Belföld

Véget ért az érdektelenségbe fulladt előválasztás

Karácsony Gergely nem sokkal a hivatalos bejelentés előtt posztolta Facebook-oldalán, hogy "Győztünk".

Véget ért az érdektelenségbe fulladt előválasztás
Karácsony Gergely nem sokkal a hivatalos bejelentés előtt posztolta Facebook-oldalán, hogy Győztünk
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd politikusa nyerte az ellenzék főpolgármester-jelölti előválasztását - jelentette be Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. Ezzel megerősítette Karácsony facebookos bejelentését.

Az ellenzéki előválasztás második fordulójában a Gyurcsány-párt színeiben induló Kálmán Olga, az MSZP-P-s Karácsony Gergely és a Momentum nevű viccpárt által indított Kerpel-Fronius Gábor közül lehetett választani. Puzsér Róbert az előválasztást kihagyta. 

Karácsony összesen több, mint 33 ezer szavazatot kapott a 68 ezer 240-ből, míg ellenfelei, a bukott tévés Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor nem váltották be a pártjaik által hozzájuk fűzött reményeket, kudarc lett a vége, előbbi a 25 093 szavazatot kapott, utóbbi 9792-t.

Kerpel-Fronius (középen) utolsó lett az előválasztáson
Kerpel-Fronius (középen) utolsó lett az előválasztáson
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Kálmán Olga, Gyurcsány Ferenc jelöltje úgy megsértődött és el sem ment a nyilvános sajtótájékoztatóra, arról is hallani, hogy biztos volt a győzelmében, majd nem tudta elviselni a kudarcot és összeomlott.

Az előválasztás eredménye értelmében az ellenzéki pártoknak - ha nem lenne ekkora fejetlenség köztük - elméletileg támogatniuk kell Karácsonyt az őszi választásokon. Kérdéses, hogy ebből mi lesz, hiszen az előválasztásnak hívott marakodás alatt egymást érték a köztük feszülő ellentétekből származó botrányok.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy az előválasztásnak sok győztese van. Győztese Magyarország, amely példát kapott arra, hogy ebből az országból nem sikerült elüldözni a demokrácia szellemét. Az ország hitet is kapott arra, hogy az ellenzéki pártok képesek együttműködni - közölte. A főváros pedig óriási esélyt nyert arra, hogy októberben szavazatokra váltsa azt a "társadalmi többséget", amely a tavalyi országgyűlési és az idei EP-választáson megmutatta, hogy mást akar, mint a Fidesz - fogalmazott a politikus. Nyertek a résztvevő pártok is, de elsősorban azok a budapestiek a nyertesek, akik változást akarnak a fővárosban - mondta.

Karácsony Gergely kijelentette: az ellenzéki oldalon véget ért a "rivalizálás korszaka", amikor a pártok "hatalmi játszadozásai meghatározzák a politikát, (.) amikor cikkcakkokat lehet írni a politikában". Leszögezte, hogy nem néznek hátra, csak előre, és közösen fogják megváltoztatni Budapestet. A politikus azt is kijelentette, hogy innentől kezdve a budapestiek jelöltje. Hangsúlyozta: a következő napokban be kell fejezni a tárgyalásokat a budapesti polgármester- és képviselőjelöltekről, és létre kell hozni azt a kampánycsapatot, amelyben minden pártnak ott van a helye, amely részt akar venni a küzdelemben. Kérdésre válaszolva azt felelte, reméli, hogy egy héten elül a végére tudnak járni a még nyitott kérdéseknek. Újabb felvetésre közölte, mind Kálmán Olgának, mind Kerpel-Fronius Gábornak komoly szerepet szán kampányában. Megkérdezték, hogy bízik-e még Gyurcsány Ferencben, a DK elnökében. Karácsony Gergely azt mondta, egymásra vannak utalva, ezért meg kell bízniuk egymásban. 

Kerpel-Fronius Gábor gratulált a győztesnek, és azt mondta, Karácsony Gergelynek nemcsak esélye van a győzelemre, de le is fogja győzni Tarlós Istvánt. Hozzátette, csütörtökön felkeresi az MSZP-Párbeszéd politikusát, hogy megkérdezze, hogyan tudja a legjobban támogatni a kampányát. Az előválasztás során a résztvevők mindig megtudták őrizni az együttműködésnek azt a formáját, amely reményt ad arra, hogy a főpolgármester-választáson is együtt tudjanak működni - mondta a Momentum politikusa.

Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, jelenlegi főpolgármester az ATV-nek korábban azt mondta, „hogy ne mondhassák, hogy csak utólag mondom, ha nekem kellene ellenfelet választanom, valószínűleg Karácsonyt választanám a három közül.”

Az ellenzék nagyon próbálta azt mutatni, hogy rengetegen vettek részt az előválasztáson, ez azonban egyáltalán nincs így, Farkas Örs politikai elemző úgy vélte, a budapesti választók hat százaléka sem vett részt az ellenzéki előválasztáson, mivel a szavazók nem kíváncsiak arra, hogyan osztozkodik a helyeken az ellenzék, a baloldali pártoktól azonban tíz éve csak ezt lehet látni.

Objektum doboz

A sajtótájékoztató után a pártok politikusai is értékelték a kialakult helyzetet. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a demokrácia ünnepének nevezte az előválasztást. Azt mondta, be kell fejezni az ellenzéki pártok közötti rivalizálást, mert változást kell elérni a fővárosban, és vissza kell adni a budapestiek szabadságát.

Emlékeztetett, hogy az ellenzék eddig közel száz településen egyezett meg a közös jelöltekről, ugyanis az a céljuk, hogy mindenütt csak egy kihívója legyen a fideszes indulónak.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott, reméli, hogy az előválasztáson részt vevő pártok és a budapesti polgárok közös csapatként tudnak küzdeni azért, hogy ősszel "felszabadítsuk Budapestet a Fidesz fogságából".

Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője Kálmán Olga távolmaradását azzal magyarázta, hogy későn értesültek a sajtótájékoztatóról. Hozzátette: jelöltjük a délutánt a párt aktivistáival töltötte, és nem akart a "hivatalosnál eggyel vagy kettővel lazább" öltözékben megjelenni az eseményen.

Egy kérdésre felelve azt mondta, csak az utolsó pillanatban szóltak nekik a közös sajtótájékoztatóról, ő személy szerint csak 35 perccel az esemény előtt kapott értesítést.

Bejelentette, hogy Kálmán Olga csütörtökön önálló sajtótájékoztatón értékeli az előválasztást, illetve a nap folyamán hivatalosan is gratulál majd két versenytársának.

Gréczy Zsolt leszögezte, hogy elfogadják az előválasztás eredményét. A politikus, aki pártja nevében gratulált Karácsony Gergelynek, hangsúlyozta, "csatasorba állnak" a közös főpolgármester-jelölt mellett, és mindent elkövetnek Tarlós István legyőzéséért.

A frakciószóvivő egy kérdésre válaszolva kijelentette: nem indítanak önálló főpolgármester-jelöltet.

Karácsony sikeréhez hozzájárulhatott, hogy a Demokratikus Koalíció szerint Zugló polgármestere hazug automata telefonhívásokkal akarta manipulálni az ellenzéki előválasztás eredményét. Mint korábban megírtuk, a DK-hoz tömegesen érkeztek állampolgári bejelentések egy félrevezető tartalmú automata hívásról. A hívás úgy állítja be Karácsony Gergelyt, mintha Gyurcsány Ferenc és a DK által hivatalosan támogatott jelölt lenne, ehhez pedig Gyurcsány Ferenc egy korábbi tévészereplésének hangját is felhasználták. Karácsony állítja, ő erről nem tudott, egyelőre nem tudja viszont kinyomozni, hogy az ő kampánya vadhajtása volt, vagy tőlük teljesen függetlenül történt az eset.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom