Belföld

Az ellenzék Czeglédy cinkosa lett

A rendszerváltozás óta ez a második olyan büntetőügy, amelyben mentelmi jog mögé bújhatott egy vádlott

Az NVB keddi határozata értelmében, amelyben az ellenzéki delegáltak szavazatával fenntartották Czeglédy Csaba mentelmi jogát, elölről kell kezdeni a büntetőeljárás bírósági szakaszát. Az ügyészségnek újra be kell nyújtania a vádiratot.

Az ellenzék Czeglédy cinkosa lett
A baloldal háziügyvédjével szemben folyó eljárás bírósági szakaszát elölről kell kezdeni, így valószínűleg ősz előtt nem kerülhet sor az ügy tárgyalására
Fotó: Ficsor Márton

A Nemzeti Választási Bizottság nyolc pártdelegáltja, név szerint Avarkeszi Dezső (DK), Bodolai László (LMP), Borbély Andrea (Jobbik), Fazekas Tamás (Párbeszéd), Litresits András (MSZP), G. Szabó Dániel (Momentum), Csáki Marianna (Mi Hazánk), Gönczi Gergely (Kétfarkú Kutya Párt) nemmel szavazott a költségvetési és gazdasági csalással vádolt Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére. Az NVB hat választott tagja, illetve a Fidesz és a KDNP pártdelegáltjai, az ellenzéki Munkáspárt delegáltja, összesen tehát kilencen igennel szavaztak. Hiába kapott többséget az igen, a választási eljárási törvény értelmében kétharmados többségre lett volna szükség ahhoz, hogy a testület felfüggessze a bűnszervezet irányításával, hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással, és több mint százötvenmillió forint összegű gazdasági csalással vádolt szocialista politikus mentelmi jogát, aki ezt úgy szerezte meg, hogy utolsó helyen felkerült a DK EP-listájára.

Az elmúlt harminc évben ez volt a második eset, amikor az arra illetékes parlamenti, illetve választási bizottság nem adta ki a közvádas ügyben érintett gyanúsított, illetve vádlott mentelmi jogát. A büntetőeljárás bírósági szakában pedig minden érdemi cselekményt megtorpedóz az a körülmény, hogy Czeglédy mentelmi jogának fenntartásával a büntetőeljárást vele szemben a bíróságnak a törvény értelmében meg kellett szüntetnie. A KDNP az ellenzéki pártok delegáltjainak megdöbbentő lépését az igazságszolgáltatás akadályoztatásának, időhúzásnak minősítette, egyúttal lemondásra szólította fel az NVB azon tagjait, akik futni hagyták a súlyos bűncselekménnyel vádolt politikust.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese lapunkkal azt közölte, a bizottsági delegáltjuk nem a párt álláspontja alapján szavazott. Mint hozzátette, sajnálatosnak tartja, hogy velük nem egyeztetett az NVB ülése előtt. Az ellenzéki delegáltak semmilyen jogi érvet nem tudtak felhozni a bíróság indítványával szemben. Szavazatukat azzal indokolták, hogy csupán két hét van már az EP-választásig, továbbá, „ha a politikus eddig nem szökött meg, most már miért tenné.” A valóság ezzel szemben az, mondta egy bizottsági forrásunk, hogy az NVB határozata miatt a büntetőeljárás bírósági szakaszát elölről kell kezdeni, az ügyészségnek újra be kell nyújtania a vádiratot, azokat a büntetőügy szereplőinek újra kézbesíteni kell, amiből egyenesen következik, hogy a bírósági eljárás kezdete akár hónapokkal is elhúzódhat. A Szegedi Törvényszék azt tervezte – mint arról korábban szóvivőjük lapunknak nyilatkozott – , hogy még a nyári ítélkezési szünet előtt megtartják az ügyben az előkészítő tárgyalást. Ez azonban az NVB döntése alapján szinte bizonyosan őszre tolódik majd - tették hozzá forrásaink.

Kapcsolódó írásaink