítási feladatok egy részét, és digitális adattovábbítással gyakorlatilag papírmentesen működik majd az intézmény. A kormány az elkövetkezendő években úgy reformálja meg a főváros egészségügyi ellátását, hogy nagyobb és három kisebb centrumot létesít.