Belföld

Gyurcsányék választási csalással vádolják, Karácsony magyarázkodik

Csalással vádolta meg a DK Karácsony Gergelyt, mert szerintük hazug automata telefonhívásokkal akarja manipulálni az ellenzéki előválasztás eredményét, ezért jogorvoslatért az úgynevezett Civil Választási Bizottsághoz fordultak.

Gyurcsányék választási csalással vádolják, Karácsony magyarázkodik
Hazug automata telefonhívásokkal akarták manipulálni az ellenzéki előválasztás eredményét
Fotó: Bodnár Patrícia

Gyurcsányék azt állítják, hogy a DK-hoz tömegesen érkeztek állampolgári bejelentések egy félrevezető tartalmú automata hívásról. A hívás úgy állítja be Karácsony Gergelyt, mintha Gyurcsány Ferenc és a DK által hivatalosan támogatott jelölt lenne, ehhez pedig Gyurcsány Ferenc egy korábbi tévészereplésének hangját is felhasználták. 

A DK közleményben azt írta, a tisztességes verseny hívei, ahol egyetlen fél sem nyúl tisztességtelen és a választókat megtévesztő eszközökhöz. A Népszava kiderítette, hogy a szám egy internetalapú vezetékes telefonszám, és az elmúlt napokban többen panaszkodtak arra, hogy erről a számról felhívták őket, de nem szóltak bele. A DK egyik propagandaoldala ugyanakkor azt állítja, hogy a szám "MSZP-közeli", korábban a nevetségesen manipulatív, a szocialisták javára torzító közvélemény-kutatásokat készítő Publicus Intézet használta.

Kunhalmi Ágnes az ATV Egyenes Beszéd című műsorában összevissza beszélve magyarázkodásba kezdett, aminek az volt a lényege, hogy az MSZP-nek nincs köze a történtekhez. Az ATV azt is közölte, hogy a Magyar György vezette Civil Választási Bizottság elutasította Gyurcsányék panaszát.

Az ellenzéki háború úgy tűnik, hogy nem ért véget, a balliberális pártok továbbra is ott ütik majd egymást, ahol tudják.

Karácsony: Én erről nem tudtam, de egyelőre nem tudom kinyomozni, ki volt

Újságcikkekből, telefonhívásokból értesültem a hírről, az elmúlt napom a kampány miatt nem volt alkalmas arra, hogy részletesebben tájékozódni tudjak az ügyben – reagált a Mandinernek Karácsony Gergely a hírre, miszerint a DK bejelentést tesz az előválasztáson történt csalás miatt.

Ha jól tudom, Gyurcsány Ferenc egyik korábbi nyilatkozatát játszották be, azt gondolom, hogy ez a nyilatkozat már nem érvényes, ezért ez semmiképp sem szerencsés húzás. Az biztos, hogy én erről nem tudtam, egyelőre nem tudom kinyomozni, hogy ez az én kampányom vadhajtása volt, vagy tőlünk teljesen függetlenül történt - jelentette ki az ellenzéki pankrátor-show piros sarokból induló szereplője, Karácsony.

Én senkit nem kértem erre a feladatra és ilyen utasítást senkinek nem adtam, és jeleztem azok felé, akiknek erre a folyamatra rálátása lehet, hogy ez teljes mértékben kontraproduktív és káros ránk nézve. Azoktól, akikben ez adott esetben félreértést szült, elnézést kérünk!” – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink