Ajánló

Bő a választék tankönyvekből

Háromezer kiadvány szerepel a hivatalos jegyzéken,minden iskola megkapja a szállítmányt augusztusban

Korábban lezárult idén a tankönyvjegyzék, így több idejük van a pedagógusoknak a rendelések leadására és az esetleges módosításokra. Tovább bővül az ingyenes tankönyvellátást szolgáló, eddig évi tizenkét milliárd forintos forrás.

Bő a választék tankönyvekből
Az ingyentankönyv-programról, a kiadványok könnyebb megrendeléséről és zökkenőmentes kiszállításáról beszélt Gloviczki Zoltán, Bódis József és Tőczik Zsolt
Fotó: Papajcsik Péter

Ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez a 2020-21-es tanévtől minden diák a köznevelésben és a szakképzésben – hangsúlyozta az oktatási államtitkár tegnap, a VI. kerületi Bajza utcai általános iskolában tartott sajtótájékoztatón. Bódis József rámutatott: ezzel befejeződik a 2013-14-es tanévben indult folyamat, amellyel felmenő rendszerben vezették be az ingyenes tankönyvellátást.

A mostani tanévben az első kilenc évfolyamon juthattak hozzá térítésmentesen a tankönyvekhez a diákok. Az intézkedés célja, hogy egyenlő esélyt biztosítsanak minden diák számára, minőségi tankönyvekkel. Az ingyenes tankönyvellátásra eddig több mint tizenkét milliárd forintot fordítottak évente, ez a forrás tovább bővül majd – mondta az államtitkár a távirati iroda tudósítása szerint. Az intézkedés egymillió-százötvenezer diákot érint, és egy-egy tanuló esetében tíz-tizenötezer forintos támogatást jelent.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke arról beszélt, hogy a tankönyvjegyzék lezárásának időpontja február 15-ére került át, ez alól a sajátos nevelési igényű tanulók kiadványai és a nemzetiségi tankönyvek jelentenek kivételt, ott június a határidő. Visszautasította, hogy a kínálat nagymértékben szűkült volna. Elmondta: csaknem háromezer kiadvány szerepel a jegyzéken, és ezek mintegy fele nem állami kiadású. Megjegyezte: az idén 1,4 milliárdot fordítanak arra, hogy köztudottan népszerű tankönyveket megvásároljanak az állami portfólió részére, például Mohácsy Károly irodalomkönyveit vagy a Hajdu-féle matematikasorozatot. Csökkenés volt ugyanakkor az idegen nyelvi tankönyveknél, de még így is széles palettáról lehet választani.

Tőczik Zsolt, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) ügyvezető igazgatója óriási könnyebbségnek nevezte, hogy a tankönyvjegyzék idén hamarabb lezárult. Március 15-ével megnyílt a tankönyvrendelés adminisztrációs modulja, így a tankönyvfelelősök két héttel több időt kaptak az esetleges változások rögzítésére. A pedagógusoknak április 30-ig van lehetőségük a tankönyveket megrendelni, az esetleges módosításokat június 30-ig tehetik meg. Ezután összesítik a rendeléseket országosan, a múlt évhez hasonlóan idén is mintegy tizenhárom millió tankönyvvel számolnak.

Az iskolákba augusztusban, előre egyeztetett időpontban szállítják a könyveket, a hónap végére minden intézményben ott lesznek a szükséges számú kiadványok. Pótrendelésekre augusztus 21-e és szeptember 15-e között lesz lehetőség. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom