Belföld

MTA: Nem támogatja a közgyűlés, hogy a kutatóhálózat kikerüljön az Akadémia szervezetéből

Ahogyan arról már beszámoltunk, ma kezdődött meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlése.

MTA: Nem támogatja a közgyűlés, hogy a kutatóhálózat kikerüljön az Akadémia szervezetéből
Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke (b) és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

 A résztvevők a 191. közgyűlés zárt munkaközgyűlésének legfontosabb napirendi pontjaként jelölték meg az MTA kutatóhálózatával kapcsolatos előterjesztésről szóló szavazást.

A jelenlévők több alkalommal is szavaztak arról,hogy maradjon-e a kutatóhálózat az MTA-n belül, egyik alkalommal alig több mint 60 százalékuk, egy másiknál már 78 százalék támogatta a maradást.

A jelenlévők több alkalommal is szavaztak arról,hogy maradjon-e a kutatóhálózat az MTA-n belül
A jelenlévők több alkalommal is szavaztak arról,hogy maradjon-e a kutatóhálózat az MTA-n belül
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Lovász: Az akadémia szervezetén belül szeretnék tartani a kutatóintézet-hálózatot

Az MTA közgyűlése nagy többséggel úgy döntött, hogy az akadémia szervezetén belül szeretnék tartani a kutatóintézet-hálózatot - mondta el Lovász László elnök hétfőn Budapesten. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter viszont azt mondta, hogy továbbra is az akadémián kívül képzelik el az intézethálózat működését.

A miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MTA 191. közgyűlésén megjelent több mint 400 köztestületi tag 77 százaléka támogatta azt a javaslatot, hogy az intézethálózat továbbra is az MTA szervezetrendszeréhez tartozzon.

Lovász László hozzátette: a közgyűlés döntött egy új vezetési struktúra létrehozásáról is a kutatóintézet-hálózat élére, amelyet egy irányító testület alá rendelnének. Mint mondta, elfogadták a tagok, hogy az irányító testület elnöke az innovációs és technológiai miniszter és az MTA elnökének közös javaslatára a miniszterelnök által kinevezett személy legyen. „Ezzel, úgy vélem, a kormánynak azt az igényét, hogy az intézethálózat irányítására megfelelő befolyása legyen céljainak és igényeinek érvényesítésére, megvalósítottuk” - hangsúlyozta az elnök.

Hozzátette: a közgyűlés harmadik határozata az irányítótestület összetételében az MTA, a kutatóintézet-hálózat és a kormány egyharmad-egyharmad-egyharmad arányú delegálási jogát rögzítette. 

„A negyedik határozat a finanszírozás kapcsán azt rögzítette, hogy az intézményhálózat megfelelő finanszírozás nélkül nem tud működni, tehát alapfinanszírozásra szükség van, legalább a jelenlegi szinten” - mondta Lovász László, hozzátéve: a közgyűlés megbízta az elnökség vezetőit azzal, hogy folytassanak további tárgyalásokat az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM). 

A közgyűlés elfogadott egy határozatot arról is, amelyben a tagok azt fejezték ki, hogy nem tartják elfogadhatónak a „kényszerítésnek azokat a módszereit, amelyekkel a minisztérium élt”.

Palkovics László a közgyűlés által hozott határozatokat úgy értékelte: a kormány álláspontja nem változott, továbbra is az MTA-n kívül képzelik el az intézethálózat működését, így a hétfői közgyűlésen hozott döntések nagy része ennek nem felel meg, de az átalakítás részleteiről továbbra is tárgyalni fognak.

Kijelentette: a kormány szándéka az, hogy a finanszírozás mértékét jelentősen emelje, de nem abban a formában, ahogyan az MTA közgyűlése azt elképzeli. 

Palkovics László megjegyezte: „nem jutottunk sehova sem”, ezért további tárgyalásokra van szükség, amelyeket már a héten megkezdenek. Beszélt arról is, hogy mindenképpen törvénymódosítást kell kezdeményezni és a tárgyalásoktól függ, hogy ez milyen gyorsan fog megtörténni. 

A miniszter az MTA ingó és ingatlan vagyona kapcsán feltett kérdésre azt mondta: az akadémia vagyonát semmilyen módon nem érintenék a szervezeti változások, csak a köztestület vagyonának használatáról kellene egyeztetni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom