Ajánló

Méltatlan szakítás

A Kossuth teret elfoglaló diákokhoz csatlakozik a jelképes taglétszámmal bíró PDSZ, a Liga konföderáció elnökét be sem engedték a kongresszusukra

Kilép a Ligából a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, továbbra is inkább politikai szerepre készül, utcai akciókkal.

pedagógusok 20181128
Csökkenő taglétszám, gyengülő érdekképviselet a pedagógusoknál (Fotó: MH)

„A PDSZ döntött arról, hogy kilép a Liga konföderációból. Az önállóságot csak átmeneti állapotként kezeljük, miközben megvizsgáljuk egy másfajta összefogás, másfajta konföderációs létezés lehetőségeit” – adta hírül vasárnapi kongresszusa után a szakszervezet. Közölték azt is, hogy csatlakoznak a Kossuth teret elfoglaló diákokhoz, követelik, hogy a kormány írja alá a CEU magyarországi működését lehetővé tevő szerződést, és tiltakoznak a társadalmi nemek szakának megszüntetése ellen. Egy kommentben a PDSZ részéről azt is tudatták, hogy ez a döntés már régóta készülődött, mivel a Liga figyelmen kívül hagyta a kezdeményezéseiket, a konföderáció elnöke nem egyeztetett velük.

A Liga hétfőn hosszú közleményben reagált, amelyben jelezték: sajnálattal veszik tudomásul a döntést, hiszen a PDSZ a Liga egyik alapítója. Megjegyezték ugyanakkor, hogy véleményük szerint a PDSZ tagsága nem támogatja egyöntetűen a konföderáció elhagyását, az leginkább egy hangadó kisebbség akarata, amelyik előszeretettel hagyja figyelmen kívül a demokratikus működés alapvető normáit is. Doszpolyné Mészáros Melinda Liga-elnök levelét is mellékelték, amelyet még a PDSZ kongresszusára írt, ám nem engedték felolvasni. Ebben az elnök asszony tudatja, hogy a szakszervezet vezetőjét már többször megkereste az egyeztetés érdekében, ám választ sosem kapott. Szűcs Tamás kizárólag a PDSZ korábbi elnöke, Mendrey László Liga-elnökségi tagságának megszüntetése ügyében volt hajlandó konzultálni.

Ezután a Liga-elnök tételesen felsorolja a konföderáció tevékenységi köreit és beszámol arról, hogy a PDSZ részéről sosem merült fel az igény arra, hogy bármilyen érdekképviseleti feladatban részt vegyen. Csak egy alaptörvény-módosításhoz kapcsolódóan írt nyílt levelet – és hozott nyilvánosságra a sajtóban – a PDSZ, felszólítást intézve a konföderációkhoz, anélkül, hogy előzetesen bármilyen módon is megkereste volna a Ligát – igaz, utána sem egyeztetett. Mészáros Melinda megjegyzi azt is, hogy a Liga alapításának harmincadik évfordulójára rendezett ünnepi tanácsülésen sem képviseltette magát a PDSZ, bár arra Szűcs Tamást is meghívták. Mindezek után ajánlotta fel az elnök asszony, hogy részt vesz a kongresszuson, amire Szűcs közölte: nem kívánják biztosítani a részvételt a számára.

„Értetlenül áll az elnökség a PDSZ magatartása előtt, hiszen a véleményünket nem kérték, a munkánkról ezek szerint nem rendelkeznek megfelelő információkkal, annak ellenére sem, hogy minden dokumentum és minden személyes kapcsolatfelvétel lehetősége a rendelkezésünkre áll” – hangsúlyozta Mészáros Melinda.

Beszámoltunk a PDSZ-en belüli feszültségekről, amelyek Mendrey áprilisi leváltásához vezettek. Szűcs májusban arról beszélt, az elmúlt nyolc évben jelentősen csökkent a taglétszám, ezzel a tagdíjbevétel. Pedig a PDSZ taglétszáma már a 2014-es reprezentativitási adatok szerint is csupán 2690 fő volt, ami a pedagógusok fél százaléka.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom