Belföld

Zugló felmondja a parkolási szerződéseket

Zugló önkormányzata felmondja a helyi parkolást üzemeltető cégekkel a szerződést - erről fideszes javaslatra döntött a XIV. kerületi képviselő-testület hétfői ülésén.

Zugló felmondja a parkolási szerződéseket
A Fidelitas tagjai tiltakozó feliratokkal várták a testületi ülésre érkező Karácsony Gergelyt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Azonnali hatállyal felmondja a zuglói önkormányzat a botrányos parkolási szerződéseket, miután a Fidesz erre vonatkozó javaslata megkapta a szükséges többséget a képviselő-testület hétfői rendkívüli ülésén. Ugyancsak fideszes javaslatra azt is elfogadták, hogy amíg nincs rend ezen a területen, addig ingyenes lesz a parkolás a kerületben élőknek.

A Fidesz javaslata megkapta a többséget
A Fidesz javaslata megkapta a többséget
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A tényfeltáró munkacsoport ugyanakkor nem a kormánypártok szándékai szerint alakul meg: míg a Fidesz független szereplőket vont volna be, addig Karácsony Gergely javaslatára Zuglón belül tartják a vizsgálatot. A Fidesz értékelése szerint a polgármester fél a felelősségre vonástól.

Az ülés elején „Karácsony Gergely alkalmatlanságának ára: napi 1 millió forint. Ebből elég!” feliratú, illetve a XIV. kerületi parkolójegy mintájára készített, a szerződések felmondását sürgető táblákkal szembesítették a Párbeszéd polgármesterét azzal, hogy a pazarló rendszer lassan 1 milliárd forint veszteséget okoz a kerületnek.

A parkolási szerződés felmondását szorgalmazta a Fidelitas is
A parkolási szerződés felmondását szorgalmazta a Fidelitas is
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Fidesz-KDNP képviselői arról beszéltek az ülésen, hogy a Karácsony hivatali ideje alatt megkötött parkolásüzemeltetési szerződések nyomán havi egymillió forint vesztesége keletezik a kerületnek. Feltették a kérdést: miért engedte a pazarló rendszer működését a polgármester két éven keresztül.

Karácsony Gergely viszont azt közölte, hogy a parkolás évi 47 millió forint nyereséggel működik a kerületben, s hozzátette: ő maga is támogatja a szerződések felmondását, mert „valóban drágán dolgoznak az üzemeltetéssel megbízott cégek”, vagyis a magas költségek miatt kicsi a nyereség.  Azt is közölte, hogy éppen a fideszes képviselők szavazataival meghozott testületi döntés utasította őt arra, hogy fideszes hátterű cégekkel kössön szerződést a feladat ellátására, tudatta az MTI.

A tényfeltáró bizottság létrehozásáról szóló javaslatot eredetileg a Fidesz-KDNP nyújtotta be, ám az csak a kerületi parkolást vizsgálta volna. Ezt módosította a testület Karácsony Gergely indítványára úgy, hogy a fővárosra és a többi budapesti kerületre is kiterjesztik a vizsgálatot. A Fidesz szerint ez is bizonyítja a polgármester tudatlanságát, hiszen a főváros nem végez parkolási tevékenységet, csak szabályokat hoz.

Karácsony Gergely azt is elmondta: segítséget kérnek az új zuglói rendszer kialakításához a XIII. kerülettől, mivel az övék a legnyereségesebb parkolási rendszer a fővárosban.

Az önkormányzat az MTI-hez az ülést követően eljuttatott közleményében azt emelte ki: Karácsony Gergely előterjesztésére döntött a képviselő-testület arról, Zugló saját kézbe veszi a fizetőparkolás üzemeltetését. 
Hozzátették, a parkolás jelenlegi üzemeltetőjének szerződése 2019. július 9-én lejár, ez ad lehetőséget arra, hogy a túl magasnak ítélt költségeken az önkormányzat csökkentsen.     

Kitértek arra: a testület nem szavazta meg a Fidesz indítványát egy parkolást vizsgáló munkacsoport felállításáról, ebbe Tarlós István főpolgármester, valamint egy kormánypárti és egy ellenzéki kerület polgármestere delegálhatott volna szakértőt. Elfogadták viszont Karácsony Gergely javaslatát egy olyan összetételű munkacsoportról, amelyben a polgármester mellett a testületben képviselővel rendelkező valamennyi párt delegáltja részt vehet.

A munkacsoport a parkolási rendszer működését vizsgálja majd helyi és fővárosi szinten - áll a közleményben.
 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom