Belföld

A fővárosi önkormányzat megvédi a budapestieket az állítólagos rágcsálóinváziótól

Tarlós István főpolgármester hétfőn közleményt adott ki a rágcsálóhelyzet megoldásával kapcsolatos vitáról, egyúttal azt is megígérte, hogy a fővárosi önkormányzat megvédi Budapest lakosságát az állítólagos inváziótól.

A fővárosi önkormányzat megvédi a budapestieket az állítólagos rágcsálóinváziótól
A hivatalos bejelentések, panaszok száma a rágcsálók észlelésében 2018 augusztusában érte el a csúcsát, ma annak az egyharmada
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Tarlós szerint egyre zavarosabb és védhetetlenebb a zuglói parkolási skandallum, amelyet Karácsony Gergely (Párbeszéd) zuglói polgármester (egyébként a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje) előbb a nagy nyilvánosság előtt „sötét alkunak” nevezett, majd mégis szentesített.

„Az ezek homályba terelését célzó, riogató, »rágcsálóügyre« történő tematizálási kísérlet kommunikációja hatásvadászattá terebélyesedett” -  mutatott rá Tarlós, aki azt is hozzátette, hogy minden szükségessé tette Budapest közvéleményének tájékoztatását a tényekről.
Ezzel „egyidejűleg a politikai síkra erőltetett, elhallgatásokkal, túlzó félremagyarázásokkal vegyített vitát” Tarlós a maga részéről lezártnak tekinti.

A főpolgármester emlékeztetett: a rágcsálóirtást végző céget pályáztatás alapján nem a Fővárosi Közgyűlés, hanem az illetékes bizottság választotta ki. Az a bizottság, amelyiknek tagja Karácsony Gergely, aki nem szavazott a bizottsági döntés ellen - fűzte hozzá. „Az egész anyagot a közgyűlés nem is látta, a bizottság nem jelezte, hogy testület elé vinné a saját határozatát” - mutatott rá Tarlós, aki azt is közölte: a hivatalos bejelentések, panaszok száma a rágcsálók észlelésében 2018 augusztusában érte el a csúcsát, ma annak az egyharmada.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tavaly ősszel prognosztizálta a populáció várható, rendhagyó szaporodását, ezért a közgyűlés a javasolt intenzív többletirtás fedezetéül további 650 millió forint többletkeretösszeget biztosított, amit egyébként Karácsony Gergely nem szavazott meg, ahogy az MSZP és a DK sem - hangsúlyozta Tarlós István.

A főpolgármester kiemelte az is, hogy a főváros a Nemzeti Népegészségügyi Központ segítségével 2019 tavaszára kidolgozta a többleteljárás módszerét. A múlt szerdai bizottsági ülésen az ezzel összefüggő szerződésmódosítást kellett volna jóváhagyni, hogy a 650 millió forintból fizethető legyen a többlettevékenység. Annak ellenére, hogy a bizottság határozatképes volt, Karácsony Gergely, aki idén április 22-ig egyetlen bizottsági ülésen sem vett részt, a témát levetette napirendről; ezzel az intenzív többletirtás bár rövid, de értelmetlen késedelmet szenvedett - jelezte.

„A Nemzeti Népegészségügyi Központ máris bejelentette, hogy ma sincs semmiféle közegészségügyi járványveszély. Rádióban, televízióban is elhangzott. A hivatalos statisztika alakulásáról javaslom a jövőben a pályázaton nyertes cégtől szakmai alapon tájékozódni és jelentősebb változás esetén tájékoztatni a közvéleményt” - zárta közleményét Tarlós István.

Kapcsolódó írásaink

„Karácsony pedigréje nem hófehér”

ĀAzokban a kerületekben, ahol nyolc éve veszteséges a fizetős parkolás, ez idő alatt legalább négymilliárd forint maradhatott volna az önkormányzatok kasszájában – mondta Csárdi Antal