Nagy Ervin

Vélemény és vita

Vona és Gyurcsány kézfogása

Amikor manapság egy-egy alkalommal a jobbikosok a gyurcsányisták tenyerébe csapnak, voltaképp az egykori alapítókat köpik szembe. Köztük e sorok szerzőjét is

Bár sok-sok víz lefolyt már a Dunán, és a pártok mindig a körülményekhez alkalmazkodnak, a társadalmi folyamatokat alakítják és követik, ezért többé-kevésbé változnak is, mégis létezik olyasfajta politikai ethosz (mert van ilyen!), amelynek határait átlépni több mint bűn.

Egykori alapítóként úgy gondolom (és nem vagyok ezzel egyedül), hogy a Jobbik a születésekor kijelölt egy morális demarkációs vonalat, amelyet nem léphet át anélkül, hogy ne válna milliók elárulójává.

Ne felejtsük el, hogy amikor a Jobbik ifjúsági mozgalom párttá alakult 2003-ban, ugyan erkölcsileg a csúcson volt, de a társadalmi támogatottsága még nagyon alacsony volt. Igazából a 2006-os erőszakos események, Gyurcsány őszödi beszéde és az azt követő tömeges tiltakozó megmozdulás – amelyet az akkori karhatalom politikai megrendelésre káoszba taszított, majd erőszakba fullasztott – volt az a fordulópont, ami sok-sok tisztességes embert a Fidesz mellett a radikális Jobbik mellé állított.

Azaz elmondható, hogyha nincs Gyurcsány brutális politikája és az abból fakadó szégyenletes jogtiprás, nincs ma Jobbik sem. Vagy legalábbis nem olyan erős, mint utóbb lett. Gyurcsány ostoba egoizmusa, a hatalomhoz való beteges ragaszkodása emelte fel a Jobbikot az akkor még méltónak tartott helyére. Hatás–ellenhatás 2006 után.

Egy ilyen fogantatást, születést és felemelkedést követően sok változás beleférhet egy párt programjába, ideológiájába, szövetségi stratégiájába, de az, hogy Gyurcsány Ferenccel és társaival egy asztalhoz üljön megállapodni, semmiképpen sem. Ezzel az erővel a mai Jobbik vezetői előszedhetnénk az egykori alapító nyilatkozat összegyűrt lapjait, és magukkal vihetnék a mosdóba, mikor nagydolgukra indulnak.

Néhány napja kilenc ellenzéki párt képviselője írta alá a Kincses Gyula volt MDF-es képviselő, a Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára által jegyzett, az egészségügy hosszú távú alapvetéseit tartalmazó dokumentumot. Gyurcsányék és a Jobbik is. Persze, a kommunikáció továbbra is az, hogy nem politikai kérdésről van szó. Maga Varju László DK-alelnök szerint is pártja és a Jobbik között „semmilyen együttműködés nincs”.

Akkor mi búbánat ez, ha nem együttműködés?

És nem ez az első eset!

A majálison is sikerült már a szakszervezetek (inkább balos szatellit szervezetek) meghívására egy pulpitushoz ültetni az ellenzék színe-javát. Többeket, köztük a Gyurcsány-párt és a Jobbik képviselőjét is. És ott közös dokumentumot fogadtak el. Ki gondolta volna ezt 2003-ban vagy 2006-ban?

Most pedig – abszurd módon –, amikor a Dunakeszi Önkormányzat testületi ülésen történt egy vitatható eset, jelesül az, hogy az egy szem DK-s képviselő nem vett részt orvosi kezelésre hivatkozva a vitanapon, az igazolás helyett pedig az orvosi titoktartást vitatható módon az egész ambulánslapot kérték be bizonyítékként, vajon ki volt az, aki szót emelt emiatt? Maga az érintett? Nem, hanem egy Varga Zoltán nevű képviselő, aki egyébként a Jobbik önkormányzati tagja, és igencsak vitatatható módon került be a testületbe, amikor a tisztességes, de a balosokkal együttműködni nem akaró Nyíri Mártont elvei miatt kiebrudalta a saját pártja. Mert a dunakeszi Jobbiknak nem tetszett, hogy a civilben népszerű történelemtanár, Nyíri, nem vállalta, hogy a Jobbik a balosokkal működjön együtt. Repült is.

Szóval lehet mondani, hogy külön lista lesz, meg hogy nincs politikai együttműködés, de az embereket hülyének nézni sokáig nem lehet. A Jobbik egykori alapítói pedig már valószínűleg arra sem veszik a fáradságot, hogy visszaköpjenek azokra a gazemberekre, akik most Jobbik-kitűzővel a szívük felett Gyurcsányékkal paroláznak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom