Belföld

„Magyarország komoly jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek Latin-Amerikával”

Magyarország komoly jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek Latin-Amerikával, és ebben fontos szerep juthat Paraguaynak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

„Magyarország komoly jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek Latin-Amerikával”
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) a hivatalában fogadja Luis Alberto Castiglioni paraguayi külügyminisztert
Fotó: MTI/Kovács Attila

A tárcavezető paraguayi kollégájával, Luis Alberto Castiglionival folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: Magyarország és Paraguay szuverén külpolitikát folytat, nem fogadják el, hogy elvitassák a jogukat annak eldöntésére, kit engednek be országukba és kivel éljenek együtt. Ezért egyik ország sem szavazta meg az ENSZ globális migrációs csomagját - idézte fel.    

Megjegyezte: egy államnak nemcsak joga, hanem kötelessége polgárai biztonságának garantálása.    

Kifejtette: a világpolitikai és világgazdasági változások nyomán a latin-amerikai térség jelentősége folyamatosan nő, és Magyarország - exportorientált gazdaságként - ezt felismerte, és megindította a déli nyitást stratégiáját. Paraguay fegyelmezett költségvetésre, alacsony adókra épülő gazdálkodásával fontos szerepet kaphat ebben a stratégiában - közölte. Hozzátette: az együttműködésben a vízgazdálkodásra és a mezőgazdaságra helyezik a hangsúlyt.

Szijjártó Péter kitért arra: Magyarország és Paraguay egyetért a szabadkereskedelem fontosságában, ezért Magyarország támogatja a Mercosur (Dél-amerikai Közös Piac) és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodás mielőbbi megkötését. Hozzáfűzte: a szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalása gyakran túlságosan elhúzódik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) megbeszélést folytat Luis Alberto Castiglioni paraguayi külügyminiszterrel
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) megbeszélést folytat Luis Alberto Castiglioni paraguayi külügyminiszterrel
Forrás: MTI/Kovács Attila

Luis Alberto Castiglioni kiemelte: látogatása alkalmával kérelmet nyújtott át, hogy a magyar kormány járuljon hozzá ahhoz, hogy országa nagykövetséget nyisson Budapesten. Ez lesz az első paraguayi nagykövetség a térségben, és ez új lendületet adhat a kétoldalú kapcsolatoknak - tette hozzá.

Úgy látja, Magyarország és Paraguay hasonló értékeket követ, ez az alapja az együttműködésüknek, a két országot nemcsak baráti, hanem szövetségesi kapcsolatok kötik össze.

Jelezte, országa azért nem fogadta el globális migrációs csomagot, mert mindig független és szuverén ország volt, és maga akarja meghatározni a migrációs politikáját.

A paraguayi külügyminiszter azt is elmondta, hogy a Mercosur-EU szabadkereskedelmi tárgyalások legutóbbi fordulóján nagy előrelépést értek el, így hamarosan aláírhatják az egyezményt. Ezzel olyan modellt hoznak létre, amely az egész világ számára példaértékű lesz - vélekedett.    

Luis Alberto Castiglioni részvétét fejezte ki a szerdai dunai hajóbaleset miatt.

Kapcsolódó írásaink