Ajánló

Egy magyar rendezőt is meghívtak Velencébe

Mundruczó Kornél első külföldi gyártású filmje versenyezhet az Arany Oroszlánért – Francis Ford Coppola unokájának, Gia Coppolának a Mainstream című drámája is indul

Mundruczó Kornél új filmjét beválogatta hivatalos versenyprogramjába a 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, a vetítés így a rendező első külföldi gyártású, angol nyelvű alkotásának világpremierje lesz. A velencei Lidón szeptember 2–12. között sorra kerülő fesztivál programját tegnap jelentették be.

Egy magyar rendezőt is meghívtak Velencébe
Vanessa Kirby Mundruczó Kornél filmjének egyik jelenetében
Fotó: Zerocom

Meghívták egy magyar alkotó, Mundruczó Kornél új filmjét az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilm-válogatásába. A film főbb szerepeiben Vanessa Kirby és a világhírű Shia LaBeouf játszanak, míg a további szerepekben többek között az Oscar-díjas Ellen Burstyn, Molly Parker, Iliza Schlezinger, Benny Safdie és Sarah Snook is láthatók. A rendező hetedik nagyjátékfilmje egy tragikus otthon szülés következményeinek történetét meséli el.

A film forgatókönyve Wéber Kata munkája, amelyet saját, többszörösen díjazott színdarabja alapján írt, a vágó Jancsó Dávid, az operatőr a norvég Benjamin Loeb volt, míg a zenét az Oscar-díjas Howard Shore jegyzi. A film, amelynek címe Pieces of a Woman, az amerikai-kanadai Bron Studios gyártásában a hazai Proton Cinema közreműködésével készült, a producerek Kevin Turen és Ashley Levinson, valamint Aaron Ryder.

A hetvenhetedik alkalommal megrendezett fesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke az idén Cate Blanchett, de a zsűriben helyet kapott Joanna Hogg brit rendező, Ludivine Sagnier francia színésznő és Christian Petzold német rendező is.

A tegnapi bejelentés szerint olyan alkotók munkái is szerepelnek a programban, mint a mexikói Michel Franco, a francia Nicole Garcia, és a japán Kurosawa Kijosi.

A fesztiválnak három fő szekciója van: a versenyfilmeké, a versenyen kívüli filmeké és az Orizzonti (Horizontok) szekció. A versenyfilmek az Arany Oroszlánért küzdenek, ezt az elismerést tavaly a Jokernek, Todd Phillips filmjének adták.

A tegnapi virtuális sajtótájékoztatón a fesztivál igazgatója, Alberto Barbera hangsúlyozta, hogy a felvonultatott rendezők közel fele nő, a válogatás azonban szigorúan minőségi alapon történt.

Elmondta azt is, hogy az idei válogatásban a koronavírus-járvány miatt kisebb szerephez jutottak a hollywoodi produkciók, globálisabb lett a merítés.

A versenyszekció, a Venezia 77 változatos képet mutat. Az Arany Oroszlán-díjért összesen tizen­nyolc film versenyez. Az MTI tájékoztatása szerint Mundruczó Kornél filmje mellett többek között a The World to Come című amerikai történelmi dráma és a Jim Broadbent és Helen Mirren közreműködésével forgatott The Duke című mozi is látható lesz, valamint az azerbajdzsáni–amerikai rendező, Hilal Baydarov, az olasz Emma Dante, az említett Michel Franco és Nicole Garcia új filmje. Ugyancsak a versenyben indul az izraeli Amos Gitai, az orosz Andrej Koncsalovszkij, a legendás Kurosawa Kijosi és az iráni Majid Majidi is. A résztvevő rendezők még Susanna Nicchiarelli, Claudio Noce, Malgorzata Szumowska, Chaitanya Tamhane és Chloe Zhao.

Az Orizzonti szekcióban mutatják be Francis Ford Coppo­-la unokájának, Gia Coppolának Mainstream című drámáját a közösségi média erejéről. Az olasz filmeseket Gianfranco Rosi, a 2016-os berlini filmfesztivál győztese képviseli egy migrációról szóló dokumentumfilmmel.

Amint azt már korábban bejelentették, a fesztivál Daniele Luchettinek a nyolcvanas évek Nápolyában játszódó, versenyen kívül vetített házassági drámájával kezdődik.   Az alkotás Domenico Starnone 2017-ben megjelent regényéből készült, főbb szerepeiben Alba Rohrwacher, Luigi Lo Cascio, Laura Morante, Silvio Orlando, Giovanna Mezzogiorno, Adriano Giannini és Linda Caridi látható. A filmet, amely Alberto Barbera szerint a mai olasz filmművészet ígéretes alkotása, szeptember 2-án vetítik a Lidón, a Palazzo del Cinema nagytermében. A velencei filmfesztivál több mint tíz éve nem nyitott olasz alkotással, erre az utóbbi években főleg amerikai vagy más európai országból származó produkciót választottak a szervezők. Tavaly a japán Kore-eda Hirokazu Az igazság című filmjét, egy évvel korábban pedig az amerikai Damien Chazelle Az első ember című produkcióját vetítették. A versenyen kívüli szekció zárófilmje Stefano Mordini olasz rendező munkája lesz.

A 77. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál lesz az első fontos filmes esemény a koronavírus-járvány miatti korlátozások óta.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom