Belföld

Kompetenciamérés helyett inkább sztrájkolnának

Eredetileg az érettségi idejére tervezte a munkabeszüntetést a pedagógus-szakszervezet, amelynek vezetője néhány tucatnyi majálisozó előtt jelentette be az akció időpontját

Az egyik legfontosabb tanulói képességmérés napjára szervezne pedagógussztrájkot a kockás inges szakszervezet, az indoklásuk szerint a gyerekek ezt nem fogják bánni. A PDSZ „munkabeszüntetési kompetenciája” amúgy meglehetősen gyenge, legutóbbi akciójuk során mindössze negyvenheten nem vették fel a munkát.

Kompetenciamérés helyett  inkább sztrájkolnának
Szűcs Tamás PDSZ-elnök az aktivitás fontosságáról beszélt a majálison, gyér érdeklődés mellett
Fotó: Facebook/PDSZ

A városligeti majálison jelentette be Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, hogy május 29-re az egész ágazatra kiterjedő sztrájkot hirdetnek. A pár tucatnyi érdeklődő előtt Szűcs a Mérce.hu beszámolója szerint arról beszélt, ugyan nem állt le az ország, mint ahogy korábban ígérték, mégis jobban állnak, és az aktivitás lehet az, ami előreviheti a szakszervezeti mozgalmat. A céljuk, hogy nagyon erős figyelmeztetést küldjenek a kormánynak. A kockás inges Tanítanék Mozgalom (amelynek amúgy tagja a PDSZ is) sietett üdvözölni a sztrájkfelhívást Facebook-oldalán – mivel saját honlapja már megszűnt –, arra kérve minden, az oktatásügyben dolgozót, hogy pártszimpátiájától függetlenül vegyen részt az akcióban. Szűcs a Klubrádiónak arról beszélt, hogy korábban felmerült, az érettségi időszakában szerveznének sztrájkot, végül azonban inkább az országos kompetenciamérés napjára esett a választásuk.

A szövegértési képességeket és matematikai eszköztudást vizsgáló felmérés nagyon fontos, segít követni az egyes tanulók fejlődését, képet alkotni az adott iskola fejlesztő hatásáról, így összehasonlíthatóvá válnak az egyes intézmények. Így aztán nem csoda, hogy még a PDSZ közösségi oldalán hozzászólók is kétségbe vonták a sztrájk időpontjának helyességét. Erre a PDSZ úgy reagált: „a gyerekek nem fogják bánni”.

Egy kommentelő azt is felvetette, nem szerencsés, hogy pár nappal a május 26-i európai parlamenti választás utánra szervezik a munkabeszüntetést. Hiába érdeklődtek a hozzászólók az iránt is, készült-e felmérés a sztrájkhajlandóságról. Amint azt megírtuk, korábban olyan online teszttel próbálta a szakszervezet felmérni a sztrájkkészséget, amelyet név nélkül bárki, akárhányszor kitölthetett pár másodperc alatt, így nem is kaphattak reprezentatív eredményt.
A PDSZ legutóbbi, március 14-i munkabeszüntetésében országszerte negyvenheten vettek részt a kilencvenezer tanár közül.

Egyébként a pedagógusbérek rendezését szorgalmazza a Nemzeti Pedagógus Kar is a kezdőfizetés 44,7 százalékos emelésével, majd évről évre a garantált bérminimumhoz igazításával. Emellett a pálya első tíz évére dinamikusabban emelkedő illetményt javasolnak, ösztöndíjat, szolgálati lakást a pályakezdőknek. Fontosnak tartanák a bértábla bővítését, a kategóriák közötti várakozási idő rövidítését és a rugalmas nyugdíjba vonulást is. Bódis József oktatási államtitkár néhány hete arról beszélt, két számjegyű béremelést szeretnének jövőre adni a pedagógusoknak, és ezt az ország gazdasági helyzete megengedi. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár lapunknak azt mondta, a 2020-as büdzsébe bekerülhet a vetítési alap emelése, erről egyeztetés folyik, a pedagóguspályára való visszatérést pedig ösztöndíjjal jutalmaznák.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom