Autó-motor

SUV-k zöld rendszámmal

Teszt: Kia Sportage és Ford Kuga PHEV

Kipróbáltuk Európa legkelendőbb konnektoros hibrid szabadidőautóját, a Ford Kugát, és mellé tettük az egyik legmerészebb dizájnnal hódító kompakt SUV-t, a Kia Sportage-et – ezt is PHEV változatban

SUV-k zöld rendszámmal
KIA SPORTAGE PHEV & FORD KUGA PHEV
Fotó: SportVerda

Erős a verseny a kompakt SUV-k szegmensében, talán a legerősebb manapság az autópiacon. Itt minden egyformán számít a vásárlói döntésnél. Az érzelmek, a műszaki adatok, a megbízhatóság és a költségek egyaránt. Természetesen az is komoly előnyt jelent, ha az adott modell sokféle hajtáslánccal érhető el, hibrid, tölthető hibrid, benzines, elektromos, esetleg dízel. Továbbá, jól jön a részletes konfigurálhatóság, hogy ne csak 3-4 csomag legyen a kínálatban, hanem ezeken túl hadd csemegézzen kedvére az ügyfél az extrák közül. Na persze, egyesével ikszelgetni csak a prémium márkáknál lehet, ahol emiatt az árak is magasabbak.

Kia Sportage PHEV
Kia Sportage PHEV
Fotó: SportVerda

De nem kell odáig elmenni, hogy csípős árakat találjunk. Bőven elég az elérhetőbb kategóriában is szétnézni, ahonnan aktuális tesztautóinkat hoztuk. Mindkettő átlépi a 20 milliós lélektani határt – rögtön a 10 milliós után. Van belőlük jóval olcsóbb változat is, egyaránt 10 millió forint a belépőjük. De ha az itt tesztelt, hálózatról tölthető hibrid, közismertebb néven „konnektoros” vagy plug-in hybrid (PHEV) hajtáslánccal szeretnénk hazavinni őket, akkor már egészen más számokról beszélgetünk. A Ford Kuga PHEV 18,3 millióról, a KIA Sportage PHEV 17,8 millióról indul. És egyiknél sem kell sokáig kattintgatni a konfigurátorban, hogy átbillenjünk a 20 milliós határon.

Kia Sportage PHEV
Kia Sportage PHEV
Fotó: SportVerda

A Kuga hajtáslánca 225 lóerőt nyújt, míg a Sportage 265 lóerővel mar az aszfaltba. Nagyon mutatós számok ezek, de izgalomra semmi ok, nem gyorsulnak annyira ütősen, mint azt a teljesítményadatok alapján várnánk. A Fordnál 9,2, míg a Kiánál 8,2 másodpercig tart 0-100-as sprint. A Ford szimplán elég gyors, a Kia pedig egy kicsit gyorsabb, ennyi. Mindketten összkerekesek, automataváltósak és zöld rendszámot hordanak. Utóbbit természetesen a kellően nagy elektromos hatótávjuk teszi lehetővé. Ebben nagyjából azonosan teljesítenek, 50-55 km a benzin égetése nélkül megtehető távolság. Nem rossz, de korábbi Kuga PHEV tesztautónk 65 km-t is tudott, ahogy a gyári adata is ígéri. De pár kilométer ide vagy oda, ezen nem érdemes összeveszni. Annál nagyobb különbség van a két autó között a töltés gyorsaságában: a Sportage 1 óra 45 perc, míg a Kuga 3,5 óra alatt szívja tele magát.

Kia Sportage PHEV
Kia Sportage PHEV
Fotó: SportVerda

Ez az egész leginkább azért érdekes, mert ha valaki a munkahelyén és/vagy otthon tudja hálózatról tölteni az autót, akkor simán ingázhat egész héten nulla benzinfogyasztással. Illetve nem annyira simán, mert időnként beröffentik a motort a PHEV autók akkor is, amikor nagyon nem akarjuk. Például a fűtés feltekerésére is reagálhatnak így. Utóbbit ugyanis nem túl gazdaságos áramból előállítani, a benzinmotorban meg úgyis ott a felesleges hő, tehát adja magát a dolog.

Kia Sportage PHEV
Kia Sportage PHEV
Fotó: SportVerda

De a hőszivattyús fűtés már egészen kíméletesen bánik az elektromos árammal, így tehát már megérheti villannyal is fűteni, nem pedig rögtön a benzinest indítgatni. De a Kia előszeretettel indítgatja. És nem csak a fűtés miatt, hanem 20%-os töltöttségi szint alatt egyáltalán nem hajlandó a tisztán elektromos üzemmódra, csak a hibrid hajtásra. A márka másik, szívómotorral szerelt hibrid hajtáslánca nem így viselkedik. Sem a 141, sem a 183 lovas teljesítményű. És a benzinmotor beindulása sem olyan észrevétlen itt, mint azokban, de a legjobb a Kugában. Nem hiába, hibridhajtásban a legjobbtól vásárolt know-how alapján építették a portékájukat. Viszont itt az tud kellemetlen lenni, hogy padlógázra sem indul magától a benzines, ha elektromos módban vagyunk, előbb le kell OK-zni a műszerfalon megjelenő üzenetet. Kinek van erre ideje, amikor nagyon kell iszkolni?

Ford Kuga trip computer
Ford Kuga trip computer
Fotó: SportVerda

A Kuga kevesebbet fogyaszt, mint a Kia, főleg autópályán. Itt a Sportage nem hajlandó 9 liter alatt megoldani a tartós 130-cal való haladást. Ebben a Sportage sima hibrid változata is jobb, de még a benzines is, illetve az itt tesztelt Kuga PHEV is, amely kb. 7,5-8 literből megy a sztrádán. Persze egyiküknek sem ez az ideális terep a takarékoskodásra, sokkal inkább a városi forgatag. Ott majdnem kiegyenlítődik a két autó étvágya, a Kia 7, a Ford 6,5 litert kér töltés nélkül. És hogy mennyit esznek akkor, ha töltjük is őket hálózatról? Nos, nincs sok értelme ilyen adatot mondani, csak annyit, hogy az valahol 1 és 6 liter között van. Mert szinte teljes mértékben attól függ, hogy milyen gyakran töltögetünk hálózatról, és persze az is sokat számít, mennyire kell fűteni vagy klímázni – illetve hogy mennyire megy el a ráérős gyorsítás.

Ford Kuga csomagtartó
Ford Kuga csomagtartó
Fotó: SportVerda

A tankja mindkettőnek elég kicsi, a Kugáé 45, a Sportage-é 42 literes. A Fordé 9 literrel, míg a Kiáé 10 literrel kisebb a nem PHEV változathoz képest. A csomagtartó szintén kíván némi kompromisszumot. A Ford esetében 645 helyett 581 liter a kapacitás. Ez teljesen előretolt hátsó ülésekkel értendő, itt ugyanis előre-hátra lehet ezeket csúsztatni, ugyanabban a 40-60-as osztásban, ahogy a támla is dönthető. Teljesen hátra tolva az üléseket csak 411 literünk marad a poggyászok elhelyezésére, cserébe jut normális lábtér a hátsó utasoknak.

Ford Kuga panoráma tető
Ford Kuga panoráma tető
Fotó: SportVerda

Ránézésre még kifejezetten bőségesnek is tűnhet, de a látszat csal, mert az ülőlapok rövidek, amely önmagában is csorbítja a hátsó ülések kényelmét. Piros pontot ér viszont, hogy ezek is fűthetők a két szélső pozícióban (Vignale felszereltség), akárcsak a Sportage-ben (GT-Line csomag). Magasabb emberek számára az első ülések kényelme sem 100%-os, de ott a feláras AGR fotelek megvásárlásával sokat javíthatunk a helyzeten. Azokon az ülőlap hossza is szabályozható, és a deréktámasz sem csak ki be állítható, hanem függőlegesen is.

Kia Sportage PHEV csomagtartó
Kia Sportage PHEV csomagtartó
Fotó: SportVerda

A Sportage csomagtere fixen 540 literes (a sima hibridé 587 liter), tisztességes a hátsó ülések előtti lábtér, és itt az ülőlapok is hosszabbak, mint a Kugában. A támlák dőlésszöge mindkét autóban állítható, és nyitható panorámatető teszi kellemesebbé a hangulatot. Ez egyúttal el is vesz pár értékes centit belmagasságból, de 180 centis testmagasság alatt ebből semmit nem veszünk észre. A Sportage-ben elől kapunk szellőztetést is (GT-Line), kormányfűtés mindkét autóhoz van a tesztelt felszereltségekkel.

Kia Sportage belső
Kia Sportage belső
Fotó: SportVerda

Az interiőr mindkét autóban igényes anyagokból építkezik. Szép és modern kijelzők kukucskálnak a kormányaik mögül, a középkonzol tetején pedig ízléses grafikával megáldott, jó felbontású érintő-kijelzők trónolnak. A tolatókamera képe jól használható, a Kiában van felülnézeti kép is, de ennél hasznosabb, hogy a tükrökben lévő kamerák hátratekintő képe indexelés hatására megjelenik a műszerfalon – a megfelelő oldali természetesen. Az egyetlen probléma, hogy eközben értelemszerűen nem látszik az a felület, amelynek a helyén megjelennek - ideiglenesen.

Kia Sportage műszerfal
Kia Sportage műszerfal
Fotó: SportVerda

A Sportage műszerfala összességében modernebb, egy hatalmas, egybefüggő panel foglalja magában a kormány mögötti és a középső kijelzőt. Ráadásul a Kugáéval ellentétben a Kia fedélzeti rendszere tud magyarul. Ezen kívül, kevesebb gombot is hagytak meg, mint a Kugában, értelemszerűen, annál több funkciót szuszakoltak az érintő-kijelző menüjébe. És pont annyival nehézkesebb is a Sportage kezelése, mint a Kugáé, ahol sok gombot odatekintés nélkül, tapintással is megtalálunk a középkonzolon. Valamikor a hagyományos megoldás jobb. Sokkal.

Kia Sportage belső
Kia Sportage belső
Fotó: SportVerda

Abban van komplett klímakezelő pult is, amely bár a Sportage-ben is van, de másképpen. Egyrészt érintős, tehát nem kitapintható, hanem „odanézős” a dolog. Másrészt egy olyan felületről van szó, amely klímavezérlő és audio-vezérlő is egyben. Vagy az egyik, vagy a másik. És pont ez a baj, mert a szélén lévő felület megérintésével kell váltogatnunk a kettő között, a tekerőkapcsoló pedig az egyik funkciójában hőmérsékletet, míg a másikban hangerőt állít. És ugyancsak: ha nem nézel oda, nem tudod, hogy épp a klímás vagy az audiós arcát mutatja a felület. A hétköznapokban inkább bosszantó, mint hasznos, hiába high-tech. Az Apple Carplay vagy az AndroidAuto bezzeg csak kábellel működik – ezért mindkét autónak jár érte az ejnye-bejnye.

Kia Sportage váltógomb
Kia Sportage váltógomb
Fotó: SportVerda

Szerencsére a váltó egyikben sem kezdi bőgetni a benzinmotort akkor sem, ha emelkedőn haladunk autópályán. A Kugában sem, hiába van benne Toyota hajtáslánc. Vezetési élmény szempontjából egyikről sem lehet sok izgalmasat mondani. A kormányuk halott, az orrukat tolják. Ha valami klasszikus autószerűt keresünk a bal egyen, akkor a Kugában talán megcsillan valami, de attól sem megy feljebb a pulzusunk. Klasszikus utazóautó mindkettő, tele vezetési segédekkel. Autópályán egészen jó dolog inkább bekapcsolni az adaptív tempomatot meg a sávtartót, korrekten teszik a dolgukat. A hangszigetelés mindkét autóban elég jó, a Kugában ellenfázisú hangkioltást is végeznek a hangszórók, amelyek nem mellesleg nagyon jól is szólnak. Bang & Olufsen hangrendszer jár a Vignale felszereltséghez, amely jobb hangminőséget nyújt, mint a Sportage GT Line csomagjához járó Harman Kardon rendszer, bár az is nagyon jól teljesít a szórakoztatás terén. Kár, hogy a műanyag elemek berezonálnak itt ott, ha jobban feltekerjük a hangerőt - főleg a Kugában.

Kia Sportage PHEV
Kia Sportage PHEV
Fotó: SportVerda

Kugából és Sportage-ből is van más hajtáslánccal szerelt változat. A dél-koreai elérhető 150 lovas, turbós benzinessel, ugyanez lágy hibridként szintén 150 vagy 180 lovas változatban. Aztán jön a sima hibrid 230 lóval fronthajtással vagy összkerékkel, majd az itt tesztelt konnektoros hibrid 265 lóerővel – csak összkerékkel. A Kuga szintén 150 lóval indul az 1,5-ös turbóval, a következő az öntöltős hibrid 190 lóerővel, majd a mi PHEV-nk 225 lóerős, összkerekes hajtáslánccal. Az árakról az elején már volt szó, de röviden: 10 millió a belépőjük, ezek a konnektoros hibridek 18 millió körül indulnak, az itteni felszereltséggel pedig 20 millió körül állnak meg.

Ford Kuga
Ford Kuga
Fotó: SportVerda

A Kuga és a Sportage esetében is 3,2-3,3 millióval olcsóbb a sima hibrid, mint a PHEV. De nem csak a vételárból takarítanánk meg a sima hibridekkel, hanem a súlyból is. A Sportage két mázsával, a Kuga 140 kilóval kevesebbet nyom a mérlegen, mint a PHEV változataik, amely némi fogyasztásbéli előnnyel is jár, és azokban a benzintartály is nagyobb. Szóval, ha nem tudunk rendszeresen hálózatról tölteni, akkor mindkettőből a sima hibrid a jobb választás. Azzal a kompromisszummal, hogy a Kuga esetében úgy le kell mondani az összkerékhajtásról – ami nem is biztos, hogy fáj.

teszt és fotó: BG & BV, SportVerda

Kapcsolódó írásaink

A legszebb Peugeot

ĀOlyan ütősen néz ki, mint a pimpelt fehér Peugeot a Taxiban, de ez szép is, és tényleg gyors, nem csak úgy néz ki. Ráadásul konnektoros hibrid, sőt még és összkerekes is

Miért jobb a nyitott?

ĀEz attól függ, mi lakik a lelked mélyén. Beszélhetnénk a szabadság mélyebb átéléséről és az energiák áramlásáról, de van ennél sokkal prózaibb válasz is

Kezdjük az alapokkal!

ĀVillanyautók, ugyanabban az osztályban játszanak, de különböző stratégiával. A VW ID.5 nem akar sportos lenni, a Mustang Mach-E annál inkább, de utóbbinak is van kevésbé harapós változata

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom