Belföld

Még kevesen iratkoztak be online

Az adatok rögzítését otthonról intézhetik a szülők, de az iskolában meg kell jelenni a jövő héten a lakcímkártyával

Az online iskolai ügyintézés lehetőségei közül a beiratkozást egyelőre nem sokan vették igénybe, viszont például a mulasztások igazolásánál már gyakran használják a szülők a digitális utat.

Még kevesen iratkoztak be online
A szülők mellett a pedagógusok és iskolaigazgatók munkáját is megkönnyíti az egységesített rendszer
Fotó: MH

Amint arról korábban már beszámoltunk, bővült a KRÉTA (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer), szinte teljes körűvé vált az online iskolai ügyintézés, ezzel tovább csökkent a bürokrácia, egyre kevesebb ügytípusban vált fölöslegessé a személyes szülői megjelenés. Az európai uniós támogatású, mintegy ötmilliárd forintos KAFFEE projekt keretében megtörtént a köznevelési intézmények által használt ügyviteli és nyilvántartó informatikai rendszerek országos egységesítése. A szülők a korábban is használt KRÉTA személyes felületén található e-Ügyintézés menüpontban intézhetik a különböző ügyeket, emellett az online ügyfélkapun át is hozzáférhetnek a dokumentumokhoz, illetve feltölthetik azokat. A köznevelési eljárások – beiratkozás, átiratkozás, felmentések, igazolások, bizonyítványpótlások stb. – elektronikusan is intézhetők, a szülői engedély, hozzájárulás szintén, továbbá a különféle térítési díjakat is befizethetik a szülők így. Tizennyolc ügytípusról van szó, ezek között vannak a már említett be- és kiiratkozás különböző fajtái vagy például a magántanulói jogviszony iránti kérvény, a vendégtanulói jogviszony bejelentése, az osztály- vagy tanóraicsoport-változtatási kérelem, közösségi szolgálat teljesítéséről szóló igazolás, gyakorlati hely megadása és tanulószerződés feltöltése, továbbá a személyes adatokban bekövetkezett változás bejelentése.

Mindez azt jelenti, hogy ezeket a szülők kényelmesen, otthonról intézhetik, bármikor, akár este vagy hétvégén is. Az új lehetőségekről februárban rendezett szakmai konferencián kiemelték: a rendszer előnyeit már a beiratkozásnál megtapasztalhatják a felhasználók, az online jelentkezést követően az adott intézményben már csak a lakcímkártyát kell bemutatni. Bár a beiratkozás a jövő héten csütörtökön és pénteken lesz az általános iskolákban, információink szerint eddig viszonylag kevés szülő élt az online lehetőséggel. Emiatt elképzelhető, hogy a jövő héten jelentős terhelés éri majd a rendszert, amelyet azonban úgy terveztek, hogy ezt elbírja. Úgy tudjuk egyébként, hogy noha a beiratkozásnál még kevésbé használják a KRÉTA e-Ügyintézés funkcióját, de például a mulasztások igazolását sok család intézi online. A szülők mellett a pedagógusok és iskolaigazgatók munkáját is megkönnyíti az egységesített rendszer, és az intézmények gazdálkodása, a fizetések folyósítása, elszámolása is online zajlik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom