Belföld

„Nem a Mi Hazánk, hanem a Momentum a szélsőséges”

Toroczkai László szerint a politikai közéletbe visszatérő Vona Gábor feladata az, hogy a tisztességes, de félrevezetett választópolgárokat a beteg világot és nemzethalált óhajtó balliberális pártok felé vigye

Az ország minden megyéjében és több budapesti kerületben is indít önálló polgármester-jelölteket a Mi Hazánk Mozgalom – mondta el a Magyar Hírlapnak adott interjújában Toroczkai László pártelnök, aki úgy véli, a tavaszi 3,3 százalékos választási eredményt akár még meg is duplázhatja, vagy háromszorozhatják ősszel. Szerinte a radikális jobboldali párt a volt jobbikos szavazók mellett idén már az LMP-ből kiábrándult zöldszavazók voksaira is számít. Ásotthalom polgármestere azt is hangsúlyozta, hogy a Mi Hazánk Mozgalom nem tartható szélsőséges pártnak azért, mert hagyományos értékeket képvisel.

„Nem a Mi Hazánk, hanem a Momentum a szélsőséges”
A következő választáson biztosan bejutunk a parlamentbe – ígérte a pártelnök
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– Az EP-választáson elért viszonylagos sikerük után hány helyen és hogyan indulnak neki a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjei az önkormányzati választásoknak?

– Mi nem egyenlő feltételekkel versenyzünk, nagyon komoly versenyhátrányban vagyunk a politikai ellenfeleinkkel szemben. Elsősorban az anyagi okok miatt. Állami támogatásunk nincs. Így aztán csak adományokból és a saját tagságunk erejéből tudunk működni. Ezért mi most csak ott állítunk jelölteket ahol annak értelmét látjuk. Nem az a célunk, hogy a választáson lefedjük Magyarország teljes területét, hanem az, hogy legyenek majd polgármestereink. Ahol már jelen vagyunk, ott mindenhol szeretnénk újraindulni. Ez vonatkozik rám Ásotthalmon, de vonatkozik például az alelnökünkre Dócs Dávidra is, aki Cserháthalápon indul újra. Emellett számos más helyen, kistelepüléseken, városokban, megyei jogú városokban és több budapesti kerületben is elindulnak a jelöltjeink. A Mi Hazánk Mozgalom a budapesti főpolgármester-jelölt állítási bohózathoz nem kíván csatlakozni, és bár nem vagyunk megelégedve Tarlós István munkájával, kevés esélyt látok arra, hogy szerény anyagi erőforrásainkat egy reménytelen, és egyre inkább bohózatba fulladó főpolgármester-választásra fordítsuk. Egyelőre azonban ez csak az én véleményem, erre vonatkozóan nincs még elnökségi döntés. A legerősebb megyéink közé tartozik Csongrád, Nógrád és Jász-Nagykun megye. Az EP választáson azt tapasztaltuk – ami az önkormányzati választáson is fontos lehet –, hogy a választók támogatásában jól lemérhetően visszatükröződik az, ha valahol kézzelfogható eredményekkel vagyunk már jelen. Csongrád és Nógrád megyékben polgármestereink vannak, ismernek minket és a munkánkat, nyilván ez az oka annak, hogy ezekben a megyékben erősebbek vagyunk, mint az országos átlag. Törökszentmiklóson pedig, ahol a mi fellépésünknek köszönhetően az ügyészség és bíróság előzetes letartóztatásba helyezett egy bűnözőt, ott tizenöt százalékos támogatottsággal másodikok lettünk a Fidesz mögött. Ez egyértelműen annak volt köszönhető, hogy mi egy valós problémára, az elkövető cigány származását nem elhallgatva, tehát szókimondó módon segítettünk egy megoldást találni egy ügyben, ami végül békét hozott arra a településre. Ezek után pedig Törökszentmiklóson komoly esélyünk lenne a jelenlegi jobbikos polgármester legyőzésére, ha találnánk megfelelő jelöltet.

– Nem tartanak attól, hogy a törökszentmiklósi és más ügyekben játszott szerepe miatt ráég a Mi Hazánk Mozgalomra a rasszista, soviniszta, az antiszemita és a radikális nacionalista bélyeg?

– Huszonhárom éve cselekszem, tevékenykedek a politikai közéletben, és ez idő alatt már megszoktam, hogy mindenféle jelzővel illetnek engem, illetve az általam vezetett mozgalmakat. Már teljesen immunissá váltam a jelzőkkel kapcsolatban. Nem érdekelnek, nem félek ezektől a jelzőktől, és szerintem az elmúlt húsz év során már a magyar emberek is immunissá váltak ezekre. Nem érdekli őket, hogy egyesek kit neveznek szélsőségesnek. Ez mindig megközelítés kérdése. Én pél­dául a Momentumot tartom szélsőséges pártnak. Számomra a szélsőséget az olyan, a normalitással szemben álló pártok jelentik, amelyek például a család intézményét, a férfi-nő kapcsolatát, a gyermekközpontú családmodellt vagy a hagyományos értékeket támadják. Mi a tradicionális értékrendet védjük, és szerintünk mi vagyunk a normálisak.

– Mi a véleménye Berki Krisztián vagy Nagy Blanka politikai pályára léptetéséről?

– A magyar politikai közélet színvonala a béka feneke alatt van jelenleg. Az, hogy ilyen embereket egyáltalán jelöltnek állítanak, az szerintem egy borzasztó nagy tragédia. Ennél már csak az lenne rosszabb, ha a magyar választók tömegei tényleg szavaznának is az ilyen jelöltekre. De a magyar embereket sokkal bölcsebbnek tartom ennél. Amikor például egyesek a Kétfarkú kutya pártra szavaznak, azt leginkább egyfajta jogos kritikának, jelzésnek tartom azon politikusok felé, akik rettenetesen rossz munkát végeztek az elmúlt harminc évben. Egy Berki Krisztián, egy Nagy Blanka vagy egy Puzsér Róbert más kérdés: Ők ripacsok, akik egyszerűen nem alkalmasak arra, hogy egy települést elvezessenek, és ezt a választók is jól tudják.

– Mit szól ahhoz, hogy a hírek szerint a Jobbik bukott elnöke, Vona Gábor visszatér a politikai közéletbe?

– Eddig is Szabó Gábor és Vona Gábor irányították a Jobbikot, Sneider Tamást csak egy bábunak használják. Vona teljesen hiteltelenné vált, de azért még mindig állnak mögötte, és Sneidernél intelligensebb, ravaszabb ember, ezért nem veszélytelen. Egy olyan politikus, aki büszkén hirdeti, hogy nincsenek elvei, nem áll semmilyen eszmei alapon, tehát csak a hatalom érdekli. A feladata, hogy a normális, tisztességes, de félrevezetett magyar választópolgárokat a beteg világot és nemzethalált óhajtó balliberális pártok, a Momentum vagy éppen a DK felé vigye.

– Egy ideje a Mi Hazánk is nyitott az úgynevezett zöld, tehát a kör­nyezettudatos témák irányába. Mennyire sikeres ez a po-litikai újítás?

– Ahogy az EP-választások éjszakáján fogalmaztam, mindössze tíz hónappal a megalakulásunk után már legyőztük a parlamenti frakció­val és támogatással rendelkező, tízéves LMP-t, és elvettük tőlük a zöld színt. Mi vagyunk az egyetlen olyan magyarországi párt, amelynek Zöld Hazánk néven önálló zöld mozgalma is van a párton belül. Egyúttal ezzel az innovációval Európában is az első zöld, nemzeti radikális párt vagyunk. Mi a környezetvédelmet az önkormányzati választáson is felvállaltan fontosnak tartjuk. Az önmagukat zöld pártnak nevező liberális pártok eddig kisajátították maguknak ezt a színt, ezt a témát. Mi ezt nem vagyunk hajlandóak elfogadni, mert a zöld a remény és a magyarság színe, de emellett a környezetvédelem jelképe is. A hazáját csak az tudja szeretni, aki a környezetét is szereti, és óvja, ezért azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy legyünk mi Európa első, önmagát nemzeti radikálisnak meghatározó zöld pártja. Az elmúlt hónapokban ezen a téren nagy eredményeket értünk el, ami a szavazóink támogatásában is visszaköszönt.

– Az ellenzéki oldal évek óta az összefogás követelésétől hangos. Önök nem csatlakoznak a nagy ellenzéki összefogáshoz sehol?

– A helyi alapszervezeteinket minden irányból érték ilyen megkeresések. De mi a saját utunkat járjuk, a harmadik utat. Mi azok maradunk, akik voltunk, hiszen a létünk értelmét veszítenénk el hogyha csatlakoznánk bármelyik politikai tömbhöz. A Jobbikhoz hasonló, a balliberálisokkal való bármilyen együttműködést az értékrendünk eleve lehetetlenné tesz.

– Mi az amiben az önök jelöltjei mások, mint a többi párt indulói az őszi választáson?

– Nagyon fontos értékrendi kérdés számunkra a korrupció elleni fellépés. Én például nagyon régóta kezelek közpénzt. Polgármesterként már hat éve. A személyemhez ugyanakkor semmilyen korrupciós ügy sem kötődik, pedig nagyon kevés polgármester van, akit többször világítottak át az elmúlt években, mint engem. A mi meggyőződésünk szerint egy polgármesternek nem az a dolga, hogy egy homoszexuális felvonulás alkalmából szivárványos zászlót tűzzön ki a polgármesteri hivatal épületére – mint Karácsony Gergely –, hanem az, hogy az embereket szolgálva úgy építsük, és fejlesszük az adott települést, hogy annak legyen kézzelfogható eredménye. Ha valaki elmegy egy általunk vezetett településre, akkor azt láthatja, hogy annak a településnek van gazdája, mert a polgármester odafigyel mindenre. Az általunk vezetett településeken rend van. A rendnek pedig – pél­dául Ásotthalmon is – az a velejárója, hogy a közbiztonság is jó. Az emberek tudják, hogy nyugodtak lehetnek, mert úgy tudják álomra hajtani a fejüket, és iskolába engedni a gyermekeiket, hogy nem fogják őket kirabolni.

– Milyen eredményre számítanak az önkormányzati vok-soláson?

– Az EP választáson elért 3,3 százalékos szavazói támogatottságunk egy nagy eredmény. Különösen a jelenlegi, fásultság és közöny által sújtott politikai közéletben, ahol nagyon sokan elfordulnak a politikától. Egy, a Mi Hazánk Mozgalommal szimpatizáló polgármesterrel éppen nemrég arról tárgyaltam, hogy vajon a mi pártunk színeiben vagy csak a támogatásunkkal induljon az őszi választáson. Azt mondta, hogy ő és még nagyon sokan mások egyelőre kívülről figyelik a Mi Hazánk Mozgalom küzdelmét, azzal a szándékkal, hogy csatlakozhassanak hozzá, ha bizonyítottnak látják a visszaadását annak a bizalomnak, amit a Jobbik elvett tőlük. Ha visszakapják a bizalmat, akkor csatlakoznak, és ránk szavaznak. Szerintem ez azt mutatja, hogyha megértik az emberek, hogy a Mi Hazánk Mozgalmat nem Vona Gábor vezeti és, hogy a mi pártunk nem árulók gyülekezete, mint a Jobbik, akkor nagyon nagy meglepetést okozhatunk a jövőben a választásokon. Hirtelen megduplázódhat, vagy akár meg is triplázódhat a szavazóink száma. Nagyon sokan bizalmatlanok még, mert Vona Gábor pártelnök és Szabó Gábor pártigazgató eljátszották a bizalmukat. Ha megnézzük az EP választási eredményeket, akkor az látható, ha összeadjuk a Jobbik és a Mi Hazánk szavazatait, akkor mintegy tíz százalék korábbi Jobbik szavazó eltűnt. Ezeknek a szavazóknak a többsége pedig nem átment valamelyik másik párthoz, hanem nem ment el szavazni. Ők azok, akik most még távolról figyelik a küzdelmünket, de mi számítunk rájuk. A most következő időszak a számukra biztosan bebizonyítja majd, hogy mi nem a Vona Gábor-féle árulók, köpönyegforgatók vagyunk. Ez alapján pedig nem kérdés, hogy 2022-re biztosan elérjük az ötszázalékos küszöböt, és be fogunk jutni az Ország-gyűlésbe. De a megyei listákon már idén szeretnénk elérni az ötszázalékos támogatottságot.

Kapcsolódó írásaink