Belföld

Lovász: A kutatóhálózat sorsa a legfontosabb téma

A kutatóhálózat sorsa a legfontosabb témája a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hétfőn kezdődött 191. közgyűlésének - jelentette ki Lovász László, a testülete elnöke az ülést megnyitó beszédében.

Lovász: A kutatóhálózat sorsa a legfontosabb téma
Az akadémia a kutatóhálózat teljesítménye számára nem akadályt, hanem garanciát jelent
Fotó: MTI/Illyés Tibor

„A teljes magyar tudományosság jövőjét meghatározó döntések előtt állunk” - fogalmazott Lovász László. Hangsúlyozta: az MTA elismeri és támogatja a kormánynak azt a célját, hogy a felfedező kutatásokra alapozva minél több olyan alkalmazott kutatási eredmény és innováció jöjjön létre, amely Magyarország gazdasági erejét növeli. 

Hozzátette: egyetért azzal, hogy jöjjön létre a kormányzati igények hatékonyabb megvalósítása érdekében egy új, az akadémiai kutatóhálózatot irányító szervezet. Ennek a testületnek az összetétele és jogköre azonban csak olyan lehet, amely garantálja a tudományos kutatások szabadságát, függetlenségét és feltételeinek stabilitását - hangsúlyozta az MTA elnöke, kiemelve, hogy „ez most a mi legnagyobb felelősségünk”. 

fgfgf
Az akadémiai kutatóhálózat nemzeti kincs
Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Decemberben hitet tettem az akadémiai kutatóhálózat integritása mellett és a közgyűlés nagy többséggel támogatott. Majd fél évvel később, sok-sok nehéz, embert próbáló vita és tanácskozás során olyan erejét ismertem meg akadémiánknak, a testületnek és a kutatóhálózatnak egyaránt, ami büszkeséget és némi megrendülést is kiváltott belőlem” - mondta Lovász László.

Az elnök szerint az akadémiai kutatóhálózat nemzeti kincs. „Olyan érték, amelynek egyben tartása mindannyiunk érdeke. Teljesítménye nemzetközi szinten is kiemelkedő, a ráfordított erőforrásokhoz viszonyítva pedig Európa élvonalában van” - mondta az elnök, hangsúlyozva, hogy „az akadémia a kutatóhálózat teljesítménye számára nem akadályt, hanem garanciát jelent”. 

dfdf
Az MTA Teljesítménye nemzetközi szinten is kiemelkedő, a ráfordított erőforrásokhoz viszonyítva pedig Európa élvonalában van
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A köszöntő után Lovász László akadémiai elismeréseket adott át. Ezután zárt munkaközgyűlés kezdődött, amelyen az elnöki beszámoló után a 191. közgyűlés legfontosabb napirendi pontjaként a jelenlévő csaknem félezer tudós az MTA kutatóhálózatával kapcsolatos előterjesztéséről szavaz majd. 

A szavazás után a főtitkári beszámolókat hallgathatják meg az akadémikusok és a nem akadémikus közgyűlési képviselők. A munkaközgyűlés ebédszünetében, várhatóan 14 órakor az MTA elnöke sajtótájékoztatón ismereti a döntéseket.

Harmathy Attila Széchenyi-díjas magyar jogtudós, egyetemi tanár, akadémikus, volt alkotmánybíró kapta meg az Akadémiai Aranyérem kitüntetést
Harmathy Attila Széchenyi-díjas magyar jogtudós, egyetemi tanár, akadémikus, volt alkotmánybíró kapta meg az Akadémiai Aranyérem kitüntetést
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kedden az akadémikusok gyűlésén a tagválasztással folytatódik a munka, majd tudományos előadásokkal folytatódik a közgyűlés. Ugyancsak kedden délután tartják a Külső Tagok Fórumát, amelyen az Arany János-díjak és az Arany János-érem átadása után a díjazottak tartanak előadásokat. Szerda délután immár harmadik alkalommal kerül sor a közgyűléshez kapcsolódva a Fiatal Kutatók Fórumára.

A közgyűlés kezdete előtt az Akadémiai Dolgozók Fóruma demonstrációt tartott az MTA székháza előtt.

Kapcsolódó írásaink