Belföld

Novák Katalin: A keresztény közösség a Notre-Dame tragédiájából is megerősödve kerülhet ki

A Notre-Dame tragédiája aláhúzza, hogy milyen fontos tennünk a keresztény kultúra Európán belüli megvédéséért, és a keresztény közösség még egy ilyen szörnyű esetből is megerősödve kerülhet ki, ha eszmél – mondta egy csütörtöki interjúban Novák Katalin.

Novák Katalin: A keresztény közösség a Notre-Dame tragédiájából is megerősödve kerülhet ki
A Fidesz alelnöke szerint a franciákban sok a bizonytalanság a tűzvész körülményei kapcsán, a feszültségek enyhítésében sokat segítene, ha a hatóságok megneveznék a felelősöket
Fotó: MH

A Fidesz alelnöke a Pesti Srácoknak nyilatkozva kiemelte, mivel tanult és dolgozott is korábban a francia fővárosban, személyesen is sok emlék fűzi a katedrálishoz, így személyes tragédiaként élte meg a tűzvész pusztítását.

Hozzátette, hogy a történtek körül sok a bizonytalanság és a megválaszolatlan kérdés, melyekre fontos lenne, ha mihamarabb választ adnának a hatóságok. Úgy vélte, ha eltussolják a tűzeset körülményének vizsgálatát, az csak tovább erősíti a társadalomban meglévő feszültséget és a gyanakvást. Segítene, ha megneveznék a felelősöket, hiszen valamilyen formában bizonyosan voltak.

Azt is megjegyezte, hogy a hatóságok szokatlanul korán, már a tűz keletkezése után fél órával egyértelműen kizárták a szándékosságot. Novák Katalin szerint ennek a lépésnek az lehetett a célja, hogy az emberekben nehogy gyanú ébredjen. Ehelyett azonban éppen ellenkező hatást értek el vele, hiszen Franciaországban gyakoriak a keresztény templomok elleni támadások, rongálások, és katolikus papot is gyilkoltak már meg a keresztény hit iránti gyűlöletből.

A politikus szimbolikus ténynek nevezte, hogy a tűz éppen a Nagyhét kezdetén pusztított. Úgy fogalmazott, ez egy lelki-szellemi támpont a megértéséhez. Aláhúzza, hogy milyen fontos tennünk a keresztény kultúra Európán belüli megvédéséért. A Nagyhét üzenete a szeretet, Krisztus szenvedése, a Húsvété pedig a feltámadás. A keresztény közösség még egy ilyen tragédiából is megerősödve kerülhet ki, ha eszmél.

A tűzvészre adott reakciókról szólva felhívta a figyelmet arra, hogy voltak, akik ünnepelték a Notre-Dame pusztulását. „Az ilyenfajta gyűlölet nem új keletű, s bennünket eszmélésre kell serkentsen. Meg kell erősíteni a keresztény közösségeket és egyéni hitünket, mert nem az a tolerancia, nem az az elfogadás, ha lemondunk saját identitásunkról, saját hitünkről” - húzta alá a Fidesz alelnöke.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom