Belföld

Századvég: Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók

Az európai parlamenti választásokon elért eredményének köszönhetően a Demokratikus Koalíció és Gyurcsány Ferenc minden korábbinál közelebb került ahhoz, hogy stabilan a baloldal vezető, sőt idővel kizárólagos erejévé váljon. A jelenség részben a politikai környezet számukra kedvező alakulásával, részben pedig tudatos taktikai döntések sorával magyarázható - olvasható a Századvég legújabb elemzésében.

Századvég: Gyurcsány Ferenc markában a szocialista szavazók
A DK célja átvenni az ellenzék vezető szerepét
Fotó: Ficsor Márton

Gyurcsány Ferenc egyre nehezebben titkolható célja a többi ellenzéki erő teljes megsemmisítése és a politika élvonalába való személyes visszatérésének előkészítése – emeli ki a Századvég, amelynek elemzői szerint e cél érdekében két egymással összefüggő módszert alkalmaz a volt miniszterelnök.

„Egyrészt a személyéhez kapcsolódó példátlan elutasítottság problémáját olyan szereplők fókuszba helyezésével oldja fel, akik a balliberális érzelmű szavazók körében komoly népszerűségnek örvendenek (Dobrev Klára, Kálmán Olga). E politikusok segítségével megnyerhetővé váltak a Demokratikus Koalíció számára azok a baloldali választók, akik Gyurcsány Ferenc személyét ugyan elutasítják, de a párt irányvonalával azonosulni tudnak” - mutat rá az elemzés, hozzátéve, hogy másfelől a volt miniszterelnök és pártja különösen nagy figyelmet fordít (az említett politikusok segítségével) a mozgósításra és az intenzív kampánytevékenységre azzal a céllal, hogy profitáljon a többi ellenzéki erő – különösen az MSZP-P – egyre kilátástalanabb helyzetéből, amelyhez a nem megfelelően összehangolt kampányok, illetve az elkövetett stratégiai és kommunikációs hibák vezettek.

Inkább kedvezőtlen véleménnyel van Gyurcsányról a többség
Inkább kedvezőtlen véleménnyel van Gyurcsányról a többség
Fotó: Századvég

A Demokratikus Koalíció stratégiája jelen pillanatban sikeresnek mutatkozik, a Századvég kutatása szerint ugyanis éppen azokban a választói közegekben (a 60 év feletti korosztályban, illetve aktivitás szempontjából a nyugdíjasok körében) kiemelkedően magas a párt támogatottsága, amelyekben korábban a szocialista párt tudott stabil támogatói bázist építeni. Miután az MSZP-P támogatottsága e szegmensekben erőteljesen visszaesett, megállapítható, hogy e választók a Demokratikus Koalícióhoz pártoltak át.

Így alakul a szocialisták és a DK támogatottsága
Így alakul a szocialisták és a DK támogatottsága
Fotó: Századvég

A Századvég szerint ugyanakkor ki kell viszont emelni, hogy a Demokratikus Koalíció sem tud olyan politikai üzeneteket megfogalmazni, amellyel a bizonytalan szavazókat megnyerhetné magának, mindössze a többi ellenzéki erő fokozatos összeomlásából képes profitálni, azáltal, hogy integrálja a leszakadó baloldali szavazókat.

Az aktivitás szerinti bontás is érdekes adatokat mutat
Az aktivitás szerinti bontás is érdekes adatokat mutat
Fotó: Századvég

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom