Belföld

A felsőoktatási felvételi nyelvvizsgához kötése ellen tüntettek diákok

A felsőoktatási felvételit 2020-tól nyelvvizsgához kötő kormányzati tervek ellen szerveztek tüntetést Jövőt a diákoknak! címmel középiskolások és egyetemisták péntek délután a Parlament előtt.

A felsőoktatási felvételi nyelvvizsgához kötése ellen tüntettek diákok
Sok volt a pártzászló a megmozduláson
Fotó: MH/Ficsor Márton

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a Soros-hálózat és az ellenzék kampányakciója a diákok pénteki tüntetése.

A tárca oktatásért felelős államtitkársága ezt délután, a tüntetés előtt tudatta közleményében, amelyben azt is leszögezte: négy héttel az európai parlamenti választás előtt a „Soros-szervezetek, Gyurcsányék és a többi ellenzéki párt” ismét politikai kampányakciókhoz akarja felhasználni a diákokat.
Közölték: a nyelvvizsgához kötött felvételiről szóló döntést 2014 óta ismerik az iskolák, a pedagógusok, a szülők és a diákok, bevezetését tehát több mint hat év felkészülés előzi meg.
Azt írták: ez az első kormány, amely segíti a fiatalok nyelvtanulását, és jelentős anyagi terhet vesz le a szülőkről azzal, hogy ingyenessé tette az első sikeres nyelvvizsgát és bevezeti a kétszer kéthetes ingyenes külföldi nyelvtanfolyamokat.

A tüntetésen Gyetvai Viktor szervező beszédében arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy szeptember elsejéig tegyen le egy középfokú komplex nyelvvizsgát és adja meg az időpontot és a helyet, ahol vizsgázik, hogy a diákok is vele mehessenek. Hozzátette: ha ez nem történik meg, népszavazási kezdeményezéssel élnek két témában. 

Két népszavazást kezdeményeznének a demonstráció szervezői
Két népszavazást kezdeményeznének a demonstráció szervezői
Fotó: MH/Ficsor Márton

Egyrészt azért kezdeményeznek népszavazást, hogy ne lépjen életbe 2020-ban az a szabályozás, amely szerint csak nyelvvizsga-bizonyítvánnyal lehet felvételizni, és addig ne várják ezt el, amíg a magyar oktatási rendszer nem képes a nyelvvizsgára minden diákot felkészíteni. Másrészt azért, hogy Magyarországon ne lehessen miniszterelnök, aki nem teljesíti az egyetemi felvételi elvárásait - mondta.

Gyurcsány Ferenc tüntetőkkel pózol
Gyurcsány Ferenc tüntetőkkel pózol
Fotó: MH/Ficsor Márton

A tüntetésen Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője azt javasolta, addig ne kössék nyelvvizsga meglétéhez a felsőoktatási felvételit, amíg a parlamenti képviselők 85 százaléka meg nem szerzi a középfokú komplex nyelvvizsgát.

A Pedagógusok Szakszervezetének képviseletében felszólaló Dvorácskó Balázs szerint a javaslat veszélyezteti a pedagógus-utánpótlást, mert a képzésben tanulók jelentős részének most sincs nyelvvizsgája.

A Momentum zászlói is szép számban jelen voltak a tüntetésen
A Momentum zászlói is szép számban jelen voltak a tüntetésen
Fotó: MH/Ficsor Márton

A tüntetésen felszólalt középiskolai és egyetemi tanuló is, a Kossuth tér közepén összegyűlt tömegben több ellenzéki párt zászlóit lehetett látni, valamint feltűnt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is.

Kapcsolódó írásaink