Bán Károly

Vélemény és vita

Úszóleckék

Álláspont. Ha Bástya elvtárs tábornoki egyenruhában úszott volna, megismertem volna. A piros stráf miatt. Megóvtam volna a sprickoló tömegektől – mondja Pelikán az uszodában Bacsó Péter Tanújában

E tekintetben George Soros is olyan, mint Bástya elvtárs az uszodában, nem visel piros stráfot, így olyan, mint ha ott se lenne, sőt őt még a medencében sem látja soha senki. Pedig ő a tábornok. A láthatatlan úszómester. Mint ahogy most sem látta őt senki Pest Majdanán, az Oktogonon, ahol a forradalom hevében sikerült megdönteni az egy négyzetkilométerre jutó eldobott sörösdobozok Guiness-rekordját is. S persze nem bukkant fel a jelképes helyszínen, a Szabadság téren sem, ahol nagyszombaton kitört a Lemosható, Vízbázisú Festékflakonos Forradalom, amely alig egy hét alatt jutott el a tanszabadságos tüntetéstől a kormánybuktatás hevületéig. „Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből” – hirdette meg a „magyar tavasz” egyik mártírrá vált, egy nemzeti szimbólumot, a Köztársasági Elnöki Palotát narancsszínű festékkel tűz - vizes bázisú - alá vevő vezéralakja.

A festékes forradalom másik ikonikus hőse, a Soros-pénzzel támogatott ,krétakörös liberális-demokrata, Gulyás Márton pedig a jelenlegi hatalmat illegitimnek nevezve a középületek festékbombázására és állampolgári engedetlenségre hívott fel. Na már most, hogy mindennek mi köze George bácsihoz, arra leginkább Schmidt Mária történész, a forradalmi tűzben szintén festékbombákkal támadott Terror Háza Múzeum főigazgatója hívta fel a figyelmet. Ő azt írta, „mindenki előtt világos, hogy Soros civiljei, hálózata állt a színes forradalmak mögött Ukrajnában, Grúziában, s Janukovics megbuktatásában is benne volt a keze, ahogyan az arab tavaszban is.” Majd még hozzátette: ne legyen senkinek kétsége, „Soros és baloldal egy és ugyanaz”. Soros foglyul ejtette a baloldalt, amely mára gátlástalanul kiszolgálja a globális nagyvállalatok és pénzügyi szereplők érdekeit.

Úgy tűnik, George Soros Magyarországon is megunta a baloldal szerencsétlenkedéseit, saját „civiljeivel” próbálja meg előkészíteni a magyar tavaszt. A forgatókönyv kísértetiesen emlékeztet 2012-re, amikor a bizalmat még egy másik támogatottja, a Milla élvezte, meg a kendermagos Juhász Péter, aki most a Gyorskocsi utcai fogda tojásbombázásával vette ki részét a politikai foglyok kiszabadításából. A már akkor is megtépázott demokrácia helyreállítására ácsolt színpadra végül egy másik Soros-támogatott „civil”, a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás fődemokratája léphetett, hogy helyreállítsa a fékek és ellensúlyok rendszerét, a jogállamot, etceterá, etceterá. Az újdonság abban van, hogy a Milla még nem volt képes forradalmi mártírokat produkálni, s akkoriban nem került még elő a tarsolyból a briliáns hajtogatott repülő („repülővel jöttem”) ötlete, mint most, cáfolandó, hogy George bácsinak bármilyen köze lenne az egészhez. Azon sem lepődnénk túlságosan meg persze, ha ezek a repülők is a Közép-európai Egyetem boszorkánykonyhájában készültek volna, ahogyan a szintén civil Migratian Aid raktárának is a patinás CEU adott helyet, hogy meg lehessen védeni az úton lévő menekültek tízezreit az orbáni önkénytől.

„Egyszerűen nem lehetett azt hazudni, hogy megint »egy agresszív csürhe tombol a Kossuth téren«, a szervezetlenség, az irányítatlanság ráadásul adott egy nagyon kalandos atmoszférát az estének: emberek tippelgettek és a neten követték, mi zajlik épp a belváros másik felében, hol épp a legnagyobb a buli” – olvashattuk a lelkes forradalmi beszámolót egy liberális portálon. És persze hogy még egy fontos kelléket említsünk a Soros-hálózatok forgatókönyveiből, „senki ne hozzon magával pártjelvényt és zászlót”, mert hát ez nem illik az ilyen színtiszta civil kezdeményezésekhez.

Amikor a tüntetések meghirdetésekor ezt tetszenek olvasni, senkinek ne legyen egy pillanatig se kétsége, hogy a hátterében nem a cimbalmos, a Soros-hálózat munkálkodik. Az említett „agresszív csürhe” pedig finom utalás 2006-ra, amikor a demokrata Gyurcsány-kormány rendőrsége békés tüntetőket nevezett így, az utcán fogdosta őket össze, kapualjakban verte laposra, kávéházakból rángatta ki, a népet pedig vaddisznók kilövésére rendszeresített gumilövedékkel lőtték. Aztán statáriális bíróságok előtt mindenféle bizonyítási eljárás nélkül, futószalagon, politikai utasításra elítéltették. A Soros-hálózat jogvédői, akik most a tűrhetetlen önkény, az elviselhetetlen diktatúra miatt utcára csalogatnak és hiszterizálnak tizenéves fiatalokat, a kormány destabilizálását akarják elérni. Akkor, 2006-ban viszont meg sem szólaltak a demokrácia és a jogállam védelmében. Nem vonultak a városháza elé sem, amikor az azonosítószám nélküli, vandál szabadcsapatok módjára fellépő rendőrség főemberét, Gergényi Péter „Vasprefektust” a liberális főpolgármester, Demszky Gábor kitüntette. A tiszta tekintetű, demokratikus forradalmi ifjúságot, amelyet az „orbáni rezsimcsökkentés” táblája alá csalnak, s amely akkor még óvodás vagy kisiskolás volt, elfelejtették arról is tájékoztatni, hogy Soros jogvédői, civiljei és demokratái közül senki sem állt ki a megnyomorított, kilőtt szemű emberek mellett.

Kénytelen volt ezt akkor megtenni két valódi civil, Morvai Krisztina, az ELTE docense és Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbíró. De most már koncentráljunk a jövőre, mert George Soros még nem döntött arról, ki lesz a megváltó, aki majd a civil forradalmat aprópénzre váltja a jövőre esedékes választáson. Gyurcsány? Botka László? Utóbbi, az MSZP miniszterelnök-jelöltje mindenesetre nagyon lelkes. Azt mondta, az új baloldali program, amelyet meghirdetett, felpezsdítette a kormányváltást akaró választókat. Nem tette hozzá, hogy a múlt héten, amikor bebarangolta a fél Dunántúlt, Ajkától Szombathelyig, négy baloldali fellegvárban az utcafórumaira együttesen ötszáz nyugdíjas volt csupán kíváncsi.

Ezzel nehéz lesz George Sorosnál pályát kapni a medencében.