Ajánló

Nincs több figyelmeztetés, az unió büntet Navalnij miatt

Semmilyen kvótarendszer nem fogadható el az unión belül, mert újabb lökést adna az illegális bevándorlásnak és az embercsempészetnek – mondta Szijjártó Péter

Oroszország egyértelműen elindult egy autoriter állam irányába, amellyel eltávolodott Európától – mondta Josep Borrell az uniós külügyminiszterek tegnapi tanácskozásán.

Nincs több figyelmeztetés, az unió büntet Navalnij miatt
Szijjártó úgy véli, szankciók helyett együttműködésre kéne törekedni Moszkvával
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Tegnap ülésezett az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsa. A találkozó két főtémája az unió–orosz kapcsolatok és a hongkongi események voltak, de szó esett még a mianmari katonai puccsról, az etiópiai polgárháborúról és az iráni atomprogramról. Anthony Blinken, az Egyesült államok külügyminisztere is csatlakozott online a megbeszéléshez.

Az ülés utáni sajtótájékoztatón Josep Borrell elsőként Oroszország témájában nyilatkozott. Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elmondta: Oroszország egyértelműen elindult egy autoriter állam irányába, amellyel eltávolodott Európától. Borrell közölte, hogy az uniós külügyminiszterek úgy látják, Moszkva legutóbbi lépései alapján nem érdekelt az unióval való párbeszédben, sőt inkább a konfrontáció politikáját követi. A főképviselő szerint a jövőben az uniónak meg kell akadályoznia az orosz nemzetközi jogsértéseket, vissza kell vernie Moszkva támadásait, valamint szembe kell szállnia Oroszországgal az uniós érdekek mentén.

Borrell kijelentette, hogy az Alekszej Navalnij elleni per miatt az uniós külügyminiszterek arról döntöttek, hogy szankciókat vezetnek be mindazokkal szemben, akik felelősek az orosz ellenzéki politikus elítéléséért és bebörtönzéséért. Konkrét javaslataikról a tagállamok írásbeli eljárás útján akár egy héten belül dönthetnek - tette hozzá. Hozzátette, hogy további támogatást nyújtanak majd azoknak, akik a politikai szabadságjogokért harcolnak Oroszországban.

Az iráni atomprogram kapcsán közölte, hogy ragaszkodni kell a Teheránnal kötött megállapodások betartásához, ami az egyetlen útja az Iránnal szembeni szankciók feloldásának. A főképviselő ismertette, hogy a külügyminiszterek elítélték a mianmari erőszakos hatalomátvételt, és szankciókat fognak bevezetni az államcsínyt elkövető katonai vezetők ellen. Az Anthony Blinkennel való megbeszélésről azt mondta, hogy a jövőben az Egyesült Államok és az unió nemcsak a bilaterális kapcsolatok elmélyítésén fog munkálkodni, hanem azon is, hogy együtt globális vezetők legyenek
a koronavírus elleni küzdelemben és a járvány okozta gazdasági válság leküzdésében.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tanácskozás szünetében jelentkezett be közösségi oldalán. A miniszter közölte, hogy a migráció megállítása csak akkor lehetséges, ha az Európai Unió szorosan együttműködik a mediterrán térség valamennyi országával. Leszögezte, hogy a migrációt nem kezelni kell, hanem megállítani. Aláhúzta, hogy nem szabad semmilyen kvótarendszert elfogadni az unión belül, mivel az újabb lökést adna az illegális migrációnak
és az embercsempészetnek.


Az unió és Oroszország kapcsolatának összefüggésében Szijjártó azt mondta: az együttműködésre stratégiai megközelítés alapján kell tekinteni, amely nem szűkíthető le szankciókra vagy az Alekszej Navalnijt érintő ügyekre. Kifejtette, hogy Moszkva kapcsán figyelembe kell venni a kereskedelmet, a biztonsági kihívásokat, valamint az energiaellátást és a koronavírus elleni nemzetközi küzdelem terén való együttműködés jelentőségét.

A járvány óta több a bűncselekmény


Az Európai Unióban évente több millió ember válik bűncselekmény áldozatává, ezt a tendenciát a koronavírus-járvány felerősítette – jelentette ki Vera Jourová értékekért és átláthatóságért, valamint Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos a bűntények áldozatainak világnapján közzétett hétfői közleményében.

A biztosok kiemelték: a járvány terjedésének megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések során a családon belüli erőszak, a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélés, a kiberbűnözés, valamint gyűlölet-bűncselekmények száma jelentősen növekedett Európa-szerte. Rámutattak emellett, hogy a tavaly elfogadott, az áldozatok jogait megerősítő uniós stratégia biztosítja, hogy a bűncselekmények áldozatai teljes mértékben érvényesíthessék jogaikat, függetlenül attól, hogy melyik tagállamban történt a bűneset. Az Európai Bizottság hétfőn közzétett három kiemelt projektet is a dróntechnológiák, az űrkommunikáció és az űrforgalom-irányítás terén, amelyek célja biztosítani az EU versenyelőnyét ezekben az ágazatokban.
(HSz)