Belföld

Gyurcsány nem összefogni, hanem leszámolni akar

Szanyi Tibor megsemmisülésnek nevezte az EP-választást a szocialisták számára, az MSZPvezetői pedig szerinte csak a pozíciókra és a még meglévő pártvagyonra koncentrálnak

A hétvégén tovább gyengült az ellenzék: a DK durván hátba szúrta Ózdon keresztül a Jobbikot, Szanyi Tibor tovább folytatta az MSZP belülről való széthasítását, a bukott Vona Gábor pedig már a politikai életbe való visszatérését tervezgeti.

Gyurcsány nem összefogni, hanem leszámolni akar
Szanyi Tibor a hétvégén megsemmisülésnek nevezte az európai parlamenti választást az MSZP számára
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Hiába csak éppen hogy megmenekült az MSZP-ből való kizárástól Szanyi Tibor, nem tud leállni saját pártjával és Gyurcsány Ferenccel szembeni kritikájával. Az EP-képviselői posztról való kiszorítása óta politikailag megvilágosult szocialista alelnök most a Munkások Újságjának adott egy interjút, amelyben például azt közli, hogy Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc is rossz miniszterelnök volt, mivel egyik sem volt valójában baloldali. Szanyi szerint a mai szocialista vezetők magatartása már csak a még elérhető egy-két önkormányzati pozíció bezsákolására, illetve a még meglévő maradék pártvagyonra koncentrál. A 2019-es EP-választást megsemmisülésnek nevezi. Úgy fogalmazott az elért 6,61 százalékkal kapcsolatban, hogyha abból levonjuk a Párbeszéd szavazatait, akkor „gyakorlatilag az országgyűlési küszöbre tornázta le magát az egykoron rendszerváltó párt”. Jelezte, mozgalma, a BalBlokk zászlóbontását a nyár végére tervezi.

Szanyi Tibor ugyanakkor hiába kínálta fel, a DK most nem ütötte tovább az MSZP-t, feltehetően azért is, mivel a múlt héten Botka Lászlón és Szegeden keresztül már sikeresen komoly öv alatti ütést vitt be a szocialistáknak. Ugyanakkor viszont Gyurcsány pártja látványosan megadta a kilövési engedélyt az ellenzéki együttműködésben a Jobbikra. Hiába volt július 4-e óta Janiczak Dávid az összellenzéki támogatást bíró polgármesterjelölt Ózdon, a DK most szombaton kiállt a szélsőséges és botrányos kijelentései miatt hírhedtté vált volt jobbikos, jelenleg Jobbik támogatta „független” polgármesterjelölt mögül.

A Gyurcsány-párt központi vezetése Janiczak Dávid ózdi polgármester-jelöltségét „korábbi neonáci megnyilvánulásaira” hivatkozva nem támogatja. Az ózdi helyzet ezután végképp követhetetlenné és az ellenzék számára kedvezőtlenné vált. A DK ózdi szervezete ugyanis vasárnapra azt közölte, hogy ők saját pártközpontjuk ellenében is támogatják Janiczakot a továbbiakban. Közvetlenül Gyurcsányék budapesti bejelentése után viszont a Momentum és a Párbeszéd is azt közölte, hogy nem támogatja többé a minden beszélgetését titokban rögzítő független jelöltként induló politikust. Janiczak támogatásának a megvonásával a DK egyébként a szinte egyetlen esélyesnek számító polgármesterjelöltjétől fosztotta meg a Jobbikot, ami egyértelműen annak a jele, hogy Gyurcsány pártja az EP-választás eredménye alapján már egyáltalán nem együttműködni, hanem csak leszámolni akar minden nála gyengébb ellenzéki párttal.

A balliberális ellenzéki pártoknál egyre határozottabb elutasításra érdekes módon a Jobbik vezetése viszont eddig semmilyen módon nem reagált. A pártot jelenleg leginkább csak papíron vezető Sneider Tamás is hallgat. A volt skinhead vezér csak egy átmeneti időre vállalta a jobboldali radikális pártból mostanra identitását vesztett Jobbik vezetését. Korábbi hírek szerint Jakab Péter, a párt frakcióvezetője készült elfoglalni a Jobbik elnöki posztját, azonban lehet, hogy a valódi jelölt a pártját a 2018-as választásokra romba döntő, majd onnan angolosan távozó Vona Gábor lehet. A Magyar Hangnak adott interjúból ugyanis az derül ki, hogy Vona úgy tervezi, augusztustól visszatér a politikai közéletbe, méghozzá úgy, hogy megnevez egy-egy társadalmi problémát, valamint az azokra szerinte adható esetleges válaszokat, megvalósítható lépéseket is.

Vona a témáiról egy-két hónapig folyó vitasorozatok megszervezését is tervezi, kerekasztal-beszélgetésekkel, „vlogelőadásokkal” és „online eszmecserékkel”. A viták végéhez közeledve pedig a tapasztalatok alapján konkrét törvényjavaslatok is készülnek – mondta el a volt pártelnök a balliberális hetilapnak.

„Álszent és hiteltelen a DK kihátrálása”

Novák Előd, Dúró Dóra és Toroczkai László. Első kongresszusát tartotta a Mi Hazánk
Novák Előd, Dúró Dóra és Toroczkai László. Első kongresszusát tartotta a Mi Hazánk
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Mi Hazánk Mozgalom szombaton a Csongrád megyei Ásotthalmon tartotta meg első kongresszusát. Toroczkai László, a mozgalom elnöke azt mondta: óriási a felelősség pártján, mert ha most félreállnak, akkor 2022-ben egy új Gyurcsány-kormány alakul. Az pedig önmagában szégyen, hogyha ehhez a kormányhoz a szélsőségesen gondolkodó magyar tömegeket a Jobbik fogja odacsatornázni – fogalmazott. Tegnap a Mi Hazánk bejelentette azt is, a MIÉP és az FKgP helyi jelöltjét, Kenéz Ágnest támogatják az önkormányzati választáson a XI. kerületi polgármesteri címért. Lapunk kérdésére a párt alelnöke, Novák Előd arról is beszélt, elvtelen politikai akciónak tartják, ahogy a DK és a Momentum kihátrált a Jobbik ózdi polgármesterjelöltje, Janiczak Dávid mögül. Álszent és hiteltelen a balliberális pártoknak ez a látszólagos visszalépése, hiszen az, hogy nem indítanak Janiczak Dávid ellen saját jelölteket, az gyakorlatilag a jobbikos burkolt támogatásával egyenlő – fűzte hozzá Novák Előd.

Kapcsolódó írásaink

Elérhető közelségben Botka leváltása

ĀAz MSZP etikai bizottságának döntése azt mutatja, a párt annyira meggyengült, hogy már Szanyitól sem képes megválni durva bírálatai ellenére, új mozgalmát is tovább szervezheti