Vélemény és vita

Vitára, magyar!

Álláspont. Fájdalmasan lassan teltek a hónapok az európai parlamenti képviselőknek szeptember óta, egyre halványul az őszi strasbourgi magyar vita emléke

Judith Sargentini még hallja társai boldog tapsolását, érzi a büszke hátbaveregetéseket, de már egyre kevésbé. Valaminek történnie kell! A holland zöldpárti képviselő persze nem bírt magával, kedden tüntetett egy jót Brüsszelben a magyar ellenzékkel, a tömeges érdeklődés azonban elmaradt, és hát mindent összevetve elég szánalmasan festett az egész előadás, de mindenkinek kell egy hobbi.

Tegnap aztán sikerült kiharcolnia párttársaival, hogy legyen egy újabb magyarügyi vita a hónap végén. A demokraták díszbe öltöztetik lelküket, a Soros-lob­bisták szorgalmasan körmölik a háttéranyagokat, szóval nagy a készülődés. Ezeken a vitákon nem szoktak egyébként túlságosan sokan lenni, gyakran a felszólalók se várják meg a végét, de akik szükségét érzik ennek a bohóckodásnak sokadjára is, úgy érzik, csináltak valami hasznosat. „A demokrácia haldoklik Magyarországon, meg kell tennünk mindent, amit csak lehet, hogy segítsünk újra életre kelteni, és támogassuk a magyarokat autoriter vezetőjük rögeszméivel szemben” – szirénázta Sargentini, aki legkésőbb e hét keddjén végleg feladta az objektivitás álcáját. Nem mintha korábban annyival ügyesebben tartotta volna fenn, hiszen már kész véleménnyel kezdett „kutatni”, forrásait is gondosan szűrte, és kitartóan figyelmen kívül hagyta, ha fideszes kollégái vagy a magyar kormány részéről rámutattak, hogy a jelentésében nyilvánvaló butaságok is szerepelnek. Ami saját köreit illeti, Sargentininek valójában nem is nagyon kellett megjátszania magát. Amikor a jelentéséről szavaztak, nem annak egyes pontjaira mondtak igent vagy nemet, hanem az Orbán-kormány iránt fejezték ki szimpátiájukat vagy ellenérzéseiket a képviselők. Orbán Viktor 2015 óta kitart migrációs politikája mellett, ráadásul nyomást gyakorol nyugati kollégáira, akiken saját szavazóik kérik számon, miért nem követik a magyar modellt. Így hát rendesen irritálja is az érintett brüsszeli képviselőket, akiknek csak egy összecsavart papírköteg kellett, amivel a magyar kormányfő felé suhinthatnak.

Orbán Viktor a tegnapi sajtótájékoztatón arról beszélt, a jelenlegi kakofóniában lehetetlen Budapestről követni, mi is van pontosan az Európai Parlamentben, szóval ő akkor megy oda vitázni, amikor a kinti fideszesek annak szükségét látják. Súlyában kell kezelni a dolgokat. Kampány van, nyilvánvaló, hogy egy magyar vita főleg azoknak fontos, akik az Orbán-kormány rugdosásával akarnak jópontokat szerezni a liberális szavazóknál, meg hát mivel azokból egyre kevesebb van, egymásnak akarják bizonygatni, hogy rendes euró­paiak. Mint egy falat kenyér, úgy kell ez a magyar ellenzéknek is, hiszen a brüsszeli gyurcsányisták és szocialisták évek óta arra használják az EP-t, hogy hazai sikertelenségüket leplezve próbáljanak kihisztizni valamiféle szankciókat Magyarország ellen.

A májusi EP-választás legfontosabb témája azonban alapvetően a migráció. Ráadásul nem csak egyetlen választást határoz meg, hanem Európa jövőjét. Ennek megfelelően a lényeggel kell foglalkozni: Orbán Viktor tegnap úgy fogalmazott, Magyarország célja, hogy az Európai Unió intézményrendszerén belül, minden intézményben kerüljenek többségbe a bevándorlásellenes erők. Az uniós intézmények ugyanis továbbra sem a többség akaratát képviselik, hanem a híradóban látható félhülye aktivistákét, akik ájult örömmel pakolják Európa partjaira az afrikai migránsokat, akik egyre többen lesznek, mi pedig egyre kevesebben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom