Belföld

Folyamatos a rágcsálóirtás a fővárosban

Tarlós István főpolgármester közlése szerint a fővárosi rágcsálóirtásért felelős cég folyamatosan végzi a munkáját, a tavaly augusztustól idén márciusig tartó időszakban csökkent a lakossági rágcsálóészlelések száma, ugyanakkor a rágcsálók száma magasabb az elfogadhatónál.

Folyamatos a rágcsálóirtás a fővárosban
Tarlós István: A Fővárosi Közgyűlés decemberben döntött arról, hogy az intenzív irtásra plusz 650 millió forintot ad
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A főpolgármester az ATV Start című műsorában csütörtökön azt mondta, augusztustól márciusig „csökkenő görbét ír le” a rágcsálóészlelések száma. Tarlós István butaságnak nevezte, hogy Budapest valaha is patkánymentes lett volna. „Nagyváros patkány nélkül nem létezik, Budapest az életben nem volt patkánymentes, és nem is lesz” a nagy alagút- és a csatornahálózat, a pályaudvarok és az illegális szemétlerakó helyek miatt - jelentette ki a főpolgármester.

Ugyanakkor közölte, valóban több a rágcsáló annál, mint amit elfogadhatónak lehet mondani. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője szerdán azt közölte, hogy semmiféle közegészségügyi, járványügyi veszély nincsen - tette hozzá.

Tarlós István elmondta, a rágcsálóirtásért felelős cég kiválasztásáról nyilvános pályázaton döntöttek, a nyertes cég 23 százalékkal olcsóbb ajánlatot tett, mint a másik. 

A cégnek tavaly nyár óta van szerződése, ennek alapján kapja a pénzt, és az alaptevékenységet folyamatosan végzi. Tavaly ősszel a fővárosi kormányhivatal és a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelezte, hogy a rágcsálópopuláció további növekedése várható, és egy intenzív irtást javasoltak. Ennek a módszerét dolgozták ki januártól márciusig - közölte a főpolgármester, emlékeztetve, a Fővárosi Közgyűlés decemberben döntött arról, hogy az intenzív irtásra plusz 650 millió forintot ad.

A pluszforrás felhasználásáról a Fővárosi Közgyűlés Közbeszerzési Bizottságának kellett volna szerdán döntenie egy szerződésmódosítással, de Karácsony Gergely  - a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje, zuglói polgármester - bizottsági tag javaslatára nem fogadta el a testület a napirendet - mondta a főpolgármester.

Megjegyezte azt is, széles körben azt hallja, hogy a rágcsálóügynek az lenne a funkciója, hogy „némiképpen közömbösíteni igyekezzék” a zuglói parkolási botrányt. Hozzátette: Karácsony Gergely „belső körökben arról híres, hogy gyakorlatilag nem igen jár se közgyűlésbe se bizottsági ülésekre”.

A főpolgármester a műsorban megerősítette, hogy augusztustól „a mélyalvási időszakban”, éjfél ás hajnali öt óra között tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren. Reményei szerint a zajjal kapcsolatos panaszok nagyságrendekkel csökkennek majd az éjszakai repülési tilalomról szóló megállapodásnak köszönhetően.