Belföld

Varga Mihály: Most van tere az egészségügyi, oktatási és családvédelmi intézkedéseknek

A magyar gazdaság növekedési ütemének köszönhetően most van lehetőség arra, hogy egészségügyi, oktatási és családvédelmi intézkedések történjenek - mondta a pénzügyminiszter a III. kerületi Szent Margit Rendelőintézet új orvosi eszközeinek beszerzéséről szóló sajtótájékoztatón csütörtökön.

Varga Mihály: Most van tere az egészségügyi, oktatási és családvédelmi intézkedéseknek
Varga Mihály pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő beszél az új orvosi eszközök beszerzéséről tartott sajtótájékoztatón a Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti szakrendelőben
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Varga Mihály - aki a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője is - kiemelte: törekedni kell arra, hogy a demográfiai tendenciákat „pozitív irányba fordítsuk, ezért fontos, hogy az erőforrásokból olyan fejlesztéseket is megvalósítsunk”, amelyek a következő nemzedékeket is szolgálják.
A miniszter kitért arra, hogy az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében kezdtek hozzá a szakrendelők megújításához, a program részeként 32 szakrendelő komplex fejlesztése és átalakítása valósul meg valamivel több mint 50 milliárd forint értékben. Jelezte, az elmúlt években olyan beruházásokat tudtak elindítani, illetve megvalósítani országszerte, amelyek javítják a betegellátás színvonalát.

Varga Mihály a képviselői körzetéhez tartó fejlesztések közül kiemelte a Szent Margit Kórház beruházásait, épületének korszerűsítését és az eszközpark fejlesztését. Megkezdődött a II. kerületi egészségügyi szolgálat új épületének építése a Frankel Leó úton, folyamatban van a XII. kerületi hegyvidéki szakrendelő kialakítása, valamint hamarosan átadják a Szent Ferenc Kórház új szárnyát is. Ezenkívül a Szent János Kórház és az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet orvostechnikai eszközbeszerzése is megvalósult, amivel párhuzamosan a Szent János Kórház centrumkórházzá vált, valamint elindult a Budai Irgalmasrendi Kórház fejlesztése is - ismertette.

A tárcavezető jelezte, a magyar gazdaság egészséges növekedési pályán van, ezért örömét fejezte ki, hogy a kormány a 2018-as családok éve után családvédelmi intézkedéseket is elindít. Ezek között említette a fiatalok támogatását, a babaváró programot, azt, hogy a csokot használt lakás vásárlására is igénybe lehet venni, valamint a háromnál több gyermeket nevelő nők szja-mentességét. Jelezte, hogy bővíteni fogják a bölcsődei férőhelyeket a mostani 50 ezerről 70 ezerre, és bevezetik a nagyszülői gyedet, illetve hozzájárulnak a nagycsaládok autóvásárlásához is.

„Akkor beszélhetünk emelkedő nemzetről, ha minden területnek megadjuk a szükséges lehetőséget és támogatást. Ha ezek a fejlesztések, programok megvalósulnak, akkor Magyarország azon országok közé fog tartozni, ahol jó élni, dolgozni és kiteljesedni” - fogalmazott Varga Mihály.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere elmondta, a kormány több mint ötmilliárd forinttal támogatja a Szent Margit Rendelőintézet telephelyeinek megújítását, ebből tavaly mintegy 170 millió forint értékben érkeztek új orvosi gépek és orvostechnológiai eszközök.

Hozzátette: az önkormányzat is 400-500 millió forinttal járul hozzá ezekhez az egészségügyi fejlesztésekhez, és ebből a forrásból valósult meg például a Csobánka téri szakrendelő külső felújítása, de sor fog kerülni a szakrendelők bel belső megújítására és az eszközpark modernizációjára is.

Mint mondta, a kerület 2017-ben fogadta el a helyi egészségügyi fejlesztéseket tartalmazó Örlős Endre-programot, lakossági konzultációt indítottak, amelynek eredményeként cselekvési terv készült az EBP-ben meghatározott fejlesztésekkel összhangban.

Bús Balázs felidézte, 2010 előtt sok küzdelmet kellett folytatni a fővárosi önkormányzattal, hogy a kerület egészségügyi ellátását biztosítani és fejleszteni tudják. Jelezte, a kerület 2003-ban vette át a fővárostól a Szent Margit Rendelőintézetet, mert látható volt, hogy a baloldali vezetésű városvezetés nem volt képes ellátni ezt a feladatot; 2007-ben a Szent Margit Kórház a megszűnés szélén állt, és teljesen leépítették a III. kerületi egészségügyi ellátást - tette hozzá.

A kerület hangsúlyos egészségügyi fejlesztései 2011-ben kezdődtek, és „amikor a baloldal az egészségügyért aggódik, akkor meg kell nézni, mit tettek, amikor kormányon voltak” - fogalmazott a polgármester.

Budai András, a Szent Margit Szakrendelő igazgatója elmondta, az EBP kerületre jutó 5,6 milliárd forintjából 600 millió forint az eszközpark fejlesztésére fordítható, ennek első ütemében szereztek be különféle műszereket, amelyek a kardiológiai, szemészeti, urológiai, nőgyógyászati, gyermekszemészeti ellátást szolgálják. Megjegyezte, a rendelőnek gyermekellátási kötelezettsége nincs, ugyanakkor az akut eseteket soron kívül ellátják.

Kapcsolódó írásaink