Belföld

Völner Pál: Elfogadhatatlan, hogy nem függesztették fel Czeglédy mentelmi jogát

Az Igazságügyi Minisztérium mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a Szegedi Törvényszék kérését és a bíróság kezdeményezése ellenére sem függesztette fel Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjelöltjének mentelmi jogát - írta a tárca parlamenti államtitkára Rádi Péter NVB-elnökhöz intézett, szombati keltezésű levelében.

Völner Pál: Elfogadhatatlan, hogy nem függesztették fel Czeglédy mentelmi jogát
Völner Pálnak, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára
Fotó: MH

Mint azt korábban megírtuk, elölről kell kezdeni a büntetőeljárás bírósági szakaszát. Az ügyészségnek újra be kell nyújtania a vádiratot.

A Nemzeti Választási Bizottság nyolc pártdelegáltja, név szerint Avarkeszi Dezső (DK), Bodolai László (LMP), Borbély Andrea (Jobbik), Fazekas Tamás (Párbeszéd), Litresits András (MSZP), G. Szabó Dániel (Momentum), Csáki Marianna (Mi Hazánk), Gönczi Gergely (Kétfarkú Kutya Párt) nemmel szavazott a költségvetési és gazdasági csalással vádolt Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére. Az NVB hat választott tagja, illetve a Fidesz és a KDNP pártdelegáltjai, az ellenzéki Munkáspárt delegáltja, összesen tehát kilencen igennel szavaztak. Hiába kapott többséget az igen, a választási eljárási törvény értelmében kétharmados többségre lett volna szükség ahhoz, hogy a testület felfüggessze a bűnszervezet irányításával, hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással, és több mint százötvenmillió forint összegű gazdasági csalással vádolt szocialista politikus mentelmi jogát, aki ezt úgy szerezte meg, hogy utolsó helyen felkerült a DK EP-listájára.

Völner Pál levelét alább változtatás nélkül közöljük:

Dr. Rádi Péter részére
elnök
Nemzeti Választási Bizottság
Budapest

Tisztelt Elnök úr!

Az Igazságügyi Minisztérium mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Szegedi Törvényszék kérését, és a bíróság kezdeményezése ellenére sem függesztette fel Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselő-jelöltjének a mentelmi jogát.

Magyarországon még nem volt példa arra, hogy köztörvényes bűncselekmény gyanúja esetén ne függesszék fel a mentelmi jogot. Ez elfogadhatatlan, a bűnüldöző szervek munkáját nehezíti és lehetővé teszi a gyanúsított számára, hogy bizonyítékokat tüntessen el, vagy az országból elszökjön.

A magyar demokrácia történetében példátlan, hogy egyes politikai körök megpróbálják ellehetetleníteni az igazságszolgáltatás működését. Felszólítjuk az ellenzéki pártokat, hogy a törvények adta lehetőségekkel ne éljenek vissza, ne akadályozzák a bíróságokat a munkájukban.

Amint az közismert, Czeglédy Csabának az évekkel a választás kiírását megelőző cselekményen alapuló, a választási eljárással semmiféle összefüggésben nem lévő büntetőügyekben kell bíróság elé állnia - azaz esetének a mentelmi jog lényegéhez, szelleméhez nincsen köze. Emellett azt, hogy a mentelmi jog nem alapjog, az Alkotmánybíróság is hangsúlyozta már - éppen Czeglédy Csaba ügyében, 2018-ban.

Összegezve a történteket, elmondható, hogy az NVB ellenzéki delegáltjainak magatartása semmi másra nem alkalmas, csak a jogrendszerbe vetett bizalom rombolására, a jogállam megcsúfolására.

Mindezekre tekintettel kérem Elnök Urat, hogy levelemet juttassa el minden párt küldöttjének. A magyar demokrácia és Európa jövőjének ügye ugyanis nem lehet néhány politikai hazárdőr játékszere.

2019. május 11.

Tisztelettel:
dr. Völner Pál
parlamenti államtitkár
Igazságügyi Minisztérium

Czeglédy Csaba és társai ellen a Szegedi Törvényszéken bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A bíróság azonban Czeglédy Csaba jelöltté válását követően felfüggesztette az eljárást, mivel az európai parlamenti választáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, vele szemben a büntetőeljárás mindaddig nem folytatható, amíg a mentelmi joga fennáll. A bíróság egyúttal kezdeményezte az NVB-nél a vádlott mentelmi jogának felfüggesztését, az NVB azonban kedden úgy döntött, hogy fenntartja a jelölt mentelmi jogát.

Kapcsolódó írásaink