Belföld

Karácsony a jegyzőjén keresztül akadályozza meg a zuglói parkolási szerződések felmondását

Törvényességi kifogást nyújt be a zuglói jegyző két módosító parkolási témájú határozattal kapcsolatban, amit hétfőn fideszes javaslatra fogadott el a kerületi önkormányzat.

Karácsony a jegyzőjén keresztül akadályozza meg a zuglói parkolási szerződések felmondását
Karácsony mindent megtesz, hogy ne lehessen felmondani a szerződéseket
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az Index megkereste az önkormányzat sajtóosztályát, amely megerősítette a lap értesüléseit.

A portál cikkében felidézi, hogy mindkét módosítót a Karácsony Gergely polgármester előterjesztése előtt nyújtották be, ami szerint a kerület saját kézbe veszi a parkolás üzemeltetését, tehát kiszervezett magáncég helyett a kerület cége intézi majd a fizető parkolás üzemeltetését, főként annak ellenőrzését.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, a képviselő-testület hétfői rendkívüli ülésén döntött arról, hogy a zuglói önkormányzat azonnali hatállyal felmondja a botrányos parkolási szerződéseket, miután a Fidesz erre vonatkozó javaslata megkapta a szükséges többséget. Ugyancsak fideszes javaslatra azt is elfogadták, hogy amíg nincs rend ezen a területen, addig június 13-ától ingyenes lesz a parkolás a kerületben élőknek.

A hvg.hu közli a jegyző levelét, mely többek között hivatkozik arra, hogy a parkolási szerződések felmondására irányuló határozat pontatlan, nem egyértelmű, a közbeszerzési törvénybe ütközik, illetve meghozatalakor nem vizsgálták a jogi és költségvetési kihatásokat, továbbá több szerződésnél maga az önkormányzat zárta ki a szerződésben a felmondás lehetőségét.

A hvg.hu szerint a jegyző felhívta a figyelmet a várható kártérítési igényekre, továbbá, hogy adott esetben a törvénysértő, nemzeti vagyonban kárt előidéző döntéseket megszavazó képviselőket anyagi felelősség terhelheti a keletkezett kár miatt. A jegyző a szerződések felmondására vonatkozó döntés visszavonását javasolja, véleménye szerint egy felállítandó munkacsoportnak kellene megvizsgálnia, indokolt-e azok felmondása.

A portál szerint a jegyző mindezekre a problémákra azért nem tudta írásban felhívni a képviselő-testület figyelmét a szavazás előtt, mert a határozati javaslatot a Fidesz helyben, az ülés szünetében írta meg és nyújtotta be. A jegyző ezért szóban jelezte az aggályait. Karácsony Gergely ennek ellenére megszavazta a javaslatot.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom