Vidék

Hová utaznak idehaza leggyakrabban a magyarok?

A múlt évben a kiemelt időszakok belföldön már a 2019-es szintet hozták vagy túlszárnyalták a Szallas.hu adatai szerint. A portálon leadott, tavalyi dátummal leutazott belföldi foglalások száma 34 százalékkal nőtt 2021-hez képest. A Szallas.hu által közvetített bruttó hazai szobaár bevétel 41 százalékkal gyarapodott, a két- és egyéjszakás utazások bizonyultak a legkelendőbbnek. Budapestre, Siófokra, Egerre, Hajdúszoboszlóra és Szegedre esett a választás leggyakrabban 2022-ben, ha belföldi utazásról volt szó.

Hová utaznak idehaza leggyakrabban a magyarok?
Balatoni jég Siófoknál – leggyakrabbak az egy- és kétéjszakás „kalandok”
Fotó: idokep.hu

A Szallas.hu múlt évet összegző adatai alapján bár néhány százalékkal nőtt a külföldi foglalások aránya 2021-hez képest, továbbra is a belföld tarolt: a foglalások 95 százaléka valamely hazai településre szólt a portál lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint. A belföldi foglalások mennyisége 34 százalékkal emelkedett 2021-hez képest, a bruttó szobaár bevétel pedig 41 százalékkal nőtt.

Tavaly több mint húsz százalékkal emelkedett a szálláshelyek bevétele
Tovább erősödött a wellness iránti kereslet, minden harmadik Szallas.hu-n megtett foglalás wellness-szálláshelyre szólt
Fotó: MH/Katona László

Leggyakrabban a két- (34,6 százalék) és egyéjszakás (33,9 százalék) kikapcsolódást választották a vendégek – mondta Kelemen Lili, a portál szóvivője. Hozzátette: ezekben a kategóriákban a legnagyobb a változás is; míg előbbi esetén 41, utóbbinál 46 százalékkal több foglalás érkezett 2021-hez viszonyítva. Az egy főre eső éjszakánkénti átlagár 11 ezer forint volt, ami 13,3 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. Tovább erősödött a wellness iránti kereslet, minden harmadik Szallas.hu-n megtett foglalás wellness-szálláshelyre szólt. A vendégek harmada hotelt, negyede apartmant, ötöde vendégházat, 15 százaléka panziót választott, további 5 százalék pedig egyéb szállástípus mellett tette le a voksát.

Némileg nagyobb arányban részesültek ugyan a hotelek a foglalásokból, a panziók pedig valamivel kisebb szeletet hasítottak ki 2021-hez képest, de összességében a 2021-es évvel közel azonos arányú volt a foglalások eloszlása szállástípusonként – mondta Kelemen Lili. A Szallas.hu kínálata augusztusban volt a legnagyobb. Az erre az időszakra szóló utazások esetén 16 ezernél is több aktív státuszú partner szállásajánlata közül választhattak a vendégek, köztük 5 százalék hotel, 95 százalék pedig nem hotel típusú szálláslehetőség.

Bokrosi Mihály Tanya
Bokrosi Mihály Tanya
Fotó: Várunk Csongrádon

Belföldi nem hotel kínálatuk egyébként folyamatosan bővül, egyre több szálláshely csatlakozik hozzájuk, különösen a főszezonra – mutatott rá a sajtószóvivő. A Szallas.hu szűrőhasználati statisztikáiból kiderült, hogy a hotelek és a wellness-szolgáltatások iránt 2021-hez képest nőtt az érdeklődés 2022-ben. Továbbá 2021-ben a medence szűrő népszerűbb volt a reggelinél a szálláskeresések során, ám ez 2022-ben megfordult.

A települések ranglistáját a főváros vezeti, Siófok, Eger, Hajdúszoboszló és Szeged követik. Pécs, Gyula, Hévíz, Balatonfüred és Zalakaros sorakoznak az élmezőny mögött. Éves viszonylatban a Balaton sikere töretlen, a foglalások ötöde a térségébe szólt. Észak-Magyarországot a foglalások 17 Nyugat-Dunántúlt 12 százalékánál választották. Budapest és vonzáskörzete, illetve a Dél-Alföld is 10 százalék felett részesült a foglalások arányából. A hazai turisztikai attrakciók közül jellemzően a fürdők, várak és kastélyok voltak a legnépszerűbbek tavaly. A fürdők miatt tömegek látogattak el Hajdúszoboszlóra, Zalakarosra, Sárvárra és Miskolctapolcára.

TOP 10 BELFÖLDI ÚTI CÉL 2022-BEN A MAGYAROK KÖRÉBEN:

1. Budapest

2. Siófok

3. Eger

4. Hajdúszoboszló

5. Szeged

6. Pécs

7. Gyula

8. Hévíz

9. Balatonfüred

10. Zalakaros

Forrás: Szallas.hu

Gyulára pedig a várfürdő mellett a vár és az Almásy-kastély végett is rengetegen érkeztek – mondta Szabó Zsolt, a Szallas.hu Programok és Attrakciók Üzletág vezetője. A szakember még a Nyíregyházi Állatparkot és az egri várat is kiemelte, mindkettőt évről évre óriási érdeklődés övezi.

x
A Nyíregyházi Állatparkot évről-évre nagy érdeklődés övezi
Fotó: Nyíregyházi Állatpark Sóstó Zoo

A programok és élmények átélése az egyik leggyakoribb utazási motiváció – magyarázta Szabó Zsolt. Ezt felismerve a Szallas.hu Programok oldala évek óta foglalkozik a hazai látnivaló, fürdő, esemény és gasztrokínálat feltöltésével. 2022-ben már 11 ezer programot jelenítettek meg az oldalon és feltöltötték a teljes balatoni gasztrokínálatot. Bár még korai jóslatokba bocsátkozni, az idei előfoglalási kampányok eredményei is biztatók. A húsvéti hosszú hétvégére időarányosan tavalyhoz képest 58 százalékkal több foglalást tettek meg belföldre eddig. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom