Belföld

Nyitrai: Cukorbeteg gyerekek táborozhatnak civilek adományából

A közmédia Jónak lenni jó! című adománygyűjtő műsorában összegyűlt adományoknak köszönhetően cukorbeteg gyerekek táborozhatnak országszerte - mondta a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a kormány Facebook-oldalára szombaton felkerült videóban.

Nyitrai: Cukorbeteg gyerekek táborozhatnak civilek adományából
A felajánlásokból több mint 130 millió forint gyűlt össze, a táborok pedig 11 civil szakmai szervezet segítségével valósulnak meg
Fotó: MH

Nyitrai Zsolt a nyíregyházi táborban forgatott kisfilmben azt mondta, hogy Magyarországon 1,2 millió cukorbeteg ember él, ezért volt jó döntés a közmédia Jónak lenni jó! című adománygyűjtő műsorának részéről a cukorbeteg gyerekek nyári táboroztatásának segítése.

A felajánlásokból több mint 130 millió forint gyűlt össze, a táborok pedig 11 civil szakmai szervezet segítségével valósulnak meg - tette hozzá a miniszterelnöki megbízott.

Kántor Irén gyermekdiabetológus kiemelte, a legfontosabb, hogy a gyerekek jól szórakozzanak, ezért olyan helyekre szervezik a táborokat, ahol nincs bolt, nincs wifi, így semmi sem vonja el a figyelmüket a barátkozásról.

Objektum doboz

Szabóné Balogh Zsuzsanna, a Nyírségi Diabéteszes Gyerekekért és Fiatalokért Egyesület elnöke azt hangoztatta, hogy a szülők boldogok attól, hogy a gyerekük boldog közegben van és barátkozik, valamint a szülők is tudnak egymással beszélgetni.

Oszlár Gábor szülő elmondta, óriási segítséget jelent, hogy a kislányuk élményekkel gazdagodik, miközben nekik nem kell aggódniuk érte.

Kempler Péter, Magyar Diabetes Társaság elnöke úgy fogalmazott, a gyerekek "katarktikus" élményekről számolnak be a tábor után, valamint óriási jelentőségűnek nevezte, hogy idén a Jónak lenni jó! kezdeményezés a táborok teljes költségét átvállalta és a maradékból még jövőre is jut.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda és az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezdeményezésére, a 2018. évi „Jónak lenni jó” adománygyűjtés 2018. november 14-én, a Diabétesz Világnapján vette kezdetét, amelynek sikerességét egy kormányzati kisfilmben foglalta össze a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Az adománygyűjtés célja az volt, hogy a mintegy 3000, 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermek közül minél többen megtapasztalhassák a táborozás élményét. Az adománygyűjtő akcióhoz a közmédia és az Erzsébet Alapítvány képviselői mellett a Magyar Diabetes Társaság, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, a Szurikáta Alapítvány és a Sportos Cukorbetegek Egyesület és a Semmelweis Egyetem 1. számú Gyermekgyógyászati Klinika is csatlakozott. Az adománygyűjtés 2018. december 16-án vasárnap egy egész napos MTVA-s műsorfolyammal zárult. Már a műsor előtt és azt követően is lehetett felajánlásokat tenni telefonhívással, SMS küldéssel, banki utalással, lakossági csekkes befizetéssel, vagy akár exkluzív tárgyakra való licitálással. Az adománygyűjtéshez számos sportoló, művész, cég, szervezet és magánszemély is hozzájárult, ugyanis a közmédia felületein közzétett dedikált, exkluzív tárgyak megvásárlásával is lehetett támogatni a diabéteszes gyermekek táborozását. Az adománygyűjtés során összesen 130 millió forintot ajánlottak fel magánszemélyek, szervezetek és cégek, aminek köszönhetően az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek táboroztatása a jövő évre is biztosított. A felajánlásoknak köszönhetően 11 cukorbeteg szervezet biztosíthatott napközis vagy ottalvós keretek között táborozási lehetőséget diabéteszes gyermekek számára. A táborok országszerte, 18 helyszínen, közel 450 gyermek térítésmentes táboroztatását jelentette. A sikeres adománygyűjtést követően az Erzsébet Alapítvány arra is lehetőséget biztosított az adománygyűjtésben együttműködő szervezeteknek, hogy a Kormány központi költségvetési támogatásával megvalósuló idei további zánkai táborozásoknak is része legyen a cukorbeteg edukáció. A diabétesz szakmai szervezetek közreműködésével így lehetőség nyílik egy hosszú távon hasznosuló programmal is segíteni a diabos gyermekeket és fiatalokat, akik így alaposabban megismerhetik speciális élethelyzetüket.

Kapcsolódó írásaink